Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - NOU amplasament in Copou pentru constructia sediului Operei Nationale Romane Iasi
NOU amplasament in Copou pentru constructia sediului Operei Nationale Romane Iasi
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 15 Feb 2023 11:59
Autoritatile locale au anuntat, marti, ca propun Ministerului Culturii un nou amplasament, in zona Copou, pentru constructia viitorului sediu al Operei Nationale Romane Iasi.
Primarul Iasiului, Mihai Chirica, si presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, au anuntat ca au reusit sa identifice un teren de 12.000 de metri patrati care se incadreaza in cerintele Ministerului Culturii.
Cei doi sefi ai administratiilor locale si judetene spun ca terenul propus pentru construirea viitorului sediu al Operei pe Dealul Copoului este proprietate a Consiliului Judetean Iasi. El se afla langa sediul ApaVital, in proximitatea primei institutii de invatamant superior modern din tara, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", a Bibliotecii Central Universitare "Mihai Eminescu", a Parcului Copou, unde se afla Teiul lui Eminescu si muzeul dedicat poetului national, si Casa Memoriala Mihai Ursachi.
"Este un act de vointa comun intre cele doua unitati administrativ teritoriale. Nu ne vom impiedica pe drum. Discutiile le-am avut si la sediul ApaVital si la Agentia de Protectia Mediului, si cu cei implicati in actul de cultura. Din punctul nostru de vedere, nu ar fi sincope in ceea ce priveste acest amplasament", a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul Iasiului a dat asigurari ca stejarii seculari din zona in care se doreste a fi construit viitorul sediu al Operei vor fi protejati si chiar integrati in proiect.
"Cred ca nu este zona mai potrivita in Iasi care sa gazduiasca sediul Operei decat Copoul, atat de iubit si de ieseni si de turisti, 'casa' multor institutii de cultura, printre care se va putea integra perfect si Opera. E o zona foarte frumoasa, cu multe parcuri si spatii accesibile, utilitati. E o zona lipsita de o institutie de mare anvergura. In imediata apropiere se afla Casa Memoriala Mihai Ursache si Muzeul Mihai Eminescu. Iasiul este capitala culturala a Romaniei, iar asa cum calitatea actului cultural al Iasiului este recunoscuta la nivel national si international, asa trebuie sa avem si spatiul fizic in care sa cream produsele culturale, cu atat mai mult cu cat viata turistica a Iasiului este din ce in ce mai dinamica. In anul 2022 am fost 'Destinatia Romaniei' la capitolul city break. Investitiile in cultura sunt parte din dezvoltarea pe termen lung a judetului", a declarat Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi.
Pana acum, primarul Iasiului a prezentat mai multe propuneri pentru construirea noului sediu al Operei. Este vorba de parcul aflat in apropierea Maternitatii Elena Doamna, amplasamentul Scolii Speciale Vasile Pavelcu, cinematograful Trianon si zona Moara de Vant, unde urmeaza sa fie construit Spitalul Regional de Urgente si noul stadion.
Construirea unui sediu pentru Opera Nationala Romana din Iasi este o initiativa care figureaza pe o lista de opt obiective majore de patrimoniu ce ar urma sa fie reabilitate sau construite in urmatorii sase ani cu bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Pentru sediul Operei din Iasi este disponibila suma de 15 milioane euro.
Demersul construirii unui sediu pentru Opera Nationala Romana din Iasi a fost initiat de primarul Chirica in urma cu cativa ani, intrucat inca de la infiintarea sa din 1956 artistii si balerinii institutiei impart scena cu actorii Teatrului National "Vasile Alecsandri", o cladire monument istoric din secolul al XIX-lea. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
viarom
CDS
theda mar
MAKITA
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
concelex
leviatan
Acvatot 2019
Ubitech
rigips
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
strabag nivel 1
ness project
siniat

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander