Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - KPMG: Inflatia si temerile legate de lanturile de aprovizionare se estompeaza
KPMG: Inflatia si temerile legate de lanturile de aprovizionare se estompeaza
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 13 Apr 2023 11:50
Perspectivele economiei globale au luat o turnura pozitiva in prima parte a anului 2023, pe masura ce presiunile inflationiste au inceput sa se atenueze. Dar, dupa cum arata cea mai recenta prognoza KPMG, mentinerea tensiunilor geopolitice si provocarile interne in piete cheie incetinesc revenirea economica la rate sustinute de crestere. Preturile globale ale energiei au revenit la nivelurile anterioare invaziei din Ucraina. Acest fapt, combinat cu reducerea preturilor marfurilor si alimentelor, ne asteptam sa contribuie la diminuarea presiunilor inflationiste pentru restul anului 2023.
In pofida recentelor stiri pozitive privind inflatia, marile economii ale lumii – cel mai recent Marea Britanie si SUA – se confrunta cu presiuni interne, fapt ce intarzie ameliorarea sustenabila a conditiilor in aceste piete si scaderea sustenabila a inflatiei. Situatia nuantata si complexa din fiecare tara, regiune si teritoriu exercita o presiune fara precedent asupra bancilor centrale, generand temeri ca inflatia de baza ar putea ramane ridicata pe o perioada mai indelungata de timp si ca preturile vor ramane ridicate, avand in vedere conditiile economice incordate, inclusiv cele legate de piata fortei de munca. Ingrijorarile legate de buna functionare a sistemul bancar international ar putea complica si mai mult lucrurile pentru bancile centrale, care vor fi nevoite sa includa riscurile legate de stabilitatea financiara in planurile de readucere a inflatiei la tinta.
 
Crestere de 2,1% a PIB global, estimata pentru 2023
KPMG estimeaza o crestere a PIB-ului global de 2,1% in 2023 si 2,6% in 2024, in timp ce inflatia globala este de asteaptat sa scada la 5,3% in 2023 si apoi la 3,2% in 2024, iar rata somajului este preconizata sa ramana stabila in 2023, la 5,2%, inainte sa creasca la 5,4% in 2024.
"In pofida rezilientei pietei fortei muncii si a imbunatatirii perspectivelor inflatiei, ne asteptam ca cresterea economica globala sa fie relativ modesta in urmatorii doi ani si sa ramana sub media sa pe termen lung. Cresterea globala este de asteptat sa fie influentata de redresarea economiei chineze si de un avans relativ puternic in unele piete emergente, in timp ce zona euro si economia SUA vor contribui mai putin la aceasta in urmatorii doi ani. Riscurile la adresa perspectivelor raman in mare parte ridicate, avand in vedere volatilitatea de pe pietele financiare. Economia globala a suferit o serie de socuri semnificative in ultimii trei ani – pandemia de Covid-19 si conflictul Rusia-Ucraina – si s-a confruntat cu o crestere majora a datoriei publice si a ratelor dobanzilor de catre bancile centrale. Este posibil ca ramificatiile unora dintre aceste masuri sa aiba un efect intarziat si inca ramane sa vedem impactul lor total si modul in care interactioneaza", a declarat Yael Selfin, economist sef, KPMG in Marea Britanie.
Deteriorarea finantelor publice din ultimii trei ani va limita efectul politicii fiscale in stimularea cresterii economice. Guvernele din intreaga lume au cheltuit sume semnificative, mai intai pentru a-si proteja economiile de efectele Covid-19 si, ulterior, pentru a proteja gospodariile si intreprinderile de preturile mai mari la energie. Aceste actiuni au dus datoria publica la niveluri istorice ridicate, lasand astfel mai putin spatiu pentru politici fiscale expansioniste. Cheltuielile federale sunt preconizate sa scada in SUA, in pofida avansului cheltuielilor cu infrastructura, in timp ce in China sprijinul fiscal s-ar putea intensifica, ca urmare a redeschiderii economiei. Majorarea ratelor dobanzilor a facut ca aceste niveluri mai mari ale datoriilor sa devina mai costisitoare, punand si mai multa presiune asupra finantelor guvernamentale.
 
Presiunea asupra lanturilor de aprovizionare a scazut
Presiunea asupra lanturilor globale de aprovizionare a scazut semnificativ in ultimele luni, in timp ce costurile de transport s-au redus si ele. Acest lucru ar trebui sa contribuie la atenuarea unor presiuni inflationiste si la imbunatatirea capacitatii de aprovizionare. Comertul global ramane la un nivel relativ redus, desi ne-am astepta sa se redreseze in acest an, pe masura ce fluxurile comerciale se normalizeaza odata cu redeschiderea economiei chineze. Este de asteptat ca tensiunile geopolitice sa continue sa exercite o oarecare presiune asupra fluxurilor comerciale pe termen mediu. Se asteapta, de asemenea, ca consumul privat sa creasca in acest an, pe masura ce increderea consumatorilor in Europa se imbunatateste, desi ea continua sa ramana inca la un nivel relativ scazut.
"Cum revenim la o crestere sustenabila, pe termen lung, este marea intrebare cu care se confrunta consiliile de conducere ale companiilor si decidentii politici din intreaga lume in acest moment. Unele dintre cele mai mari temeri legate de inflatie – avansate pe scara larga la sfarsitul anului trecut – au fost atenuate de actiuni politice directe si proactive, orientate in special spre reducerea preturilor la energie. Exista, de asemenea, semne ca preturile altor marfuri si alimente incep in sfarsit sa scada – ajutand consumatorii si companiile care s-au confruntat cu o criza semnificativa  a fluxurilor financiare.
Actiunile intreprinse in lunile urmatoare vor juca probabil un rol semnificativ in ritmul si natura redresarii economice la nivel mondial. Prognozele KPMG arata ca nivelul de ocupare al fortei de munca ar trebui sa ramana robust, chiar si avand in vedere anunturile recente de concediere din domeniul sectorului de tehnologie – un semn ca intarirea pietei muncii din perioada post-pandemie arata putine semne de relaxare. Este un indiciu al complexitatii cu care se confrunta lumea astazi. Cifrele favorabile privind ocuparea fortei de munca sunt adesea prezentate ca un exemplu de conditii dinamice ale pietei, dar ele pot reflecta, de asemenea, provocarile cu care se confrunta bancile centrale in timp ce incearca sa jongleze cu asteptarile salariale, conditiile de creditare inasprite si pericolul mereu prezent ca orice escaladare a conflictului in Ucraina ar putea aduce inflatia inapoi in prim plan. Avantajul unei piete puternice a muncii, impreuna cu un nivel relativ ridicat al economiilor personale in randul consumatorilor – in special in Europa si America – inseamna ca am putea incepe sa vedem un avans mai robust al consumului, conducand la o revenire catre o crestere interna mai lenta dar constanta pe pietele cheie", a explicat Regina Mayor, Principal, Senior Energy Advisor, KPMG in SUA.
 
Economia Romaniei ar putea avansa cu 2,5% in 2023
Cresterea economica a Romaniei a depasit asteptarile in 2022, avansand cu 4,8%. O contributie sporita a investitiilor la cresterea PIB, indeosebi in a doua parte a anului 2022, a contrabalansat incetinirea consumului privat. Este de asteptat ca acest impuls sa continue si in 2023, desi cu o intensitate mai redusa, datorita impactului negativ pe care ratele mai mari ale dobanzilor il va avea asupra ritmului de crestere economica. Cu toate acestea, economia Romaniei este de asteptat sa avanseze cu 2,5% in 2023, cea mai mare rata dintre tarile UE din regiune. Inflatia a atins peste 16% la sfarsitul anului trecut, insa previziunile pentru 2023 indica o injumatatire a acesteia, determinata de scaderea preturilor la materiile prime si energie.
"Inflatia este vazuta de multe companii din Romania ca o provocare cheie in contextul macroeconomic actual. In timp ce cresterea cu 18% a salariului minim de la inceputul anului 2023 va ajuta gospodariile sa recupereze o parte din puterea de cumparare erodata de inflatie, sprijinind astfel consumul, aceasta crestere semnificativa ar putea mentine si o presiune ascendenta asupra inflatiei viitoare. Sentimentul economic s-a imbunatatit marginal in ultimul an, iar perspectivele de crestere au ramas bune. In ultimele trimestre s-a inregistrat un avans al investitiilor in economie, iar mentinerea acestei tendinte, sprijinita de sumele substantiale oferite prin Facilitatea de Redresare si Rezilienta a UE, ar fi benefica pentru cresterea economica si ar ajuta la reducerea dezechilibrelor macroeconomice existente", a declarat Ramona Jurubita, Country Managing Partner la KPMG in Romania.
***
KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Compania este activa in 143 de tari si avea, la finalul anului financiar 2022, aproape 265.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispune de un numar de peste 1.000 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
siniat
quadratum
EDIT-Structural
Ubitech
Acvatot 2019
rigips
ness project
leviatan
strabag nivel 1
concelex
viarom
noark
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander