Agenda Constructiilor
Luni, 05 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Sustenabilitate - CE solicita reducerea dependentei de combustibilii fosili si accelerarea tranzitiei
CE solicita reducerea dependentei de combustibilii fosili si accelerarea tranzitiei
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 25 Mai 2023 10:23
Comisia Europeana a formulat miercuri trei recomandari specifice de tara pentru Romania, in cadrul Pachetului de primavara al Semestrului European 2023.
Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale in conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, avand ca scop incheierea situatiei de deficit public excesiv in Romania pana in 2024, si intarirea pozitiei externe a Romaniei.
In acest sens, Comisia Europeana recomanda Romaniei sa puna capat masurilor de sprijin pentru preturile la energie, pana la finele acestui an, si sa utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului. "In situatia in care noi majorari de preturi la energie vor necesita implementarea de masuri de sprijin, acestea ar trebui sa fie concentrate pe protejarea gospodariilor si firmelor vulnerabile, sa fie accesibile din punct de vedere fiscal si sa pastreze stimulentele pentru economisirea energiei", se arata in recomandarile emise miercuri de Comisia Europeana.
De asemenea, Romania trebuie sa mentina investitiile publice si sa asigure o absorbtie eficienta a granturilor din Mecanismul de redresare si rezilienta dar si a altor fonduri europene, mai ales pentru a sustine tranzitia ecologica si digitala. Pentru perioada de dupa 2024, Romania ar trebui sa urmeze o strategie fiscala pe temen mediu de consolidare graduala si sustenabila, combinata cu investitii si reforme care sa permita o crestere sustenabila mai mare si o poziti fiscala prudenta.
Cea de-a doua recomandare vizeaza asigurarea unei guvernante eficiente si intarirea capacitatii administrative pentru a permite o implementare rapida a planului de redresare si rezilienta. In acest sens este mentionata o finalizare rapida a capitolului REPowerEU, in vederea inceperii rapide a implementarii sale. De asemenea, Romania trebuie sa continue cu implementarea rapida a programelor de politici de coeziune, care sunt complementare cu sinergiile din planul de redresare si rezilienta.
Cea de-a treia recomandare a Comisiei este reducerea dependentei de combustibilii fosili si accelerarea tranzitiei la energia verde, in special printr-o extindere mai rapida a energiilor regenerabile si imbunatatirea capacitatii retelelor astfel incat noile capacitati de productie sa poata opera pe piata. Romaniei i se recomanda sa isi imbunatateasca eficienta energetica si eforturile privind renovarea energetica a cladirilor, inclusiv prin oferirea unui acces mai bun la informare si solutii de finantare sustenabila. De asemenea, Romania trebuie sa isi imbunatateasca eforturile destinate dobandirii de compentete necesare in cadrul tranzitiei energetice.
Recomandarile specifice fiecarei tari adoptate in cadrul semestrului european le ofera statelor membre orientari care sa le ajute sa raspunda adecvat atat noilor provocari, cat si celor persistente, si sa indeplineasca principalele obiective strategice comune. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
vailanthiltiman and machineVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BALTIC
rigips
theda mar
leviatan
CDS
grundfos
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
MAKITA
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023