Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - SAPE: Pregatire amplasament pentru constructia noii centrale CET Titan Bucuresti
SAPE: Pregatire amplasament pentru constructia noii centrale CET Titan Bucuresti
Info-Santiere Publicat de AG&F 04 Iun 2024 10:37
Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) a inceput lucrarile pregatitoare pentru constructia noii centrale de cogenerare de inalta eficienta ce utilizeaza gaze naturale - CET Titan. Centrala va fi complet automatizata si echipata cu cinci grupuri motor-generator (Hydrogen Ready) avand o putere electrica instalata de pana la 50 MWe, respectiv o putere termica instalata de pana la 40 MWt (34,4 Gcal/h). Poate utiliza atat gaz metan cat si amestec cu hidrogen, configurand in Titan cea mai moderna si flexibila solutie pentru o instalatie automatizata integrata in sistemul de termoficare si energetic din estul capitalei.
Potrivit proiectului, centrala va incepe sa livreze energie electrica si termica pentru consumatori la finalul anului 2026. Proiectul tehnic este realizat de catre consultantul Tractebel Engineering.
Ministerul Energiei, prin Fondul pentru modernizare, va putea finanta proiectul cu 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din totalul cheltuielilor de 70 de milioane de euro.
 
 
"Mesajul nostru este categoric si limpede: sistemul de termoficare din Capitala are viitor, este cel mai eficient posibil si cel mai putin poluant in raport cu toate celelate optiuni pe care le avem in acest moment. E un proiect care a fost in atentia mea si a echipei mele inca de la inceputul mandatului. CET Titan este o sansa si pentru bucuresteni sa aiba acces la apa calda si caldura intr-un mod mai predictibil. Va deservi 10.000 de apartamente cu apa si caldura si peste 20.000 de puncte de consum cu energie electrica.
Am spus ca in urmatorii patru ani de zile vom reduce facturile bucurestenilor la jumatate prin aceste solutii concrete: fuziunea Elcen - Termoenergetica; modernizarea retelei de termoficare- 590 de milioane de euro disponibili prin Fondul de Modernizare la Ministerul Energiei; modernizarea CET-urilor; bransarea CET-urilor direct in reteaua Transgaz – CET Vest este primul pe lista, pana la finalul acestui an; si valorificarea energiei geotermale, pentru care deja avem in lucru studiul de fezabilitate, sustinut de departamentul pentru energie din SUA", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
 
 
"Proiectul Titan Power raspunde perfect strategiei noastre. Este o investitie de mare importanta pentru bucuresteni, in special pentru cei din Sectorul 3 al Capitalei. Scopul nostru este sa imbunatatim alimentarea cu apa calda si caldura in sistem centralizat a locuitorilor din zona, dar si sa se intareasca securitatea aprovizionarii cu electricitate. Investitia, estimata la 70 milioane de euro, va fi finantata din fonduri proprii, din credite bancare, dar speram sa accesam si fonduri europene. Deja am depus cererea de finantare nerambursabila din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Inalta Eficienta si Modernizarea Retelelor de Termoficare. (...) Pe langa productia de energie din surse regenerabile, pe care o vom echilibra cu productia pe gaze naturale de la centrala Titan, ne dorim si stocarea energiei, prin proiectul SAPE Hydrogen 10, pentru a compensa fluctuatiile cererii si ofertei de energie din surse regenerabile. Viziunea noastra este sa devenim un model in tranzitia energetica, valorificand oportunitatile din piata", a declarat Bogdan Nicolae Stanescu, presedintele Directorarului SAPE.
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
EDIT-Structural
theda mar
SIGM
BogArt
CDS
Acvatot 2019
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
rigips
siniat
strabag nivel 1
ness project
Arduro
SSAB
concelex
CONCEPT STRUCTURE
viarom
quadratum
noark
konsent
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander