Agenda Constructiilor
Marti, 29 Septembrie 2020
Home - Stiri - Punct de vedere - SE ANUNTA un an interesant pe piata locala de constructii
SE ANUNTA un an interesant pe piata locala de constructii Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 08 Feb 2016 09:04
Cresterea de circa 10% prefigurata pentru piata constructiilor in 2015, avand in vedere evolutia de 10,2% raportata de Institutul National de Statistica (INS) pentru primele 11 luni ale anului trecut, ar putea readuce volumul lucrarilor din sector la o valoare apropiata de pragul de 10 miliarde euro. Revigorarea activitatii din domeniu s-a datorat evolutiei de 9,3% la nivelul constructiilor ingineresti, urmate de cladirile nerezidentiale (+6,6%) si de cele de locuit (+2,2%), indicand o evolutie fireasca pentru un sector care a traversat o perioada de sase ani de recesiune. Traiectoria din 2016 a pietei locale de constructii devine, insa, tot mai imprevizibila, pe masura ce Guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos se intrece in masuri care au, cel putin la nivel declarativ, intentia de a readuce normalitatea pe o piata dominata de coruptie si frauda, atat in ceea ce priveste companiile din domeniu, cat, mai ales autoritatile publice locale si centrale.
 
Inca din luna ianuarie 2016, in sector au putut fi remarcate cateva realitati pe piata, care ar genera, in acest an, scaderea volumului lucrarilor de constructii fata de nivelul din 2015. Pe de o parte, chiar de la inceputul acestui an a putut fi remarcata o scadere drastica a numarului si valorii licitatiilor publicate in cadrul SEAP. Aceasta situatie ar putea fi generata atat de modificarea legislatiei achizitiilor publice, cat si de actiunile anticoruptie ale DNA si de anchetele si arestarile din ultima perioada, ce au vizat, in special, activitati si persoane din industria constructiilor, mai ales a celor implicate in lucrari publice. Pe de alta parte, activitatea dezvoltatorilor de proiecte private, care au sustinut in mod clar cresterea din 2015, ar putea fi afectata negativ de o eventuala intrare in vigoare a legii darii in plata, care ar inchide foarte multe santiere ale dezvoltatorilor privati de locuinte si ar duce la o scumpire estimata la circa 35% a creditelor imobiliare. "Un risc major pentru perspectiva macroeconomica este potentiala implementare a legii darii in plata, in forma aprobata initial de Parlament. Aplicarea retroactiva a legii la creditele aflate, in prezent, in derulare, ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditarii, increderii consumatorilor si investitorilor, precum si asupra cererii interne", avertizeaza Comisia Europeana intr-un raport privind perspectivele economice, publicat la inceputul lunii februarie 2016. Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Modificarile au fost intens criticate de catre reprezentantii bancilor.
 
Totusi, un comunicat recent publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) indica faptul ca programul Prima Casa continua in 2016, plafonul total de garantare aferent fiind stabilit la 1,69 miliarde lei. Mai mult, in acelasi document se precizeaza ca "MFP nu a fost informat de nicio banca comerciala prezenta in program de intentia de a renunta la Prima Casa".
 
Alte dificultati pe care le vor intampina companiile cu activitati pe piata locala a constructiilor se refera la reformele ce s-au anuntat a se implementa in cadrul Ministerului Transporturilor (MT) si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), prin reorganizarea principalelor companii de stat, printre care se afla si CNADNR, dar si dificultatile legate de reciclarea ambalajelor si transferul de responsabilitate si cresterea amenzilor practicate de Consiliul Concurentei pentru carteluri, ce vor afecta, in special, producatorii si furnizorii de materiale.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Elmas 375VideoConfAC-iulALLBIMAUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
Acvatot 2019
CELCO 2020
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere