Agenda Constructiilor
Miercuri, 19 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROENEF: Ghid cu cele mai noi tehnologii pentru eficienta energetica a cladirilor
ROENEF: Ghid cu cele mai noi tehnologii pentru eficienta energetica a cladirilor
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 12 Dec 2022 14:20
Asociatia pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri - ROENEF a lansat un "Ghid privind cele mai noi tehnologii si solutii pentru cresterea performantei energetice a cladirilor", conceput pentru a contribui la atingerea obiectivelor nationale si europene privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, eficienta energetica si energia din surse regenerabile, in conditiile in care cladirile sunt responsabile pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de sera si pentru 40% din consumul de energie la nivelul Uniunii Europene. Ghidul ofera cateva orientari, recomandari, informatii si solutii tehnice pentru implementarea masurilor de renovare si modernizare a cladirilor si instalatiilor aferente, cu accent (studii de caz) pe cladirile de tip locuinte/ case individuale si cladirile de invatamant (scoli). In acelasi timp, deoarece privirea tuturor specialistilor se indreapta catre cladiri cu consumuri mici, lucrarea ofera informatii despre ceea ce inseamna si presupune conceptul de nZEB (cladiri cu consum de energie aproape zero) asa cum se cere tuturor cladirilor noi. Se subliniaza deopotriva necesitatea si importanta ventilarii cladirilor.
"Cladirile din Romania sunt caracterizate in general de un grad de izolare termica redus, dat fiind ca marea lor majoritate au fost proiectate si construite intre anii 1960-1990, perioada in care reglementarile si cerintele privind performantele energetice au lipsit aproape cu desavarsire sau au fost putin restrictive. Analizele energetice realizate pentru aceste cladiri au condus la concluzia ca aceste cladiri sunt energofage, cu consumuri mari de energie finala, respectiv primara. Intrucat Uniunea Europeana si-a stabilit recent obiectivul de reducere a emisiilor nete de CO2 cu 55% pana in 2030, cresterea performantei energetice a cladirilor sale trebuie sa contribuie in mare masura la atingerea acestui obiectiv. Desi cele mai recente cerinte energetice se aplica cladirilor noi, nu trebuie uitata necesitatea de a imbunatati eficienta energetica a cladirilor existente, deoarece aproximativ 85-95% din cladirile actuale vor fi utilizate pana in 2050", noteaza autorii studiului.
Ghidul abordeaza problematica modernizarii cladirilor si instalatiilor aferente in contextul legislativ national si in concordanta cu obiectivele Directivei europene 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor, si modificarii sale prin Directiva (UE) 2018/844. Scopul acestor reglementari este de a imbunatati performanta energetica a cladirilor tinand cont de conditiile climatice ale fiecarei tari. Directivele stabilesc in acelasi timp cerinte minime pentru performanta energetica si recomanda accelerarea unei reabilitari rentabile a cladirilor si promovarea tehnologiilor noi, inovatoare pentru cladiri si instalatiile acestora.
Ghidul, redactat intr-o maniera generala, informala si accesibila, poate fi util atat pentru cei interesati de domeniu, constructori, auditori energetici, dar si pentru reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale si investitorii implicati in implementarea celor mai adecvate masuri de crestere a performantelor energetice. Documentul contine valori ale consumurilor specifice propuse in varianta disponibila spre consultare publica a reglementarii MC001, sub rezerva eventualelor modificari ce ar putea surveni la data publicarii oficiale a acesteia. Ghidul este primul dintr-o suita ce va urma, in vederea detalierii solutiilor si tehnologiilor celor mai performante pentru cresterea performantelor energetice a cladirilor.
***
"Ghidul privind cele mai noi tehnologii si solutii pentru cresterea performantei energetice a cladirilor" a fost realizat de catre ROENEF, cu sprijinul tuturor membrilor sai, precum si cu suportul doamnei Rodica Frunzulica, profesor dr. ing. la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. Capitolul 23, Studiu de caz II - cladire cu activitate educationala (scoala) a fost realizat cu contributia Energy Policy Group (EPG) pe baza informatiilor provenind din lucrarile de renovare la standard nZEB finalizate in cursul anului 2022, in cadrul Proiectului Romania Eficienta. Pentru a consulta ghidul, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
konsent
Acvatot 2019
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
quadratum
rigips
EDIT-Structural
noark
leviatan
viarom
ness project
MAKITA
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
CDS
siniat

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander