Agenda Constructiilor
Luni, 20 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Info-Santiere - MASTERBUILD incepe constructia unui centru de cercetare de 17 milioane euro
MASTERBUILD incepe constructia unui centru de cercetare de 17 milioane euro
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 22 Sep 2021 11:40
MASTERBUILD - General Contractor & Developer anunta inceperea lucrarilor de constructie la noul Centru de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale - “TGA Technologies for Green Aviation” de la Craiova, o investitie de peste 17 milioane EUR co-finantata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, coordonata de I.N.C.A.S. - Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Aerospatiala Elie Carafoli.
Localizat in Dolj - Craiova, in proximitatea - Aeroportului International Craiova, pe un teren cu suprafata totala de 14.000 mp, noul Centru TGA va avea o suprafata totala construita de aproape 8.000 mp, acomodand 2 hale tehnologice, spatii de birouri, o zona de laboratoare, precum si spatii de intalnire si discutii, transfer de bune practici pentru cercetatorii din laboratoare si pentru parteneri si colaboratori. Centrul va beneficia de tehnologii de varf precum sisteme robotizate inovative, tehnologii revolutionare de productie a componentelor pentru domeniul aerospatial, instalatii de ultima generatie care vor accelera nivelul de productivitate, sisteme avansate de proiectare si prototipare 3D.
„Noul Centru TGA de la Craiova, unic in regiune, va creste semnificativ capacitatea de cercetare - dezvoltare si inovatie a Romaniei in industria aerospatiala, precum si de colaborare a Romaniei in marile proiecte de cercetare ale Uniunii Europene. Centrul este localizat intr-o zona puternic industriala, care va beneficia atat de sinergiile create de aceasta noua dezvoltare, cat si de un numar de peste 300 de locuri de munca generate la nivel local,” declara Catalin Nae, Director General I.N.C.A.S.
Constructia proiectului incepe in luna septembrie a.c. si va fi predata Beneficiarului anul viitor, in acest moment fiind in curs de finalizare proiectul tehnic de executie. Implementarea proiectului de finantare va dura pana la sfarsitul anului 2023.
Proiectul de constructie are la baza principii si tehnologii sustenabile actuale, asigurand atat eficienta energetica a cladirilor, sanatatea si siguranta ocupantilor, optimizarea costurilor, minimizarea impactului asupra mediului sau optimizarea potentialului locatiei. Spre exemplu, acesta este unul dintre putinele proiecte de investitii publice care integreaza sistemul BMS - Building Management System, un sistem specific cladirilor de ultima generatie care permite monitorizarea si eficientizarea consumului de energie, pentru a evita risipa inutila de resurse in
exploatarea cladirii,” declara Ing. Mirela Harmanescu, COO, Head of Engineering & Technical Dept. in cadrul MASTERBUILD.
Bazat pe principiile Industry 4.0, Centrul TGA de la Craiova accelereaza capacitatea de cercetare -dezvoltare aplicativa pentru industria aerospatiala, ca o componenta de baza a infrastructurii unice de cercetare a I.N.C.A.S.. De asemenea, acesta va asigura mediul de valorificare a potentialului inovativ asociat dezvoltarilor tehnologice de tip «green» in domeniul aerospatial.
Centrul de Tehnologii Aerospatiale TGA raspunde unei nevoi reale la nivelul industriei din Romania, in care capacitatea de a dezvolta/maturiza si de a valida tehnologii de tip «green» pentru Domeniul Aerospatial este esentiala in contextul promovarii sectorului aerospatial ca domeniu de «smart specialisation» si asigurarea competitivitatii acestui sector industrial. Proiectul creeaza premisele participarii in parteneriate Europene de anvergura, deschide oportunitati de colaborare in diverse proiecte ale programelor CS2 (Clean Sky 2) si Horizon 2020 si implicit cresterea implicarii Romaniei in cercetarea Europeana.
Proiectul de constructie a fost castigat in urma unei licitatii publice anuntate in luna aprilie 2021, de catre asocierea dintre companiile MASTERBUILD - General Contractor & Developer (companie de constructii si dezvoltare specializata in constructii industriale si logistice) Hit & Cold - companie specializata in instalatii si Oopy Arhitectura.
Proiectul TGA este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare nr. 313 din 14.07.2020, incheiat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, in calitate de Organism Intermediar, pentru Programul Operational Competitivitate 2014 - 2020 (POC), Axa Prioritara 1 - Cercetare, Dezvoltare Tehnologica si Inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor; Actiunea 1.1.1. - Mari infrastructuri de CD.
Valoarea totala a proiectului este de 85.234.920 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 84.756.737,87 (din care valoarea eligibila nerambursabila din FEDR este de 72.043.227 lei si valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national este de 12.713.510 lei).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulman and machineALLBIMTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
BMI_Icopal
BALTIC
CDS
CELCO 2020
hilti
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
viarom
Ubitech
FRONTALE
Acvatot 2019
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023