Agenda Constructiilor
Joi, 30 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - LIEBHERR: Diversitatea portofoliului si amprenta geografica, piloni ai stabilitatii
LIEBHERR: Diversitatea portofoliului si amprenta geografica, piloni ai stabilitatii
Utilaje & Echipamente Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Apr 2024 06:00
Cu ocazia aniversarii a 75 de ani de activitate a companiei, actionarii grupului german Liebherr, Stéfanie Wohlfarth – vicepresedinte si Jan Liebherr - presedinte al consiliului de administratie al Liebherr-International AG, au acordat recent un interviu in care au rememorat aportul pe care spiritul de pionierat al fondatorului companiei, Hans Liebherr, l-a avut la dezvoltarea ulterioara, referindu-se totodata la situatia actuala a pietei si la perspectivele pe termen scurt, mediu si lung. 
 
 
- Ce credeti ca i-ar fi placut in mod special lui Hans Liebherr la operatiunile pe care compania pe care a infiintat-o le desfasoara in prezent?
- Jan Liebherr: Ne-am bucurat de o crestere sanatoasa, sustenabila si organica, in acelasi timp, pe parcursul intregii istorii a companiei. Bunicul nostru ar fi fost cu siguranta impresionat daca ar fi putut vedea cum s-au dezvoltat produsele pe care le-a lansat pe piata si cum a crescut gama acestora.
- Stéfanie Wohlfarth: De asemenea, ar fi fost fericit ca cea de-a doua generatie a continuat sa construiasca grupul, l-a extins enorm si ni l-a predat cu succes noua, ca reprezentanti a celei de-a treia generatii. Si ar fi foarte multumit de gama diversificata de tehnologii pe care le promovam in prezent. Spiritul sau poate fi inca simtit intr-un fel sau altul in fiecare produs Liebherr, deoarece inovatia si progresul continua sa se afle in centrul atentiei noastre.
 
- Ce momente din istoria Liebherr au fost deosebit de importante din punctul dumneavoastra de vedere?
- Stéfanie Wohlfarth: Primii zece ani de existenta au fost cu siguranta decisivi. Acestia au fost marcati de cateva solutii noi si revolutionare. In opinia mea, internationalizarea timpurie a fost un pas curajos. Bunicul a extins operatiunile in Africa de Sud si Irlanda inca de la sfarsitul anilor 1950. Multe dintre bazele segmentelor noastre actuale de produse au fost puse in acea perioada. De asemenea, a fost important ca grupul sa se dezvolte organic, din propriile forte si idei - un principiu caruia ii ramanem fideli. Acest lucru merge mana in mana cu faptul ca am reusit intotdeauna sa depasim cu succes perioadele date de crizele economice care s-au manifestat de-a lungul timpului. 
- Jan Liebherr: Este la fel de demn de remarcat faptul ca ne-am dezvoltat inca de la inceput propria expertiza in dezvoltarea de componente, ceea ce ne-a permis sa oferim clientilor solutii personalizate. Eficienta operationala si abordarea ecologica au avut, de asemenea, un rol important in cadrul companiei. Lansarea timpurie a aparatelor electrocasnice fara CFC (cloro-fluorocarburi) in 1993 este un bun exemplu in acest sens. Intregul grup - asa cum il cunoastem astazi - a fost, de asemenea, modelat de restructurarea pe domenii de produse, care a avut loc in 2002.
 
- Cum influenteaza trecutul activitatea curenta a companiei?
- Jan Liebherr: Realizarile noastre din trecut reprezinta, fara indoiala, baza succesului actual. Ele ne-au adus acolo unde ne aflam astazi, exercitand, totodata, un impact semnificativ asupra a ceea ce reprezentam si asupra capacitatii de a ne pozitiona pe piata. Spiritul de pionierat din primii ani este inca prezent peste tot in cadrul companiei. Istoria ne inspira sa ne asumam si provocarile viitoare.
 
- Care au fost momentele importante ale carierei in pozitiile executive pe care le detineti in prezent?
- Stéfanie Wohlfarth: Anul trecut am fost prezenti in multe dintre locurile unde detinem unitati, la nivel global. Acest lucru nu numai ca ne-a oferit o buna perspectiva asupra evolutiilor actuale de pe teren, dar ne-a oferit ocazia de a discuta in mod direct cu oamenii. Am fost deosebit de multumiti de rezultatele exceptionale obtinute la Conexpo, reprezentand cel mai mare targ de constructii din America de Nord. A fost o confirmare a pozitiei noastre puternice pe piata si a gradului mare de satisfactie a clientilor. La fel de notabila a fost si demararea procesului de extindere a hotelului Löwen Montafon, din Schruns - Austria.
- Jan Liebherr: Parteneriatul cu Fortescue, pentru a dezvolta solutii fara emisii pentru sectorul minier, a inregistrat progrese semnificative in 2023. Primele camioane de minerit T 264 din contractul au fost deja livrate, iar integrarea tehnologiei de baterii cu emisii zero si a pilelor de combustie la T 264 este in plina desfasurare. Am atins totodata o alta borna importanta prin livrarea celei de-a 2.000-a macara, intr-un singur an, de la fabrica din Ehingen - Germania.
- Stéfanie Wohlfarth: Nu trebuie uitate nici realizarile importante din domeniul aerospatial, in 2023 obtinand contractul de furnizare de actuatoare electromecanice pentru sistemul de control al zborului pentru avionul electric eVTOL, de la Eve. Actuatoarele cu electronica complet integrata sunt printre primele din lume care vor fi utilizate pentru controlul primar al zborului. Si acestea sunt doar cateva dintre reperele care au marcat activitatea recenta. 
 
- Nominalizati cele mai mari provocari cu care v-ati confruntat recent.
- Jan Liebherr: Desi am reusit sa stabilizam intr-o oarecare masura lanturile de aprovizionare, cu toate ca acestea au continuat sa puna in dificultate unele dintre diviziile noastre. De asemenea, au existat scaderi ale cererii pe anumite segmente de produse, iar situatia politica globala creeaza in continuare incertitudine. In pofida acestor provocari, am ramas, in general, pe drumul cel bun si am traversat in siguranta aceste vremuri schimbatoare.
 
- Cum evaluati cel mai recent exercitiu financiar din punct de vedere al cifrelor?
- Stéfanie Wohlfarth: Evaluarea noastra generala este pozitiva. In pofida conjuncturii ocazional dificile, am reusit sa ne crestem atat cifra de afaceri, cat si rezultatul operational. Majorarea vanzarilor arata ca produsele si serviciile noastre sunt solicitate si ca ne putem adapta eficient si rapid la schimbarile de pe piata. Reusim sa avem succes in vremuri ca acestea deoarece suntem bine pozitionati gratie structurii diversificate a portofoliului si amprentei internationale, proximitatii excelente fata de clienti si angajatilor nostri dedicati.
 
- Ce performante au consemnat segmentele individuale de produse?
- Jan Liebherr: Ma bucur sa spun ca am obtinut cresteri ale rezultatelor pe aproape fiecare segment. Singurele exceptii au fost reprezentate de utilajele pentru fundatii adanci si macaralele-turn. Cifra de afaceri din domeniul masinilor pentru constructii si minerit a crescut cu 11,6%, in timp ce in celelalte segmente de produse combinate s-a inregistrat un avans de 11,3%. Anul 2022 a fost caracterizat de un numar mare de comenzi in asteptare si de termene mari de livrare. In conditiile date, ne-am confruntat cu cresteri considerabile ale preturilor pentru materiale si energie. Lanturile de aprovizionare intrerupte si nesigure ne-au cauzat, de asemenea, probleme. Situatia s-a stabilizat in 2023 si ne-a permis sa crestem semnificativ veniturile, prin cheltuieli suplimentare relativ mici, ceea ce a dus la un rezultat operational mult mai bun. Numarul angajatilor din cadrul grupului s-a majorat din nou, astfel incat, la sfarsitul anului 2023, in cadrul Liebherr activau 53.659 de angajati la nivel mondial. 
 
- De ce aleg oamenii sa lucreze pentru grupul Liebherr?
- Stéfanie Wohlfarth: Suntem, bineinteles, foarte bucurosi de aceasta tendinta, deoarece arata faptul ca reprezentam un angajator atractiv. Exista multe motive pentru care specialistii decid sa urmeze o cariera la Liebherr. In principal, valorile noastre fundamentale sunt extrem de atractive pentru multi dintre cei care isi cauta un loc de munca. In afara de aceasta, capacitatea excelenta a Liebherr de a inova atrage cu siguranta oameni talentati, care doresc sa lucreze intr-un mediu orientat spre viitor. Angajatii  apreciaza, de asemenea, libertatea pe care le-o oferim pentru a-si pune in aplicare propriile idei si a fi creativi. In plus, oferim optiuni de dezvoltare profesionala, ceea ce ofera personalului oportunitati excelente de dezvoltare personala si profesionala.
 
- Care au fost prioritatile de investitii in 2023?
- Jan Liebherr:Am atins un nivel record de investitii in intervalul respectiv. Am alocat masiv funduri pentru modernizare si extinderea activitatilor de vanzari si servicii. Aceste decizii sunt consecinte directe ale strategiei de a ne asigura avansul tehnologic si, in acelasi timp, de a ne dezvolta aria de acoperire a pietei si a atinge obiectivul de orientare catre clienti.
 
- Ce s-a schimbat in domeniile digitalizarii, actionarilor electrice si tehnologiilor autonome care au reprezentat prioritati ale grupului in ultimii ani?
- Stéfanie Wohlfarth: Aceste subiecte au ramas centrale. Am investit foarte mult in domeniile reepective, pentru a dezvolta tehnologii care nu sunt doar mai eficiente, ci si mai ecologice. Cercetarea si dezvoltarea au continuat atat pe plan intern, cat si in colaborare cu universitati si institute de cercetare. Acest lucru subliniaza importanta pe care o acordam subiectelor in cauza. 
 
- Ce progrese majore ati consemnat in domeniile respective?
- Jan Liebherr: In sectorul digitalizarii, am continuat sa ne dezvoltam platformele digitale, cu scopul de a creste si mai mult eficienta si siguranta in operarea utilajelor promovate. Printre exemplele concrete se numara integrarea macaralelor-turn in portalul pentru clienti MyLiebherr si dezvoltarea unor aplicatii utile, cum ar fi MyNotifier, care furnizeaza conducatorilor de macarale date de operare importante. Totodata, am avut rezultate remarcabile in domeniul actionarilor alternative, inclusiv cu dezvoltarea de masini cu motoare electrice. Primul nostru incarcator pe roti L 507 E cu baterii electrice si masina electrica de manipulare a materialelor LH 80 M High Rise Industry sunt doua exemple ilustrative. Ca parte a abordarii noastre tehnologice deschise, am continuat sa lucram cu surse de energie regenerabila.
- Stéfanie Wohlfarth: Facem progrese si in ceea ce priveste autonomia si automatizarea. Un exemplu bune este dat de eforturile privind dezasamblarea automata a sistemelor de baterii. Acest lucru va permite ca in viitor sa fie reciclate mai multe astfel de produse. 
 
- Care sunt previziunile dumneavoastra pentru 2024?
- Jan Liebherr: Desi prognozele generale pentru economia globala sunt relativ prudente si incertitudinea va avea un impact asupra activitatii, noi suntem increzatori. Un portofoliu solid de comenzi si o cerere buna in multe industrii ne dau motive sa fim optimisti. Grupul este bine plasat pentru a compensa scaderile pe anumite segmente de produse si regiuni geografice individuale si pentru a-si mentine cursul ascendent.
 
- Avand in vedere aniversarea a trei sferturi de secol de activitate, care sunt obiectivele Liebherr pentru urmatoarele decenii?
- Stéfanie Wohlfarth: Obiectivul principal pe termen lung ramane acelea de crestere sanatoasa in deceniile urmatoare. Dorim sa realizam acest lucru prin atragerea de oameni care sunt entuziasti in ceea ce priveste tehnologia si care doresc sa contribuie, in mod responsabil, prin ideile lor la modelarea lumii de maine si a celei care va fi dincolo de acest orizont. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
rigips
strabag nivel 1
CDS
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
viarom
CONCEPT STRUCTURE
concelex
MAKITA
ness project
Ubitech
EDIT-Structural
siniat
leviatan
noark
quadratum
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander