Agenda Constructiilor
Joi, 13 August 2020
Home - Stiri - Punct de vedere - BT: In aprilie s-a inregistrat varful socului indus pe piata de pandemia Covid-19
BT: In aprilie s-a inregistrat varful socului indus pe piata de pandemia Covid-19 Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 07 Mai 2020 12:48
Markit Economics a comunicat datele privind dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din economia mondiala in aprilie si primele patru luni din 2020.
Estimati impreuna cu JPMorgan acesti indicatori reflecta evolutia comenzilor noi, productiei, locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei, pragul de 50 puncte separand cresterea de scadere. Statisticile indica scaderea economiei mondiale pentru a treia luna la rand in aprilie, pe fondul resimtirii socului indus de pandemie si consecintelor acesteia (inclusiv implementarea de masuri restrictive pentru contracararea crizei sanitare).
Astfel, industria prelucratoare a scazut pentru a treia luna la rand in aprilie, cu un ritm in intensificare, pe fondul socurilor la nivel de oferta si de cerere induse de incidenta pandemiei si masurile implementate pentru contracararea crizei sanitare: indicatorul PMI in diminuare cu un ritm lunar de 7.5 puncte la 39.8 puncte, cel mai redus nivel din martie 2009.
Se evidentiaza deteriorarea indicatorului de incredere in industrie, spre un nivel minim istoric, evolutie care reflecta preocuparile cu privire la dinamica comertului international in perioada post-pandemie (de altfel, comenzile noi de export au scazut cu un ritm record in majoritatea tarilor analizate).
Totodata, componenta locuri de munca s-a diminuat in aprilie spre nivelul minim din ultimii 11 ani, ca urmare a evolutiei nefavorabile a investitiilor productive.
Cele mai severe scaderi ale industriei prelucratoare au fost inregistrate luna trecuta in tarile Zonei Euro, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Cehia, Canada, Mexic, India, Turcia, Indonezia, Vietnam, Malaysia, Filipine, Australia, Brazilia, Columbia, Myanmar si Kazahstan. Pe de alta parte, industria prelucratoare a crescut in China in aprilie, expresie a revenirii graduale spre normalitate, dupa depasirea punctului culminant al pandemiei.
Totodata, sectorul de servicii a scazut pentru a treia luna la rand in aprilie, cu un ritm record, conform indicatorului PMI (declin cu o dinamica lunara de 12.8 puncte la 24 puncte), pe fondul ponderii ridicate a acestei ramuri in PIB (indeosebi la nivelul tarilor dezvoltate).
Componentele comenzi noi, locuri de munca si perspective de evolutie pe termen scurt au inregistrat niveluri minime istorice, in contextul restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.
Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) s-a redus cu 12.7 puncte luna/luna la 26.5 puncte in aprilie (nivel minim istoric).
Componentele productie, comenzi noi, comenzi noi de export, locuri de munca si perspective de evolutie pe termen scurt au inregistrat niveluri minime istorice, date fiind restrictiile implementate in marea majoritate a tarilor lumii in luna aprilie.
Comenzile noi si productia au inregistrat scaderi cu ritmuri record pe toate segmentele: bunuri de consum, bunuri intermediare, bunuri de capital si servicii. Dinamica indicatorilor PMI, ameliorarea recenta a climatului din pietele financiare internationale si a indicatorilor care comensureaza pandemia si relaxarea graduala a restrictiilor implementate in martie exprima faptul ca in aprilie economia mondiala a atins varful crizei induse de socul pandemiei.
Conform scenariului macroeconomic central publicat de Fondul Monetar International (FMI) in prima jumatate a lunii aprilie economia mondiala ar putea sa scada cu 3% an/an in 2020, pe fondul declinului din tarile dezvoltate (cu 6.1% an/an), cele mai afectate de incidenta pandemiei.
Pe de alta parte, expertii FMI previzioneaza redinamizarea economiei mondiale in 2021 (avans cu 5.8% an/an), scenariu in care tarile dezvoltate si cele emergente si in dezvoltare ar putea inregistra ritmuri de crestere de 4.5% an/an, respectiv 6.6% an/an.
 
Un material de dr. Andrei Radulescu Director Analiza Macroecnomica, Banca Transilvania
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19VideoConfAC-iulAUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
hilti

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere