Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Septembrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Sustenabilitate - PATRES: Standardul NZEB (Net Zero Emission Building) nu se respecta in Romania
PATRES: Standardul NZEB (Net Zero Emission Building) nu se respecta in Romania
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 04 Aug 2021 08:50
Legea privind respectarea standardului NZEB (Nearly Zero Energy Buildings) la construirea cladirilor noi nu se respecta, a declarat, marti, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), Martin Moise.
"Atunci cand vorbim de energie regenerabila nu vorbim doar de sectorul energetic, nu vorbim doar de parcuri de sute de megawati. Tranzitia energetica prin care trebuie sa treaca Uniunea Europeana nu se refera doar la sectorul energetic, se refera la tot, la intreaga economie. Trebuie sa vorbim foarte mult de cladiri. Cred ca acolo ar trebui sa ne uitam si aceea este o zona deficitara in Romania. (...) Legea 101 prevede ca toate cladirile noi din Romania care obtin autorizatie de construire dupa 1 ianuarie 2021 trebuie sa fie cat mai aproape de standardul NZEB - Net Zero Emission Building, si mai mult decat atat, trebuie sa-si genereze 30% din consumul de energie primara din surse regenerabile de la fata locului sau la maximum 30 de kilometri distanta. As fi curios sa facem un clasament si sa ne uitam pe autorizatiile de construire emise in ultimele 7 luni in tara, sa vedem cate autorizatii chiar prevad acest lucru. Legea nu se respecta", a afirmat Martin Moise, intr-o conferinta de presa organizata de Energynomics.
Vicepresedintele PATRES a apreciat ca romanii isi construiesc in prezent casele fara sa respecte standardele NZEB.
"Avem un cadru de reglementare care teoretic ar trebui sa ne duca in acea directie, pe care pur si simplu nu il respectam. Poate ca e prea ambitioasa acea cifra de 30%, poate ca am lasat prea multe portite in lege ca sa o eludam sau sa mergem pe langa ea - intr-adevar, exista undeva o prevedere: cu exceptia faptului in care se demonstreaza a fi ineficienta economic. Si daca avem cadrul de reglementare creat, inca nu am ajuns cu mesajul pana in fiecare sat, pana la fiecare primar care trebuie sa semneze o astfel de autorizatie de construire, care probabil nici nu stie ca exista aceasta lege. E o problema de preceptie, de constientizare, de a intelege cum trebuie sa fac lucrurile. Romanul normal, daca se apuca acum sa-si faca o casa noua, o va face la fel cum a facut-o si in trecut", a mentionat Martin Moise.
Vicepresedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania a sustinut ca standardul NZEB nu este excesiv de restrictiv.
"Acel standard NZEB nu este chiar asa de restrictiv, el poate fi relativ usor respectat. Intr-adevar, poate fi o problema sa am 30% din surse regenerabile daca ma uit si la energie electrica si la energie termica, iar problema de fapt e la energie termica, pentru ca o casa acolo are consumul mare: o casa cu 200 de metri patrati utili o sa aiba un consum de energie electrica de 3-4 mega pe an si 30-40 de mega de energie termica. Asta si asteptam, scheme de sprijin care sa finanteze pompe de caldura, renovari...Dar ce vedem la Fondul de Mediu? 30.000 de aplicanti la Casa Verde Fotovoltaice, 15.000 respinsi ca erau actele expirate. Pai asa nu merge", a adaugat Martin Moise.
 
TERAPLASTAUTODESKgamma_2021ALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
cv water 2021
hidroplasto
leviatan
strabag nivel 1
rigips
CELCO 2020
Acvatot 2019
hilti

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
AHK 2018
ef-de-n
bienala
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere