Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Apelul societatii civile: Surse regenerabile pentru scaderea preturilor la energie
Apelul societatii civile: Surse regenerabile pentru scaderea preturilor la energie
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 21 Oct 2021 09:29
Peste 40 de organizatii din Europa, parte din coalitia Climate Action Network Europe, au cerut guvernelor din Europa Centrala si de Est sa sprijine dezvoltarea surselor regenerabile ca solutie pe termen lung pentru combaterea cresterii preturilor la energie. Organizatiile au trimis reprezentantilor tarilor o scrisoare deschisa inainte de intalnirea Consiliului European din 21-22 octombrie, unde liderii europeni vor discuta solutii pentru problema cresterii pretului energiei.
Sase organizatii din Romania cer premierului si presedintelui Romaniei sa sprijine o tranzitie energetica mai rapida, echitabila si durabila catre energie 100% regenerabila pana in 2040. Organizatiile sustin ca electricitatea din surse regenerabile este solutia potrivita pentru rezolvarea actualei crize a combustibililor fosili care alimenteaza cresterea facturilor pentru energie. Este esential ca toata energia electrica sa provina din surse regenerabile pana in 2035.
Raportul Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice (IPCC) arata un viitor sumbru, dar pe care il putem schimba daca actionam imediat pentru urgenta climatica. De asemenea, cel mai recent raport al Agentiei Internationale pentru Energie arata ca angajamentele luate pana acum de liderii globali inseamna o scadere a emisiilor de dioxid de carbon cu doar 40% pana in 2050, departe de neutralitatea climatica pe care Uniunea Europeana si-o propune. Acesti lideri se intalnesc in noiembrie la Conferinta ONU privind schimbarile climatice, COP26 de la Glasgow, pentru a avansa negocierile internationale privind clima.
„Romania are mult potential pentru energie regenerabila si cetatenii sai vor sa faca parte din tranzitia catre un viitor curat. Ceea ce intarzie acest proces este inertia autoritatilor nationale, care inca nu fac suficient. Este 2021 si cetatenii inca se lupta cu legislatia si reglementarile invechite, cu birocratia mecanismului de sprijin pentru regenerabile si cu lipsa de informatie si dialog. Lucrurile trebuie sa se schimbe acum si repede. Continuarea folosirii combustibililor fosili pune in pericol oamenii si planeta”, a spus Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania.
Cetatenii sunt cei care sustin aceasta miscare. Conform sondajului realizat de YouGov in 10 tari europene si publicat astazi, 86% dintre cetateni sprijina puternic masurile necesare pentru a creste ponderea energiei regenerabile. 84% dintre persoanele intervievate sustin mai multa energie solara in cartierul lor, in timp ce 70% sustin construirea turbinelor eoliene in imediata apropiere a localitatii lor. Sprijinul pentru parcurile eoliene terestre creste la 76% atunci cand comunitatile sunt angrenate prin crearea de locuri de munca locale, partajarea profiturilor si a proprietatii sau consultari de planificare si protectie a mediului. Sprijinul pentru proiectele eoliene si solare este chiar mai mare in randul persoanelor care locuiesc deja in apropierea unuia din fiecare tara. 77% dintre oamenii care locuiesc in apropierea unui parc eolian ar sprijini construirea mai multor turbine in apropierea lor, 84% dintre cei care locuiesc in apropierea unui parc solar agreeaza mai multe panouri. Majoritatea considera ca guvernul lor ar trebui sa contribuie la finantarea proiectelor solare pe acoperis (81%) si sa se asigure ca toate cladirile noi au panouri pe acoperis (68%). Trei sferturi (76%) dintre adultii din cele zece tari sunt ingrijorati de impactul schimbarilor climatice, in timp ce doar 18% considera ca guvernul lor face tot ce poate pentru a le combate.
„Exista inca multe piedici si solutii false pe care Romania le propune pentru tranzitia energetica – precum gazul fosil, hidrogenul utilizat gresit sau continuarea subventiilor pentru carbune. Astfel, cetatenii vor plati in continuare pretul inventiilor publice in combustibili fosili”, a adaugat Laura Nazare, coordonatoarea campaniei tranzitie energetica la Bankwatch Romania.
„De zeci de ani deja, savantii si societatea civila au avertizat ca pretul combustibililor fosili va continua sa creasca pentru ca acestia devin din ce in ce mai rari. Costul real este agravat insa de emisiile de CO2 cu efecte catastrofale asupra climei si stabilitatii ecosistemelor. Adaugand subventii publice la acest mix, avem o reteta perfecta pentru esec. In schimb, noile tehnologii si aplicarea lor la scara larga favorizeaza energia verde. Diferentialul dintre costurile in crestere ale energiei conventionale si costurile in scadere pentru sursele regenerabile stabileste scena pentru rasturnarea economiei si aparitia unei noi paradigme economice si mai ecologice; Politicile UE si nationale nu pot face decat sa curga pe acest val sau sa se prabuseasca”, considera Raul Cazan, presedintele Asociatiei 2Celsius.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
siniat
CONCEPT STRUCTURE
concelex
theda mar
EDIT-Structural
ness project
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
noark
viarom
MAKITA
leviatan
rigips
Ubitech
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander