Agenda Constructiilor
Marti, 19 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - XTB: Angajatii care lucreaza de acasa muncesc anual cu 3 saptamani mai mult
XTB: Angajatii care lucreaza de acasa muncesc anual cu 3 saptamani mai mult Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 26 Mai 2020 13:42
Ne aflam in perioada tranzitorie a pandemiei, majoritatea statelor incercand sa relaxeze treptat masurile de distantare sociala. Oamenii viseaza la revenirea la normalitate. Totusi, este foarte probabil ca actuala criza sa determine schimbari majore asupra tuturor aspectelor vietii cotidiene, iar acest lucru se aplica si in cazul slujbelor. Pandemia a "obligat" companiile sa implementeze munca de acasa, aspect care a dus la aparitia unei noi dezbateri: care varianta este mai buna, munca de la birou sau cea de la distanta? Ambele ipoteze, care prezinta argumente pro si contra, sunt discutate intr-o analiza realizata de XTB Romania, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume si companie de investitii listata pe Bursa de la Varsovia.
 
Relaxarea conditiilor a adus in discutie daca populatia se va reintoarce la munca de birou, chiar si in domeniile de activitate care permit munca de acasa. In acest sens, directorii companiilor au fost pusi intr-o ipostaza dificila. Analizand optiunile, tot mai multi au decis extinderea perioadei de munca de acasa, chiar pe o perioada nedeterminata. Jack Dorsey, CEO-ul Twitter si Square, a anuntat angajatii celor doua companii ca pot lucra de acasa "pentru totdeauna", decizie la care a aderat si Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook. Acest val de decizii vine pe fondul preferintelor exprimate de angajatii din SUA. Un sondaj realizat de Galup a indicat ca doar 25% dintre angajati sunt dispusi sa revina la birou dupa ridicarea restrictiilor, multi fiind ingrijorati de posibilitatea de a contacta virusul. In plus, mai mult de jumatate si-au exprimat preferinta pentru munca de acasa.
 
In acest context, un sondaj realizat de PwC arata ca 64% dintre firmele la nivel global pregatesc noi masuri de siguranta a angajatilor pentru ca acestia sa poata reveni la locurile de munca, iar 47% dintre companii intentioneaza sa introduca permanent munca de acasa pentru rolurile care permit acest lucru.
Productivitatea angajatilor nu pare a fi o problema. Un studiu a aratat ca angajatii ce lucreaza de la distanta muncesc cu aproximativ 1,4 zile mai mult pe luna decat cei ce lucreaza de la birou, ceea ce se transpune la nivel anual in 3 saptamani suplimentare de munca. Acest aspect a fost observat si la nivel national, unde aproximativ 23% din participantii unei analize realizate de Colliers International au declarat ca sunt mai eficienti. In plus, anumite firme, mai ales din domeniul IT, au simtit o crestere a productivitatii, asa ca sunt destui care isi pun serios problema sa-i lase pe angajati sa lucreze de acasa si dupa ce se incheie criza sanitara.
 
"Munca de acasa le poate permite angajatilor sa minimizeze distragerile si sa creasca timpul alocat concentrarii pe un proiect. Aceste aspecte pot fi justificate printr-o reducere a stresului resimtit de angajati ca urmare a scaderii timpului petrecut pe drum sau numarului mai mic de distrageri din timpul unei sedinte. Un alt aspect pozitiv este flexibilitatea oferita de munca de acasa, angajatii avand la dispozitie o mai buna gestionare a timpului. Astfel, companiile beneficiaza de acest aspect, obtinand proiecte finalizate mai rapid si cu mai putine greseli", explica Radu Puiu, Research Analyst in cadrul XTB Romania.
 
Timpul castigat in urma eliminarii navetei este utilizat pentru alte aspecte ale vietii. De exemplu, o parte din timpul recuperat a fost transferat catre construirea unui stil de viata mai sanatos. Potrivit sondajului realizat de Airtasker, angajatii de la distanta au petrecut doua ore si 44 de minute saptamanal pentru exercitii fizice, marcand o crestere de 25 de minute fata de angajatii de la birou.
Totusi, munca de acasa nu este lipsita de dezavantaje. 29% dintre angajatii ce lucreaza de acasa au sugerat ca intampina dificultati in a gasi un echilibru intre munca si viata personala. In plus, 31% au afirmat ca au avut nevoie de zile libere pentru a avea grija de sanatatea mentala. In Romania, 75% dintre angajati simt in special lipsa interactiunii fizice cu colegii pe parcursul unei zile de lucru, iar pentru 67% reprezinta o provocare faptul ca nu exista o delimitare clara intre viata de la birou si cea personala.
 
"Se discuta deja de reduceri ale spatiilor de birouri ca urmare a implementarii masurilor de distantare sociala. Astfel, cererea pentru cladirile de birouri si costurile de inchiriere a acestora s-ar putea reduce. Pentru companii, decizia de a face tranzitia de la munca la birou catre lucrul de la distanta reprezinta o modalitate de reducere a costurilor. Pe langa costurile cu chiria, asigurarea unui numar cat mai mare de facilitati in vederea crearii unui spatiu de lucru primitor pentru personal vine cu anumite costuri. De exemplu, pentru un angajat din Regiunea Golfului San Francisco, facilitatile pot reprezenta costuri suplimentare intre 20 de mii si 35 de mii de dolari pe an, in functie de dimensiunea firmei. Prin munca de la distanta, mare parte din costurile operationale ale firmei sunt transferate catre angajat”, explica analistul XTB Romania.
 
Un alt argument pro pentru sustinerea muncii de acasa este reducerea riscului de infectare a angajatilor la birou. Astfel de situatii pot duce la litigii foarte costisitoare care sunt solutionate prin despagubiri semnificative sau se pot transpune in costuri de imagine ridicate.
Desi masurile de distantare au fortat populatia sa ramana in case, atentia cumparatorilor pentru anunturile imobiliare nu a fost afectata semnificativ, ci din contra. Iar munca de acasa se pare ca joaca cel mai important rol in schimbarea preferintelor potentialilor cumparatori. In SUA, un studiu realizat de Moody a sugerat ca angajatii din sectorul tehnologic "ar putea fugi" din zone aglomerate precum San Francisco catre zone suburbane precum San Jose, pe fondul activitatii de lucru de la distanta. Aceasta tendinta va duce la o reechilibrare a pietei imobiliare si o posibila migratie a populatiei catre zone mai putin dense. Totusi, o astfel de decizie ar putea sa nu duca la economii mai mari. Facebook a anuntat ca angajatii care se muta din San Francisco intr-o locatie cu costuri mai mici ar putea fi nevoiti sa suporte o reducere salariala proportionala cu rata salariala corespunzatoare noii lor case.
 
In Romania, in ultimele doua luni s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a cautarilor de case si vile, in toate regiunile din tara. Mai mult, a fost observat un interes accentuat pentru locuinte din zonele adiacente marilor orase. Pe masura ce restrictiile sunt ridicate realizam ca "normalul" cu care eram obisnuiti s-a modificat, de la purtarea mastilor si pana la respectarea distantei minime intre persoane. Aceasta criza a dus la implementarea rapida a sistemelor de munca de la distanta, aspect care va reforma piata muncii. Tinand cont de aspectele pro si contra ale ambelor modalitati de lucru, o posibila fuziune a celor doua ar putea reprezenta "varianta castigatoare", astfel, atat angajatii cat si companiile, vor putea beneficia de avantajele ambelor modalitati, minimizand totodata efectele negative.
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
FRONTALE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
noark
rigips
CDS
concelex
Ubitech
theda mar
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
viarom

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander