Agenda Constructiilor
Joi, 22 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - CECE Summit 2019: Evolutia pietei de utilaje, sub impactul transformarii digitale
CECE Summit 2019: Evolutia pietei de utilaje, sub impactul transformarii digitale
Utilaje & Echipamente Publicat de Elena Icleanu 04 Nov 2019 07:21
La summit-ul bianual organizat de Comitetul European pentru Utilaje de Constructii (CECE) in perioada 16-17 octombrie 2019 la Bruxelles au participat peste 170 de manageri de companii, oficiali decidenti ai UE, organizatii partener si jurnalisti, care s-au intrunit pentru a discuta cele mai relevante provocari economice, de mediu si sustenabilitate sociala in industria digitala a constructiilor. Editia din acest an s-a derulat sub motto-ul "From bricks to Bytes" (De la caramizi la octeti).
In discursul sau din deschiderea evenimentului, Enrico Prandini, presedintele CECE, si-a concentrat atentia catre impactul asupra mediului si societatii al digitalizarii si sustenabilitatii, dar si asupra nevoii de a schimba mentalitatea clientilor, contractorilor si producatorilor. "Cu totii trebuie sa cream conditiile pentru ca noi si generatiile viitoare sa putem trai intr-o Europa cu un mediu protejat. Pentru a asigura crestere economica si stabilitate sociala, este necesara o abordare cat mai sustenabila a constructiilor. Putem realiza acest lucru doar prin digitalizarea si optimizarea proceselor de lucru din industria din care facem parte. Solicitam, astfel, de urgenta Comisiei Europene si institutiilor sale sa ne insoteasca in acest demers intr-o maniera inteligenta, permitand inovatia si abtinandu-se de la prea multe reglementari, care ar putea impiedica acest proces de transformare digitala", a spus Enrico Prandini.
Potrivit datelor prezentate, sectorul constructiilor este responsabil, in continuare, de 40% din consumul de energie la nivel global, produce 36% din emisiile de CO2, consuma 50% din volumul total de materii prime disponibile, produce 33% din deseuri si are nevoie de 33% din apa curata. Drept urmare, agenda europeana este determinata de economia circulara. O platforma europeana pentru economia circulara (European Circular Economy Stakeholder Platform) a fost creata pentru facilitarea colaborarii dintre factorii implicati in constructii la nivel international. 
 
Aproape jumatate din companii nu au strategii de digitalizare sau numai idei limitate
Paul Surin, responsabil cu mediul construit in cadrul IBM, in discursul sau despre digitalizare, a subliniat importanta trasabilitatii si a managementului datelor:"Putem proiecta foarte multe lucruri, dar inca nu le putem urmari pe toate". Potrivit unui sondaj citat de managerul IBM, 42% dintre organizatii nu au strategii de digitalizare, sau numai idei limitate asupra implementarii acestui trend. "O abordare holistica este cheia succesului in economia circulara, pana la punctul in care producatorii vor trebui sa se gandeasca, in momentul proiectarii unui produs, la intreaga durata de utilizare a acestuia, inclusiv la sfarsitul «vietii» produsului. O transformare totala a intreprinderilor, operatiunilor, produselor si experientelor este necesara, toate partile implicate vor trebui sa fie conectate", a precizat Paul Surin.
In cadrul sectiunii tehnice a evenimentului, participantii s-au concentrat pe cateva teme specifice sectorului utilajelor pentru constructii, precum tendintele si noutatile tehnice din domeniu sau revizuirea Directivei Utilajelor. Cu acest prilej, CECE si-a reafirmat convingerea ca Directova Utilajelor este potrivita contextului de piata actual si a indicat posibilitatea producatorilor de a alege sa furnizeze instructiunile echipamentelor in format digital.
O alta tema de interes a fost reprezentata de Sistemul European de Standardizare si viitoarele standarde ale masinilor. In acest context, CECE a subliniat importanta existentei unor standarde globale in industria utilajelor pentru constructii si a facut apel la o abordare mai flexibila a acestui aspect din partea Comisiei Europene. De asemenea, s-a pus problema revizuirii standardului EN 474 privind utilajele pentru lucrari de terasamente, unul dintre cele mai relevante standarde din industria de constructii.
***
CECE reprezinta interesele a peste 1.200 de producatori din domeniul utilajelor pentru constructii, prin intermediul asociatiilor nationale de profil din 13 tari europene: Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Cehia, Suedia, Finlanda, Olanda, Belgia, Austria, Rusia si Turcia. Producatorii CECE generaza venituri anuale de peste 40 miliarde euro, exporta o cantitate semnificativa din productie si angajeaza circa 300.000 de persoane, investind continuu in inovare si livrarea de utilaje cu maximum de productivitate si impact minim asupra mediului.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKALLBIMelmas_1octVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
rigips
ssab ag antrepriza generala
hilti
strabag nivel 1
CELCO 2020
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere