CON-A si Drum Inserv au finalizat constructia podului de la Voila - Brasov, pe DJ 105 |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 04 Iul 2025 16:40 |
![]() Din partea Consiliului Judetean Brasov au luat parte la eveniment presedintele Adrian-Ioan Vestea, vicepresedintele Constantin Todorica Serban, directorul general al Directiei Generale de Drumuri Judetene si Servicii Publice, Mihai Pascu, directorul general-adjunct Adrian Stanciu, alaturi de Relu Giurgiu, Octavian Florea si Florian Malita - specialistii din executiv implicati in implementarea proiectului, si de Octavian Iures - seful Serviciului Autorizatii, Avize, Disciplina in Constructii.
![]() Au fost prezenti reprezentantii asocierii Con-A - Con-A Operations - Drum Inserv, ai proiectantului - Prinfo - si supervizorului Beta-Cops, dirigintii de santier, personalul tehnic implicat in desfasurarea lucrarilor si oficiali de la Inspectoratul Judetean in Constructii Brasov.
Prefectul Mihai-Catalin Vasii, Rodica Marcu - primarul comunei Voila, si reprezentanti ai Centrului National de Instruire Intrunita "Getica" de la Cincu s-au numarat printre oficialii care au tinut sa fie prezenti la acest eveniment ce marcheaza o etapa esentiala in asigurarea infrastructurii necesare accesului motorizat al fortelor armate spre si dinspre poligonul NATO de la Cincu.
Principalele caracteristici tehnice ale podului
• Lungimea podului - 93,95 metri;
• Deschiderea principala de calcul - 70,96 metri;
• Latimea totala - 13,5 metri, din care 7,6 metri partea carosabila cu o banda de circulatie pe sens si cate 1,5 metri de trotuar pe ambele parti;
• Durata de viata proiectata - 100 de ani;
• Structura de rezistenta a podului este alcatuita din doua arce metalice cu calea la mijloc, sustinuta de un platelaj mixt otel-beton, arcele fiind incastrate in fundatii din beton;
• Cantitatea de otel in structura de rezistenta - 444 tone;
• Infrastructura - 2 culei din beton armat cu fundatiile pe 32 de piloti forati incastrati in radiere la fiecare culee.
![]() In momentul de fata, costurile acestui proiect investitional de amploare sunt cifrate la 30,28 milioane de lei si includ lucrarile de relocare a retelelor de utilitati, lucrarile de demolare a podului vechi, precum si executia fundatii si a suprastructurii noii constructii. Totalul finantarii PNDL II accesate de autoritatea judeteana pentru obiectivul "Pod peste raul Olt pe DJ 105 la km 0+660 in localitatea Voila" este de 32,24 milioane de lei.
Noul pod de la Voila reprezinta una dintre cele mai mari si importante lucrari de arta realizate pana in prezent de autoritatea publica a judetului Brasov. Privind in urma, implementarea acestui proiect, pentru care fondurile PNDL au fost accesate inca din anul 2020, n-a fost deloc usoara si acest lucru a fost resimtit atat de cetatenii din zona, direct afectati de lucrari in viata de zi cu zi, cat si de Consiliul Judetean, in calitatea sa de autoritate contractanta.
"Am incheiat cu bine un obiectiv de infrastructura important pentru comunitatea locala si pentru judetul Brasov, un proiect care nu a fost lipsit de provocari. A trebuit sa gasim solutii de proiectare respectand conditionalitatile Ministerului Apararii Nationale si ale Hidroelectrica, apoi am fost nevoiti sa reluam de patru ori procedurile de achizitie a lucrarilor, deoarece nu am avut oferte depuse. Abia la cea de-a patra incercare am atribuit contractul asocierii Con-A - Con-A Operations - Drum Inserv. Pentru demolarea podului existent a fost nevoie de o reavizare din partea Hidroelectrica a lucrarilor necesare in albia raului, dar si de alte studii geotehnice privind starea fundatiilor, iar solutia construirii unor fundatii noi in baza unui contract separat a insemnat o noua decalare a termenelor de executie a podului", a declarat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.
![]() Podul a fost finalizat inainte de termenul contractual
Dupa ce vechiul pod a fost demolat prin implozie in septembrie 2023, au urmat procedurile pentru proiectarea si constructia fundatiilor, obiectiv pe care asocierea Con-A Operations - Prinfo s-a realizat in perioada august-noiembrie 2024. Ulterior, constructorul a trecut la realizarea suprastructurii podului si a tuturor lucrarilor necesare functionalizarii acestuia, proiect finalizat cu o luna mai devreme decat termenul prevazut in contractul de executie.
"Termenul contractual pentru finalizarea constructiei podului a fost luna august 2025, insa am reusit sa incheiem lucrarile mai devreme. Momentul mult asteptat al inaugurarii a fost precedat de faza testelor de sarcina statica si dinamica a podului, realizata cu sase masini de 44 de tone fiecare, prezente in acelasi timp pe pod. Ne-am asigurat ca sunt intrunite toate conditiile pentru o circulatie optima a vehiculelor de toate categorie, inclusiv a celor de mare tonaj", a declarat Daniela Ilie, purtatoarea de cuvant a firmei Con-A.
Acesta este al patrulea pod peste Olt pe care administratia judeteana il reface din temelii in ultimii cinci ani, dupa podul nou de la Crihalma (proiect demarat de CJ Brasov si predat la Compania Nationala de Investitii), podul nou de la Halmeag, situat pe drumul judetean DJ 131P (construit cu fonduri PNDL II) si podul de la Augustin (la care s-au facut reparatii capitale si modernizari in cadrul proiectului POR de modernizare a drumului interjudetean Covasna - Brasov).
|