LICITATII de 97 mil. euro pentru lucrari CF si supervizare la Trenul Metropolitan Cluj |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 24 Iul 2025 14:43 |
![]() Contractul de proiectare si executie are valoarea de 474 milioane de lei (fara TVA) si o perioada de implementare prevazuta la 96 de luni, din care 6 luni pentru proiectare, 30 pentru executie si 60 de luni durata minima a perioadei de garantie. Termenul-limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este stabilit la data de 1 septembrie 2025, ora 15:00.
Contractul de supervizare are valoarea de 10,77 milioane de lei (fara TVA) si o perioada de implementare prevazuta la 120 de luni, din care 6 luni pentru proiectare, 30 pentru executie si 84 de luni durata aferenta perioadei de garantie. Termenul-limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este stabilit la data de 9 septembrie 2025, ora 15:00.
Finantarea este asigurata din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, de la bugetul de stat si din surse locale.
Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviara publica existenta, pe traseul Bontida - Cluj-Napoca - Garbau, in lungime de 48,8 km. Conform documentatiei elaborate, flota feroviara va cuprinde 7 trenuri, cu o capacitate de 420 de locuri. Acestea vor functiona exclusiv electric, la o viteza maxima de 150km/h si cu o frecventa de 30 minute. De asemenea, se estimeaza ca numarul total al calatorilor transportati va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi in anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi in anul 2050.
Pe Linia CF 412 vor fi 7 statii, din care 4 existente (Bontida, Rascruci, Jucu de Jos si Jucu) si 3 noi (Campenesti, Apahida 1 si Apahida 2).
Pe Linia CF 300 vor fi 16 statii, dintre care 8 existente (Apahida, Dezmir, Cluj-Napoca Est, Cluj-Napoca, Suceag, Radaia, Mera si Garbau), 5 noi (Aeroport Avram Iancu, IRA, Fabrica de Zahar, Piata 1 Mai si Hoia), iar 3 statii vor fi modernizate (Tetarom I, Baciu si Nadasel).
Vor fi realizate, astfel, lucrari de constructie a 8 puncte de oprire noi, a 4 pasaje pietonale subterane (la statiile Aeroport Avram Iancu - corespondenta pietonala cu aeroportul, la IRA - corespondenta pietonala cu Magistrala 1 de metrou, la Fabrica de Zahar si Piata 1Mai), vor fi modernizate 5 treceri la nivel auto CF si vor fi realizate alte doua (Apahida si Dezmir). De asemenea, va mai fi construit un pasaj rutier subteran pentru subtraversarea CF la Str. Fabricii de Zahar si vor fi amenajate parcari la nivelul solului (inclusiv cu drumuri de legatura) la statiile Bontida, Jucu de Jos, Campenesti, Apahida, Dezmir, Hoia, Radaia si Garbau.
Studiul de fezabilitate al proiectului a fost elaborat de asocierea SWS Engineering SPA (lider) – Systra – Metrans Engineering, avand ca subcontractor pentru studiile geotehnice, de mediu si expertize tehnice compania Geostud. Studiile topografice au fost realizate de Cornel & Cornel Topoexim, cele urganistice de Urban Vision Consulting, cele istorice si arheologice de Novartis, de planificarea transporturilor s-a ocupat TTL Planning, iar documentatia pentru obtinerea terenurilor a fost supervizata de Cabinetul de Avocatura Carmen Tease.
|