Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - Cerintele ESG aduc schimbare si implica cresterea indicatorilor-cheie de performanta
Cerintele ESG aduc schimbare si implica cresterea indicatorilor-cheie de performanta
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 05 Dec 2023 11:40
In contextul global al preocuparilor crescande privind sustenabilitatea si responsabilitatea sociala a companiilor, conceptul ESG (Environmental, Social, and Governance) a devenit din ce in ce mai relevant. In Romania, legislatia actuala si viitoare impune companiilor obligatia de a raporta informatii legate de ESG, deschizand drumul catre o schimbare semnificativa in modul in care organizatiile abordeaza aceste aspecte.
 
Oportunitati strategice si valoare reala
Noile cerinte de raportare ESG aduc cu sine o schimbare fundamentala ce implica o expansiune semnificativa a indicatorilor-cheie de performanta (KPIs). Acestia trebuie monitorizati si raportati dar, in acelasi timp, impun aceleasi standarde pentru toate companiile.
Aceasta evolutie promite sa reduca in mod semnificativ posibilitatea de greenwashing, oferind o transparenta mai mare in privinta angajamentului real al companiilor fata de sustenabilitate.
La nivel organizational, inseamna o schimbare majora de la situatia in care un departament ESG se ocupa exclusiv de aceste aspecte, la faptul ca aproape toti angajatii vor contribui in mod activ la aceste procese ESG.
De aceea este important sa exploram cateva dintre restrictiile legislative existente si viitoare, beneficiile asociate ESG si importanta pregatirii angajatilor de la toate nivelurile prin traininguri specializate.
 
Legislatia ESG transpusa in Romania
In prezent, Romania se aliniaza tendintelor globale prin adoptarea si implementarea unor reglementari care impun obligativitatea raportarii ESG pentru companii. Romania a inceput sa implementeze directivele europene ESG in legislatia sa nationala. Pana in prezent, acestea s-au concretizat in obligatia pentru anumite companii sa elaboreze rapoarte ESG anuale.
Se preconizeaza ca aceasta tendinta va continua, companiile fiind supuse unor cerinte din ce in ce mai stricte pentru a adera la standardele ESG. Aceasta miscare vine in contextul in care investitorii si consumatorii devin din ce in ce mai interesati de modul in care afacerile isi gestioneaza impactul asupra mediului, angajatilor si comunitatilor in care activeaza.
Conform ultimelor reglementari, companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti si cele cu statut de entitati de interes public vor fi obligate sa prezinte rapoarte ESG incepand cu anul financiar 2023. Aceste rapoarte vor trebui sa acopere aspecte precum emisiile de carbon, gestionarea resurselor naturale, conditiile de munca, diversitatea si egalitatea de gen.
 
Beneficiile raportarii ESG pentru companii
Acces la finantare sustenabila: Companiile care isi gestioneaza sustenabilitatea afacerilor in mod eficient devin atractive pentru investitorii care prioritizeaza criteriile ESG in deciziile lor de investitii. Astfel, acestea au mai multe sanse de a obtine finantari sustenabile si de a se bucura de costuri mai scazute ale capitalului.
Imbunatatirea reputatiei: O raportare transparenta si angajata in privinta aspectelor ESG consolideaza increderea investitorilor, clientilor si angajatilor. Companiile devin mai reziliente in fata riscurilor reputationale si se bucura de o imagine pozitiva in ochii consumatorilor.
Reducerea riscurilor: Identificarea si gestionarea corespunzatoare a riscurilor ESG pot ajuta companiile sa evite amenzi si sa faca fata mai bine schimbarilor legislative sau conditiilor de piata neprevazute.
Inovare si eficienta: Abordarea problemelor ESG aduce frecvent cu sine o oportunitate de inovare. Companiile care integreaza practici durabile in operatiunile lor pot descoperi modalitati de a deveni mai eficiente din punct de vedere economic si de a-si diversifica veniturile.
 
Necesitatea educatiei corporative in domeniul ESG
Pentru a implementa cu succes practici ESG, companiile din Romania trebuie sa investeasca in educatia culturii organizationale. Acest proces trebuie sa inceapa de la nivelul top managementului si sa se extinda catre toti angajatii, inclusiv cei din departamentele operationale.
Traininguri pentru management: Conducerea companiilor trebuie sa fie bine informata si constienta de importanta ESG. Trainingurile pentru top management ar trebui sa se axeze pe strategii de integrare a principiilor ESG in planurile de afaceri si deciziile strategice.
Constientizare pentru angajati: Trainingurile ar trebui sa ofere informatii clare si concrete despre impactul activitatilor cotidiene asupra aspectelor ESG. Angajatii trebuie sa inteleaga ca fiecare actiune conteaza si ca sunt parte a efortului comun de a contribui la sustenabilitate.
Monitorizarea performantei ESG: Implementarea unui sistem de monitorizare a performantei ESG este cruciala. Angajatii trebuie sa fie instruiti sa colecteze si sa raporteze date relevante pentru a asigura conformitatea cu standardele impuse de legislatie.
In concluzie, Romania se indreapta catre o era in care raportarea ESG devine o obligatie esentiala pentru companii. Beneficiile asociate acestei schimbari sunt semnificative, iar investitia in educatie anagajatilor in domeniul ESG este cruciala pentru succesul implementarii acestor practici. Companiile care adopta o abordare proactiva in gestionarea aspectelor ESG nu numai ca se conformeaza noilor reglementari, dar si construiesc bazele unei cresteri durabile si responsabile.

*** Autor: Constantin Magdalina, Expert Tendinte si Tehnologii Emergente
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
FRONTALE
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
concelex
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
CDS
leviatan
theda mar
Acvatot 2019
viarom
rigips
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander