Agenda Constructiilor
Luni, 09 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - BEI: Majoritatea romanilor considera adaptarea la schimbarile climatice o prioritate
BEI: Majoritatea romanilor considera adaptarea la schimbarile climatice o prioritate
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 14 Nov 2024 12:33
In 2024, Romania a fost afectata de inundatii grave provocate de furtuna Boris in perioada 14–16 septembrie, afectand in special judetele Galati si Vaslui. Inundatiile au provocat cel putin sapte decese, mii de evacuari si pagube la aproximativ 6.000 de case. Raspunsul de urgenta a inclus pompieri militari care au folosit barci si elicoptere pentru a salva sute de persoane, in timp ce guvernul a mobilizat resurse pentru a ajuta comunitatile afectate.
Pe masura ce frecventa si gravitatea dezastrelor naturale cresc, continua sa creasca si impactul economic al schimbarilor climatice. Oamenii de stiinta avertizeaza ca aceste dezastre vor deveni din ce in ce mai costisitoare. Conform unui raport al Agentiei Europene de Mediu, Europa este in prezent continentul care se incalzeste cel mai rapid, si se asteapta ca fenomenele meteorologice extreme sa creasca odata cu cresterea temperaturilor globale. Aceasta escaladare ridica probleme semnificative pentru infrastructura si ameninta stabilitatea aprovizionarii cu apa si alimente la nivel global, subliniind nevoia urgenta de strategii cuprinzatoare de adaptare la schimbarile climatice.
"Adaptarea la schimbarile climatice nu este doar o necesitate pentru Romania – este o investitie strategica in viitorul tarii", a declarat vicepresedintele BEI, Ioannis Tsakiris. "Recunoasterea covarsitoare in randul romanilor a necesitatii de a actiona acum subliniaza urgenta activitatii noastre. Prin prioritizarea adaptarii la schimbarile climatice, ne putem salva comunitatile, crea locuri de munca si construi o economie mai rezistenta. La BEI, suntem pe deplin angajati sa ajutam Romania sa faca fata acestor provocari, asigurandu-ne ca investitiile de astazi se traduc in prosperitate si stabilitate pe termen lung pentru toti."
BEI a publicat astazi al saptelea Sondaj anual cu privire la clima, care surprinde opiniile a peste 24.000 de respondenti din UE si SUA cu privire la schimbarile climatice. La sondaj, realizat in august 2024, au participat si 1.000 de persoane din Romania..
 
O prioritate nationala 
Respondentii romani considera schimbarile climatice a doua cea mai mare provocare cu care se confrunta tara, dupa cresterea costului vietii.
In acest context:
  • 97% dintre ei recunosc necesitatea de a se adapta la schimbarile climatice (aproape de media UE de 94%). Dintre acestia, majoritatea (59%, cu 9 puncte peste media UE de 50%) considera ca adaptarea la schimbarile climatice este o prioritate in Romania in urmatorii ani.
Adaptarea la schimbarile climatice este vazuta si ca o oportunitate economica si o investitie pe termen lung pentru tara:
  • 92% sustin ca investitiile in adaptarea la schimbarile climatice pot contribui la crearea de locuri de munca si la stimularea economiei locale (fata de 86% in UE).
  • 90% considera ca adaptarea la schimbarile climatice necesita investitii acum pentru a evita costuri mai mari in viitor (fata de 85% in UE).
 
Impactul schimbarilor climatice si schimbarea stilului de viata
In timp ce respondentii romani recunosc oportunitatile economice ale masurilor de adaptare la impactul schimbarilor climatice, experienta lor personala cu fenomenele meteorologice extreme sporeste sentimentul ca sunt necesare actiuni urgente:
  • 93% (cu 13 puncte peste media UE) au suferit cel putin un eveniment meteorologic extrem in ultimii cinci ani. Mai exact, 71% au suferit din cauza caldurii extreme si a valurilor de caldura (cu 16 puncte peste media UE), 62% s-au confruntat cu secete (cu 27 puncte peste media UE) si 44% s-au confruntat cu furtuni puternice sau grindina (cu 10 puncte peste media UE).
Consecintele fenomenelor meteorologice extreme sunt atat tangibile, cat si variate.
  • 83% dintre respondentii romani au mentionat ca au suferit cel putin o consecinta directa din cauza fenomenelor meteorologice extreme (cu 15 puncte peste media UE de 68%). 37% s-au confruntat cu probleme legate de intreruperea curentului electric sau de alimentarea cu energie (cu 17 puncte peste media UE), 29% s-au confruntat cu probleme de sanatate, cum ar fi insolatia sau probleme respiratorii (cu 9 puncte peste media UE) si 29% au avut paduri sau spatii naturale distruse in apropierea locuintei lor (cu 10 puncte peste media UE).
In acest context, romanii sunt constienti de necesitatea de a se adapta:
  • 83% dintre romani (fata de 72% in UE) recunosc ca vor trebui sa isi adapteze stilul de viata din cauza schimbarilor climatice
  • 46% (fata de 35% in UE) cred ca vor fi nevoiti sa se mute intr-un loc mai putin vulnerabil la schimbarile climatice, chiar si la nivel local (pentru a evita inundatiile, incendiile forestiere sau alte fenomene meteorologice extreme)
  • 38% spun ca vor fi nevoiti sa se mute intr-o regiune sau tara mai racoroasa (cu 10 puncte peste media UE)
Adaptarea individuala la schimbarile climatice necesita un nivel bun de informare. Majoritatea romanilor (81%, cu 10 puncte peste media UE de 71%) spun ca sunt informati cu privire la masurile pe care le pot lua pentru a-si adapta eficient locuintele si stilul de viata. Cu toate acestea, majoritatea (61%, aproape de media UE de 60%) ignora existenta subventiilor publice sau a stimulentelor financiare pentru sprijinirea acestor eforturi.
 
Prioritati pentru masurile de adaptare
Respondentii romani au identificat urmatoarele prioritati cheie pentru adaptarea locala la schimbarile climatice:
  • Plantarea de vegetatie care este mai rezistenta la schimbarile climatice (53%, cu 18 puncte peste media UE)
  • Racirea oraselor (45%)
  • Imbunatatirea infrastructurii, de exemplu, prin sisteme de drenaj mai bune, bariere impotriva inundatiilor, adaposturi impotriva furtunii sau retele electrice rezistente (43 %)
Cu privire la intrebarea cine ar trebui sa plateasca pentru adaptarea la schimbarile climatice:
  • 36% considera ca toata lumea ar trebui sa plateasca in mod egal
  • 34% considera ca costurile ar trebui sa fie suportate de intreprinderile si industriile care contribuie cel mai mult la schimbarile climatice
  • 12% spun ca persoanele mai bogate ar trebui sa suporte costurile prin impozite mai mari.
In ceea ce priveste persoanele care ar trebui sa beneficieze primele de ajutor in procesul de adaptare:
  • 36% considera ca toata lumea ar trebui sa beneficieze in mod egal
  • 29% considera ca ar trebui sa se acorde prioritate persoanelor mai in varsta
  • 24% spun ca persoanele care locuiesc in zone cu risc ridicat ar trebui sa fie primele care sa beneficieze
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergieshiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
DRS
EDIT-Structural
Acvatot 2019
leviatan
Ubitech
CDS
VEGO
rigips
SIGM
SSAB
BogArt
MAKITA
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
konsent
concelex
AED
CONCEPT STRUCTURE
noark
EURO BUILD
ELECTROGRUP
quadratum
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<