Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - AMCHAM: Dezvoltarea infrastructurii si progresul tehnologic sunt prioritatile Romaniei
AMCHAM: Dezvoltarea infrastructurii si progresul tehnologic sunt prioritatile Romaniei
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 24 Oct 2019 08:36
Realizarea rapida a investitiilor esentiale in infrastructura, sustinerea investitiilor in capital si a progresului tehnologic, dar si atragerea de fluxuri sanatoase de capital strain reprezinta principalele prioritati ale Romaniei in anii urmatori, potrivit celui mai recent raport publicat de AmCham - Camera de Comert Romano-Americana. De asemenea, printre obiectivele majore pe care tara noastra trebuie sa le urmeze pentru a-si mentine competitivitatea se afla liberalizarea completa a pietei de energie, dar si crearea unei economii digitale.
"Statul continua sa aiba un rol primordial in asigurarea infrastructurii de baza, pe care sectorul privat nu are capacitatea de a o furniza. Pentru aceasta, statul trebuie sa poata beneficia de resurse bugetare adecvate, a caror cheltuire eficienta sa fie supusa monitorizarii publice. In etapa actuala de dezvoltare a Romaniei ar trebui abandonate discutiile sterile despre statul minimal, iar atentia, directionata asupra modului in care statul utilizeaza resursele generoase care ii vor fi puse la dispozitie de catre contribuabili", se arata in documentul citat.
Reprezentantii AmCham cosidera urgenta zero dezvoltarea infrastructurii de transport, in special, finalizarea autostrazilor Targu-Mures - Iasi si Pitesti - Sibiu), in conditiile in care extinderea sistemului de autostrazi ar permite accesul companiilor la resurse economice suplimentare si atractive ca pret, valorificandu-se astfel potentialul economic al zonelor economice ale tarii cel mai putin dezvoltate in prezent.
Potrivit aceluiasi raport, investitiile in infrastructura IT si digitalizarea sistemului public vor creste gradul de colectare a veniturilor publice si eficienta cheltuielilor si vor simplifica plata taxelor de catre companii si populatie. "Digitalizarea reduce costurile de functionare a administratiei publice si imbunatateste procesul de alocare a resurselor financiare publice in economie. Efectele digitalizarii serviciilor publice se resimt si la nivelul cetateanului (utilizatorului/ beneficiarului) si functionarului public, ameliorandu-se, totodata, frecventa si calitatea interactiunii cetatean - functionar public. Un alt efect este cel al reducerii barierelor administrative din procesul de infiintare si functionare a companiilor, mediul de afaceri devenind astfel mai prietenos", se precizeaza in raport.
Evolutiile inregistrate la nivelul economiei globale (automatizarea proceselor de productie, avansul economiei digitale si initierea celei de a patra revolutii industriale) necesita cresterea eforturilor statului pentru sutinerea activitatilor de cercetare si dezvoltare pentru a permite mentinerea economiei intr-o zona relevanta a frontierei de productie globala (activitati cu valoare adaugata ridicata).
 
Trebuie reluat procesul de liberalizare completa a pietelor de energie
In domeniul securitatii in alimentarea cu energie, AmCham Romania subliniaza necesitatea facilitarii aducerii resurselor indigene de energie primara in piata romaneasca, prin masuri care sa asigure predictibilitate, transparenta, suportabilitate, echitate pentru investitori.
"In conditiile in care gazul natural este asteptat a fi combustibilul de tranzitie pentru urmatoarele decenii, explorarea si productia de gaze naturale indigene (on-shore si mai ales off-shore) trebuie incurajata. De asemenea, infrastructura gazifera in Romania - alimentarea noilor consumatori (in special populatie) si interconectarea transfrontaliera - trebuie dezvoltata. O preocupare majora pentru viitor trebuie sa fie flexibilitatea sectorului energetic national, in conditiile in care capacitatea maxima instalabila in capacitati necontrolabile (surse regenerabile) a fost atinsa. Exista posibilitati/ mecanisme de finantare pentru noi capacitati de produtie (fonduri structurale, investitori strategici/financiari, prosumeri etc.), dar nu pentru resurse de flexibilitate", se precizeaza in raport.
In domeniul competitivitatii, trebuie reluata evolutia spre liberalizarea completa si efectiva a pietelor de energie. "Autoritatile romane trebuie sa identifice urgent consumatorii vulnerabili si sa defineasca mecanisme de livrare directa a ajutorului, reluand parcursul de liberalizare a pietelor angro si cu amanuntul cat mai curand posibil", mai indica analiza AmCham.
 
Romania, departe de conceptul de economie digitala
Conform informatiilor publicate in ultimul Raport de tara, Romania se situeaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana, inregistrand cea mai scazuta performanta dintre statele membre, ceea ce o plaseaza inca departe de conceptul de economie digitala. Potrivit AmCham, pentru a putea completa procesul de tranzitie catre o astfel de economie, care sa stimuleze competitivitatea si sa aiba ca rezultat progresul economic si tehnologic, Romania trebuie sa vizeze trei linii de dezvoltare, respectiv digitalizarea administratiei publice, utilizarea tehnologiilor de catre companii si dezvoltarea competentelor digitale ale cetatenilor (de baza si specifice).
Datele din Raportul de tara arata faptul ca, in ceea ce priveste serviciile publice digitale, Romania inregistreaza cea mai scazuta performanta dintre statele membre, in ciuda ponderii mari a utilizatorilor de e-guvernare (pe locul 7 in UE).
Mai mult, tara noastra se plaseaza sub media UE in ceea ce priveste serviciile realizate integral online (dintr-un total de 100 puncte, Romania inregistreaza numai 67, in timp ce media europeana este 87).
In ceea ce priveste competentele digitale ale cetatenilor, Raportul indica faptul ca numai 29% dintre cetateni au cel putin competente digitale de baza (media UE este de 57%). "Daca privim mai departe, competente digitale peste nivelul de baza au doar 10% din cetateni (media UE fiind de 31%). Aceste date trebuie corelate si cu gradul de utilizare a internetului, care este la cel mai scazut nivel dintre statele membre ale UE (21% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani nu au utilizat niciodata internetul, fata de media UE, de 11%). Corelate, lipsa competentelor digitale si gradul redus de accesare a internetului au consecinte atat asupra economiei in general, prin neutilizarea serviciilor digitale (de exemplu, comert electronic sau servicii bancare), dar si asupra pietei muncii, intrucat firmele se confrunta cu un nivel ridicat de neconcordanta intre competentele angajatilor si capacitatea acestora de a inova/ valorifica inovarea", se mai precizeaza in raport.
Studiile indica necesitatea formarii competentelor digitale ale cetatenilor, prin introducerea acestora cat mai devreme in cadrul procesului de invatamant, incurajarea tinerilor pentru accesarea programelor de studii superioare in domeniul STEM (stiinta, tehnica, inginerie, matematica) pentru a crea premisele de crestere continua a locurilor de munca in sectorul TIC (tehnologia informatiei si comunicatii), precum si prin investitii in programe de specializare a cetatenilor in competente digitale. In acest sens, este deosebit de important sa se asigure formarea cadrelor didactice in domeniul competentelor digitale, pentru a putea raspunde nevoii de a aduce competentele digitale mai aproape de cetateni, indiferent de etapa profesionala in care acest lucru se intampla (formare profesionala sau recalificare).
A treia directie de abordare pentru dezvoltarea economiei digitale este legata de utilizarea tehnologiilor de catre companii. Raportul de tara evidentiaza faptul ca Romania este plasata pe locul 27 din 28 in ceea ce priveste integrarea tehnologiei digitale de catre firme, ramanand per ansamblu mult sub nivelul tarilor UE.
Pentru cresterea competitivitatii acestora, este necesar ca la nivel national sa fie implementate politici care sa incurajeze dezvoltarea firmelor bazate pe tehnologii, precum si adaptarea tehnologiilor in procesele interne ale companiilor existente in piata. Spre exemplu, conform Raportului citat, in ceea ce priveste serviciile de cloud, cu o utilizare de numai 7% a acestora, Romania ramane mult sub media UE, de 18%. Mai mult, dintre IMM-urile inregistrate in Romania, doar 8% aleg sa vanda online (fata de media UE, de 17%), in timp ce numai 2% dintre acestea efectueaza vanzari online transfrontaliere (comparativ cu media UE, de 8%). O abordare axata pe incurajarea si orientarea companiilor catre tehnologii digitale duce la dezvoltarea economiei digitale, reusind sa contribuie la atingerea potentialului economic al Romaniei in contextul schimbarilor tehnologice de pe scena internationala.
Pentru a consulta varianta integrala a raportului AmCham "Prioritati pentru Romania" - Editia 2019, click aici!
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
ness project
concelex
Acvatot 2019
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
noark
strabag nivel 1
viarom
EDIT-Structural
rigips
CDS
Ubitech
siniat
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander