Agenda Constructiilor
Duminica, 25 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Info-Santiere - ORADEA: 32 milioane lei pentru restaurare interioara Palat Episcopal Greco-Catolic
ORADEA: 32 milioane lei pentru restaurare interioara Palat Episcopal Greco-Catolic
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 14 Sep 2020 06:00
Cu ocazia vizitei de lucru facuta la Oradea, Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Bogdan Gheorghiu, a anuntat finantarea de catre Institutul National al Patrimoniului, printr-un program national de restaurare, a interioarelor Palatului Episcopal Greco -Catolic din Oradea. Acest lucru este o premiera pentru Oradea, fiind pentru prima data cand printr-un program national de restaurare este finantat un obiectiv de patrimoniu din Oradea.
"Cred ca orice ministru al culturii trebuie sa fie mandru ca are ca si partener o administratie locala precum cea din Oradea. Si asta nu o spun eu, ci o spun cifrele. Aveti la Oradea in jur de 100 de obiective de patrimoniu, din care peste 80% sunt reabilitate, caz rar intalnit in tara. Uitati-va la Braila, la Constanta, unde obiective de patrimoniu stau in paragina de atata timp. In ceea ce priveste restaurarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, iata ca Primaria Oradea s-a descurcat singura cu reabilitarea exterioara. Mai departe Palatul va intra intr-un santier, care va avea doua componente, componenta de restaurare interioara, care va fi finantata din fondulul Institutului National al Patrimoniului prin programul national de restaurare si comonenta cheltuielilor care nu intra la categoria restaurare, si care va fi asigurata de catre Primaria Oradea", a precizat Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Bogdan Gheorghiu.
In sedinta Consiliului Local de ieri, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici la faza DALi pentru reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic, valoarea totala a investitiei fiind de 27.428.993 lei (fara TVA), aprox. 5,7 milioane de euro, iar durata de realizare va fi de 36 luni.
Cladirea Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost distrusa de un incendiu acum doi ani de zile. De atunci, Primaria Oradea a avut doua interventii, in prima etapa pentru punerea in siguranta a cladirii, iar in a doua etapa pentru reabilitarea exteriorului cladirii si inlocuirea geamurilor distruse de incendiu.
Primarul Ilie Bolojan a explicat demersurile pe care administratia locala le-a facut: "In toata aceasta perioada am cautat solutii pentru reabilitarea interioarelor acestei cladiri, sens in care am purtat mai multe discutii cu Ministrul Culturii. Domnia sa a dispus ca dl. Stefan Balici - directorul Institutului National al Patrimoniului sa vina la Oradea sa vada situatia de la fata locului. In urma vizitei d-lui Balici, s-a constatat ca aceasta cladire este eligibila sa fie finantata pentru lucrarile interioare din fondul Institutului National al Patrimoniului. Ii multumesc cu aceasta ocazie pentru vizita facuta la Oradea, pentru buna colaborare pe care am avut-o si pentru sprijinul pe care ni l-au acordat".
In urmatoarele doua saptamani, urmeaza sa fie defalcate lucrarile care vor fi executate, respectiv componenta de restaurare interioara care va fi suportata din fondul national de patrimoniu si componenta cu restul lucrarilor, respectiv utilitatile, amenajarea curtii, podul cladirii, dotari in pod, mobilier, care vor fi suportate de Primaria Oradea.
Dupa ce va fi reabilitata si in interior, cladirea Palatului Episcopal Greco-Catolic va intra in circuitul public, va putea fi vizitata si va gazdui o serie de evenimente si activitati culturale.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKVideoConfAC-iulelmas_1octALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
hilti
strabag nivel 1
rigips
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere