Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BestJobs: Supraincarcarea si responsabilitatile, factori de stres pentru angajati
BestJobs: Supraincarcarea si responsabilitatile, factori de stres pentru angajati Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 17 Dec 2020 17:42
Peste 70% dintre angajatii romani care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs afirma ca nivelul de stres la locul de munca a crescut de la inceperea pandemiei de coronavirus, iar mai mult de un sfert dintre acestia apreciaza ca nivelul de stres chiar s-a dublat.
Dupa 10 luni de pandemie, coplesiti de sarcini la serviciu, teama, incertitudine si izolare sociala, aproape 30% dintre respondenti admit ca deja au ajuns la burnout. Oboseala resimtita in urma unui program solicitant ii face pe alti aproape 20% dintre angajati sa creada ca in cel mult o jumatate de an vor ajunge la epuizare, daca stresul se va mentine la acelasi nivel, in timp ce aproape 16% estimeaza ca vor ajunge la epuizare in cel mult un an.
Mediul de lucru dezorganizat si haotic (31,6%), supraincarcarea (26,6%) si noile responsabilitati care ies din aria lor de competente (24,6%) reprezinta principalii trei factori de stres invocati de angajatii care au raspuns sondajului BestJobs. Alti 23,8% dintre respondenti explica stresul ridicat prin faptul ca nu gasesc un echilibru intre viata personala si cea profesionala, iar 21% sunt stresati pentru ca sunt nevoiti sa preia din responsabilitatile colegilor.
Alti factori de stres importanti pentru mai bine de jumatate dintre respondentii la sondajul BestJobs sunt tergiversarea deciziilor importante de catre superiorii directi (15,6%), posibilitatea pierderii jobului (14,8%), lipsa interactiunii directe cu colegii si managerul direct (13,7%) sau timpul mult prea mare alocat meeting-urilor online (8,6%).
 
Angajatii vor sa se intoarca la birouri
Pandemia a adus o schimbare uriasa in ceea ce priveste modalitatile de lucru. Unii angajati s-au adaptat rapid lucrului de acasa (24%), altii mai putin. Cert este ca cei mai multi angajati ar prefera sa se intoarca la birou (35%), in timp ce alti peste 30% ar opta pentru un program hibrid - in care sa poata lucra pana la 5 zile pe luna de acasa.
In cea mai complicata perioada de dupa criza financiara din 2009, angajatii nu au doar nevoie sa se intoarca la birouri, ci vor sa simta si ca munca lor este apreciata si ca angajatorul investeste in dezvoltarea lor. Angajatii romani spun ca au nevoie acum mai mult decat oricand de cursuri pentru noi specializari in domeniul lor de activitate (53,5%), de cursuri de reconversie profesionala (34,8%) sau de cursuri de management al schimbarii (26,6%).
"Vestea buna este ca observam deja tot mai multe companii care isi dau seama ca nivelul de implicare si de satisfactie al angajatilor a avut de suferit in contextul actual si incep sa adopte noi masuri care vin sa repare dezechilibrul care s-a creat. Am vazut asta si prin platforma Avocado.red, care conecteaza utilizatorii cu terapeuti, coachi si alte tipuri de specialisti si care este sustinuta de BestJobs, unde au fost desfasurate peste 400 de sesiuni online de consiliere individuala, iar tendinta este de crestere", declara Ana Visian, Marketing Manager la BestJobs.
Un rezultat neasteptat in contextul crizei actuale este intentia declarata de peste jumatate (56,3%) dintre respondentii studiului BestJobs de a lua in calcul o schimbare de job in urmatoarele 6 luni.
"In conditiile in care trecem printr-o perioada marcata de multe incertitudini, ne-am fi asteptat sa vedem mult mai putini angajati dispusi sa ia in calcul o schimbare de job, cel putin pana cand lucrurile se mai aseaza si depasim macar criza epidemiologica. Insa observam o nemultumire individuala profunda in piata si o dorinta mult mai mare din partea angajatilor de a fi fericiti in ceea ce fac. Probabil aceasta pandemie si masurile de distantare sociala i-au facut pe multi sa-si reevalueze nevoile si asteptarile in raport cu jobul si angajatorul. De aceea, tot mai multi angajatori ar trebui sa se uite in aceasta perioada si la solutii prin care sa ofere angajatilor servicii de life & business coaching, consiliere sau psihoterapie, ca beneficiu extra salarial", spune Ana Visian, Marketing Manager la BestJobs.
Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 20 noiembrie - 5 decembrie, pe un esantion de 1.421 de utilizatori de internet.
***
BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 18 ani in domeniu, BestJobs a fost implicata in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare. Cu un numar de peste 4 milioane de profesionisti conectati la piata muncii si peste 25.000 de joburi active in orice moment, atat in tara, cat si in strainatate, BestJobs creeaza conexiuni intre toti cei care vor sa gaseasca un job mai bun si angajatorii care cauta noi talente.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
siniat
theda mar
ness project
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
rigips
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CDS
EDIT-Structural
Acvatot 2019
strabag nivel 1
viarom
leviatan

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander