Agenda Constructiilor
Duminica, 21 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - MMAP lanseaza in consultare publica proiectul de OUG privind SUMAL 3.0
MMAP lanseaza in consultare publica proiectul de OUG privind SUMAL 3.0
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 30 Ian 2024 11:15
Ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet, a sustinut astazi o conferinta de presa, in cadrul careia a anuntat dezvoltarea versiunii 3.0 a programului SUMAL, unic in Europa, care monitorizeaza in timp real trasabilitatea masei lemnoase pe teritoriul Romaniei. Alaturi de ministrul mediului, la conferinta au participat directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, General ing. Ionel-Sorin Balan si secretarul de stat din cadrul MMAP, Ionut-Sorin Banciu. De asemenea, a fost prezentat bilantul cu ocazia implinirii a trei ani de functionare a SUMAL 2.0.
Printre noutatile SUMAL 3.0 se numara: evolutia tehnologica a sistemului informatic, regandirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive mobile pentru utilizatori care sa fie dedicate exclusiv aplicatiei SUMAL si care vor avea in permanenta conexiunea la date si GPS pornita. De asemenea, pe toate mijloacele de transport inscrise in SUMAL vor fi montate a dispozitive de localizare in timp real, care nu vor putea fi manipulate de utilizatori. 
"SUMAL 2.0 a fost cel mai bun lucru care se putea intampla vreodata pentru padurile din Romania. Spun asta pentru ca acest sistem a schimbat total modul de supraveghere a taierilor din padurile tarii, dar si a transporturilor de material lemnos pe drumurile Romaniei. De trei ani incoace, totul este digitalizat, totul este raportat in timp real in sistem, iar orice activitate care implica padurile din Romania (exploatare, transport, depozitare) este dependenta 100% de SUMAL. Cu SUMAL 2.0 nu doar ca stim dinainte unde vor avea loc exploatari forestiere, dar stim cu exactitate si cand se vor intampla acestea! De cand functioneaza sistemul  SUMAL 2.0 au fost generate in medie 14.200 de avize pe zi. Asta inseamna circa 5,14 milioane de avize pe an si 15,63 de milioane de avize in cei trei ani de functionare”, a subliniat ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet. 
De asemenea, ministrul mediului a amintit de proiectul, finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta, care are 3 componente diferite interconectate intre ele si cu viitorul SUMAL 3.0: monitorizarea prin intermediul imaginilor satelitare, supravegherea prin intermediul unui sistem de camere video, monitorizarea fondului forestier utilizand senzori LiDAR.  
"Prin faptul ca echipa de dezvoltare de la STS a utilizat tehnologii moderne, de tip open-source, in dezvoltarea SUMAL 2.0, a generat o economie la bugetul de stat de aproximativ 12 milioane de euro. Astfel ca, in proiectarea noului sistem, vom mentine modelele de buna practica. SUMAL 3.0 inseamna upgrade pe tehnologii, putere mai mare de procesare, eficienta a resurselor, o interactiune mai buna a utilizatorilor cu aplicatia si posibilitatea de a integra alte initiative ale ministerului care vor conduce la protejarea mediului inconjurator. SUMAL este una dintre componentele de transformare digitala a Romaniei, alaturi de celelalte aplicatii de utilitate publica despre care auzim tot mai des in ultimii ani ca trebuie sa fie interoperabile. Iar acesta va fi rolul Cloud-ului Privat Guvernamental al Romaniei: va oferi posibilitatea sa avem sisteme informatice interoperabile, standardizate, sigure si eficiente pentru cetatean”, a punctat directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, General ing. Ionel-Sorin Balan. 
”Cred ca este pentru prima data cand trebuie sa ne mandrim si cu faptul ca Romania poate da sfaturi si solutii concrete pentru  toate provocarile cu care se confrunta domeniul padurilor la nivel global. Este un lucru foarte bun, eforturile sunt recunsocute de Comisia Europeana, chiar daca am plecat de la o provocare pe care Romania o are legata de taierile ilegale, am ajuns in punctul in care suntem cu un proiect concret, coerent, finantat, care are deja un plan de actiune si, cu siguranta va duce sistemul intr-o cu totul alta perspectiva. Rata de identificare a taierilor ilegale prin sunat la 112 s-a imbunatatit considerabil si este un proiect al tuturor. Nu ne dorim sa monitorizam doar taierile ilegale, ci si modul in care padurile Romaniei se dezvolta. Si va asigur ca mai avem inca paduri, asta ca sa raspundem  ingrijorarilor nelegitime ca ne-am pierdut toate padurile  Romaniei! Pentru ca 14.000 de avize pe zi, inseamna 14.000 de avize legale de lemn, si nu cred ca trebuie sa uitam lucrul acesta. Romania are inca paduri bine intretinute, cu toate provocarile pe care le avem cred ca putem veni cu bune practici si pentru alte tari”, a declarat secretarul de stat din cadrul MMAP, Ionut-Sorin Banciu. 
Proiectul de OUG privind SUMAL 3.0 se afla in consultare publica pe site-ul MMAP.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Ubitech
siniat
noark
concelex
theda mar
strabag nivel 1
quadratum
EDIT-Structural
ness project
Acvatot 2019
MAKITA
CDS
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander