Agenda Constructiilor
Joi, 26 Noiembrie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - Greenpeace: Europarlamentarii sa nu voteze pentru finantarea gazelor prin FRRE
Greenpeace: Europarlamentarii sa nu voteze pentru finantarea gazelor prin FRRE
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 09 Nov 2020 16:06
Comunitatea Declic si Greenpeace Romania le solicita public tuturor europarlamentarilor romani sa voteze impotriva finantarii gazelor prin Fondul pentru Rezilienta si Recuperare economica. Excluderea explicita a gazului de la finantare este singura cale de a grabi tranzitia catre o economie fara emisii si de a respecta angajamentul Romaniei privind combaterea schimbarilor climatice, spun reprezentantii organizatiilor pentru mediu.
Un vot critic in acest sens are loc astazi, 9 noiembrie, in comisiile de economie si buget din Parlamentul European, urmat mai apoi, pe 12 noiembrie de un vot in plen. Fondul pentru Rezilienta si Recuperare Economica urmeaza sa devina cel mai mare mecanism de finantare al Uniunii Europene pentru urmatorii ani.
Europarlamentarii romani Dragos Pislaru (USR-PLUS/Renew) si Siegfried Muresan (PNL/PPE) au un rol-cheie in acest proces, fiin doi dintre cei trei raportori desemnati pentru a negocia modul in care statele membre UE vor cheltui banii din Fondul pentru Rezilienta si Recuperare Economica. Potrivit Greenpeace, ambii europarlamentari au aratat, prin declaratiile publice avute, ca sunt gata sa sprijine din bani publici europeni industria gazului, ceea ce vine in contradictie cu angajamentul Romaniei, din Pactul Verde European, de a combate efectele schimbarilor climatice printr-o tranzitie energetica verde.
"Schimbarile climatice isi fac resimtita prezenta din ce in ce mai puternic in Europa si in Romania. Nu ne permitem financiar si existential sa prioritizam proiecte poluante (pe gaze fosile), proiecte care sa amplifice efectele secetei, aledesertificarii, ale pierderii biodiversitatii, ale fenomenelor extreme si care sa genereze o criza majora a surselor de apa. Avem nevoie sa prioritizam proiecte care pun sanatatea si bunastarea oamenilor pe primul loc, proiecte care sa ne ajute sa combatem efectele schimbarilor climatice, proiecte care sa genereze o tranzitie energetica verde si echitabila, proiecte care sa protejeze ecosisteme. Nu intelegem incapatanarea cu care se agata Romania de acesti combustibili fosili. Este un pariu pierdut pentru noi, si cu efecte pe termen lung", a declarat Vlad Catuna, reprezentant al Greenpeace Romania.
"Europarlamentarii romani negociaza viitorul nostru si al planetei. Jumatate din finantarea primita de Romania de la Uniunea Europeana va fi restituita si platita de copiii nostri. De aceea, banii trebuie investiti in energie regenerabila, nu in combustibili care polueaza si accentueaza schimbarile climatice. Guvernul Romaniei nu are niciun plan ambitios de tranzitie catre energia verde in prezent. Asa ca doar excluderea explicita a finantarii gazului de la finantare, prin acest nou Fond european, ne ofera certitudinea ca banii vor fi folositi pentru energie regenerabila", a spus, la randul sau, Catalina Hoparteanu, campaigner Declic.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
elmas_1octVideoConfAC-iulAUTODESKALLBIMCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
strabag nivel 1
rigips
ssab ag antrepriza generala
hilti
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere