Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - GCR: Bancile europene ofera credite ieftine pentru cladiri verzi
GCR: Bancile europene ofera credite ieftine pentru cladiri verzi
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 19 Iun 2018 07:46
La 14 iunie a.c., 37 de banci europene au lansat o schema-pilot prin care ofera credite ipotecare ieftine, la costuri extrem de competitive, tuturor celor care achizitioneaza o unitate locativa cu performanta energetica peste medie, precum si celor ce doresc sa efectueze investitii in cresterea performantei energetice a locuintelor proprii, prin intermediul lucrarilor de reabilitare. In acest sens, dupa cum anunta echipa de analisti ai Global Construction Review (GCR), parte a The Chartered Institute of Building - Marea Britanie (cel mai important si influent corp profesional din intreaga lume pentru formarea liderilor si managerilor in constructii, aflat inca din anul 1873 sub egida Casei Regale a Marii Britanii), conducerea unor institutii bancare cu reputatie globala, cum ar fi BNP Paribas, ING Bank, Nordea Bank si Société Générale, intrevede initiativa respectiva ca pe o cale extrem de potrivita de evitare a riscului bancar cu privire la cei ce acceseaza astfel de imprumuturi, deoarece viitorii proprietari de unitati locative eficiente energetic vor plati mai putin la facturile cu energia termica/electrica si, astfel, isi vor achita mai usor ratele la creditele cu ipoteca.
„Potrivit schemei-pilot, sunt eligibile locuintele nou-construite, care indeplinesc criteriile stabilite de filialele nationale ale Green Building Council (n.r. - in Romania, RoGBC), pentru fiecare stat membru al UE in parte. Astfel, se vor lua in considerare unitatile locative noi (imobile rezidentiale unifamiliale sau apartamente) care fie se incadreaza in categoria celor cu un consum de energie apropiat de zero (NZEB), conform standardelor nationale ce armonizeaza cerintele reglementarilor climatice ale UE, fie au performante energetice cu minimum 20% superioare celor stabilite in standardele nationale de constructie in vigoare. Din punct de vedere al lucrarilor de renovare, performanta energetica finala a locuintelor reabilitate trebuie sa fie cu 30% superioara celei initiale, aspect atestat printr-un nou certificat energetic emis dupa finalizarea lucrarilor, astfel incat sa se poata demonstra ca nivelul consumului este cu 30% mai redus (prin compararea facturilor de energie)”, subliniaza expertii GCR.
„Schema bancara demonstreaza ca investitorii isi exprima o cerere in crestere pentru «cladiri verzi», iar angajamentul pe care si-l iau cele mai importante institutii bancare europene prin acest proiect-pilot demonstreaza faptul ca «imobilele verzi» au ajuns sa fie pe o pozitie de top din punct de vedere al trendurilor actuale ale pietei de constructii rezidentiale”, a declarat Terri Wills, director executiv al  World Green Building Council (WorldGBC) Europa, partener al initiativei, alaturi de Institutul Regal al Evaluatorilor Acreditati din Marea Britanie (n.r. - Royal Institution of Chartered Surveyors - RICS, cu o subsidiara si in tara noastra, condusa de Tim Wilkinson, partener la DTZ Romania), furnizorul de energie pentru mediul rezidential E.On, mediul academic si alte organizatii.
Bancile semnatare vor cerceta modul in care criteriile din noua schema pot fi aplicate pe scara larga pachetelor de credite ipotecare din portofoliu in urmatorii doi ani, avand deja initiativa de a crea si a promova o noua generatie de imprumuturi imobiliare cu ipoteca, axate pe reducerea consumului de energie.
„Ipotecile «verzi» au potentialul de a genera o adevarata «revolutie» a eficientei energetice, oferind posibilitatea actualilor sau viitorilor proprietari de locuinte sa acceseze finantare in conditii extrem de convenabile, iar sumele respective vor fi cheltuite pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale cetatenilor UE”, a subliniat Michael Lewis, CEO al E.On Marea Britanie.
Proiectul-pilot s-a implementat dupa o perioada de consultare si negocieri, la initiativa WorldGBC Europa cu sute de experti care au stabilit criteriile de evaluare si de acordare a creditelor ipotecare in regim special. Proiectul, denumit EeMAP (Energy efficient Mortgages Action Plan) a primit finantare prin programul de cercetare si inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene, prin acordul de grant nr. 746205. Pentru mai multe informatii, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
CDS
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
viarom
strabag nivel 1
concelex
Ubitech
ness project
siniat
leviatan
MAKITA
noark
EDIT-Structural
rigips
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander