Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT (PMI): Economia regiunii va creste in ritm anual de 4,6% in 2021 si 3,7% in 2022
BT (PMI): Economia regiunii va creste in ritm anual de 4,6% in 2021 si 3,7% in 2022
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 17 Dec 2020 10:22
Markit Economics a comunicat primele estimari privind evolutia indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in luna decembrie si anul 2020. Acesti indicatori comensureaza dinamica productiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei, cu mentiunea ca pragul de 50 de puncte separa cresterea de scadere, informeaza o analiza a Bancii Transilvania.
Conform Markit Economics economia regiunii a scazut pentru a doua luna la rand in decembrie, pe fondul reintroducerii de restrictii in tarile membre, in contextul intensificarii pandemiei. Cu toate acestea, ritmul de declin s-a atenuat in intensitate, in contextul proximitatii startului campaniei de vaccinare (primul vaccin ar putea fi aprobat in Uniunea Europeana saptamana viitoare). Se evidentiaza insa cresterea industriei prelucratoare pentru a sasea luna consecutiv in decembrie, cu un ritm in accelerare: indicatorul PMI in urcare cu 1,7 puncte luna/ luna la 55,5 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2018.
Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea climatului din sfera comertului international (in contextul intrarii economiei mondiale intr-un nou ciclu), mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare la nivel regional si perspectivele favorabile pentru dinamica cererii in trimestrele urmatoare, sustinute de semnalele de demarare a campaniei de vaccinare pana la finalul anului curent.
De altfel, se evidentiaza majorarea comenzilor de export cu un ritm in accelerare in decembrie, pe fondul intrarii economiei mondiale in ciclul post-pandemie. Pe de alta parte, serviciile au scazut pentru a patra luna la rand in decembrie, dar ritmul de declin s-a redus in intensitate: indicatorul PMI in urcare cu 5,6 puncte luna/ luna la 47,3 puncte, cel mai ridicat nivel din septembrie. Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea componentei perspective, pe fondul stirilor favorabile din sfera solutiilor medicale in dezvoltare si semnalelor privind demararea rapida a procesului de vaccinare.
Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) a urcat cu 4,5 puncte luna/ luna la 49,8 puncte in decembrie. Cu toate acestea, indicatorul s-a mentinut pentru a doua luna consecutiv sub pragul de 50 puncte care separa scaderea de crestere. Se evidentiaza ameliorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni catre maximul de la inceputul anului 2018, pe fondul stirilor pozitive din sfera vaccinurilor.
De asemenea, comenzile noi au revenit pe crestere in decembrie (pentru prima oara din septembrie), evidentiindu-se dinamica din industria prelucratoare. Totodata, ritmul de deteriorare din sfera locurilor de munca s-a diminuat in intensitate in decembrie (minimul de la inceputul pandemiei) (dar companiile au redus numarul de salariati pentru a 10-a luna consecutiv in decembrie). Din perspectiva analizei pe tari se evidentiaza cresterea din Germania (locomotiva regiunii) pentru a sasea luna consecutiv in decembrie, cu un ritm in accelerare: indicatorul PMI Compozit in urcare cu 0,8 puncte raportat la noiembrie, la 52,5 puncte.
Pe de alta parte, economia Frantei (a doua a regiunii) a scazut pentru a patra luna la rand in decembrie, dar cu un ritm in atenuare: indicatorul PMI Compozit in urcare cu 9 puncte comparativ cu noiembrie, la 49,6 puncte, maximul din august.
Astfel, in 2020 indicatorul PMI Compozit din Zona Euro s-a situat la 44,1 puncte, in scadere cu 7,2 puncte an/an, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc. Evolutia a fost determinata de ajustarea serviciilor (cele mai afectate de implementarea restrictiilor): indicatorul PMI in scadere cu 10 puncte an/an la 42,6 puncte. Pe de alta parte, indicatorul PMI din industria prelucratoare a inregistrat un nivel mediu de 48,6 puncte in 2020, in urcare cu 1,2 puncte an/an.
Cele mai recente prognoze Bloomberg indica perspectiva ajustarii economiei Zonei Euro cu 7,4% an/an in 2020 (pe fondul incidentei pandemiei, cu impact asupra investitiilor productive si consumului privat). Pe de alta parte, economia regiunii ar putea creste cu ritmuri anuale de 4,6% in 2021 si 3.7% in 2022, in contextul redinamizarii investitiilor productive, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.
 
*** Analiza de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica in cadrul Bancii Transilvania. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
Ubitech
CDS
ness project
rigips
MAKITA
quadratum
theda mar
noark
Acvatot 2019
leviatan
siniat
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
viarom

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander