Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - MMSS: A fost aprobata procedura de acces online al angajatilor la datele din REGES
MMSS: A fost aprobata procedura de acces online al angajatilor la datele din REGES Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 22 Sep 2022 09:27
Guvernul a aprobat procedura de acces online a angajatilor si a fostilor angajati la datele din registrul general de evidenta a salariatilor (REGES), modalitatea de generare si descarcare a extrasului, precum si conditiile in care se poate dovedi vechimea in munca si/sau specialitate, aceasta posibilitate fiind creata prin modificarile aduse Codului Muncii de Legea nr. 144/2022.
Prin procedura introdusa de actul normativ adoptat, salariatii sau fostii salariati isi vor putea accesa online datele din REGES, referitoare la activitatea prestata la diferiti angajatori, in baza unui contract individual de munca. Dreptul de acces al acestora este limitat la vizualizarea, descarcarea si tiparirea acestor date, precum si generarea si descarcarea unui extras din registru, cu care sa poata dovedi perioadele lucrate, respectiv vechimea in munca si specialitate, impreuna cu alte documente existente in dosarul personal al fiecaruia.
Alte masuri reglementate de hotararea de Guvern se refera la:
- stabilirea conditiilor in care pot fi accesate datele din registru, prin obtinerea numelui de utilizator si parolei, fie personal, la sediul inspectoratului teritorial de munca, fie prin e-mail, in situatia in care acestia detin semnatura electronica calificata;
- completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu elemente noi referitoare la nivelul si specialitatea studiilor absolvite;
- reglementarea conditiilor in care prin extras se poate dovedi vechimea in munca si/sau specialitate, respectiv prin asumare de catre angajator si certificare prin semnatura, pe baza documentelor justificative din dosarul de personal al salariatului, a documentelor contabile si altor documente aflate in arhiva societatii.
Aceste reglementari vor intra in vigoare la 31 decembrie 2024, cand va intra in exploatare si sistemul informatic aferent REGES, conform Planului National de Redresare si Rezilienta.
Pana la data la care sistemul informatic va fi functional si pentru a facilita accesul salariatilor si al fostilor salariati la datele lor din registru, inspectoratele teritoriale de munca au obligatia sa elibereze acestora, la solicitarea scrisa, un extras care sa reflecte activitatea prestata in baza unui contract individual de munca.
 
Accesul la REVISAL, amanat pana in 2025
La initiativa USR, Parlamentul a adoptat, in luna aprilie 2022, legea prin care angajatii primeau acces online si neingradit la datele proprii din Registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL). La mai bine de patru luni de la intrarea in vigoare a legii, singurul pas pe care l-a facut Guvernul Ciuca este sa dea o hotarare de guvern de amanare pana in 2025 a acestui drept. Pana atunci, salariatii romani raman cu aceeasi birocratie inutila, cu procedurile greoaie si consumatoare de timp.
„Coalitia PSD-PNL guverneaza din nou impotriva intereselor romanilor. Salariatilor le este furat un drept de-abia castigat. Perspectiva anului 2025 este atat de indepartata incat nu poate fi privita ca o certitudine. Nu exista pasi si etape intermediare, ci doar o promisiune peste ani de zile, cum au fost atatea altele in trecut. Cand trebuie sa taxeze salariile romanilor, nu exista niciun fel de tergiversari. Aproape jumatate din salariile noastre ajung in fiecare luna in conturile statului. Dar cand vorbim de servicii de secol XXI, pe care acelasi stat e obligat prin lege sa ni le ofere, vedem ca statul nu respecta legea. Guvernul Ciuca ne demonstreaza pe zi ce trece incompetenta si teama de transparenta!”, declara Cristina Pruna, deputat USR si initiatoare a legii privind accesul neingradit la REVISAL.
Legea USR a fost adoptata de Parlament pe 20 aprilie 2022 si a fost promulgata pe 20 mai 2022. Guvernul avea la dispozitie, din acel moment, 60 de zile pentru a stabili procedura prin care angajatii sa aiba acces online, in cateva click-uri, la datele din platforma REVISAL existenta.
Cele 60 de zile au trecut si nu s-a intamplat nimic. In schimb, pe ordinea de zi a unei sedinte de Guvern a fost introdusa o hotarare de guvern de amanare a accesului la REVISAL pana in 2025, cand va fi refacuta platforma cu fonduri europene (PNRR).
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
MAKITA
strabag nivel 1
Ubitech
CDS
leviatan
viarom
rigips
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
siniat
ness project
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
concelex
quadratum
noark

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander