Agenda Constructiilor
Joi, 18 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - OUG pentru finalizarea proiectelor energetice ale caror contracte au fost reziliate
OUG pentru finalizarea proiectelor energetice ale caror contracte au fost reziliate
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 12 Apr 2022 14:47
Ministerul Economiei a publicat un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru completarea Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, menit sa urgenteze reluarea si finalizarea marilor proiecte energetice ale caror contracte de executie au fost reziliate. Proiectul propune completarea art. 117 cu trei noi alineate (7)-(9), care prevad doua optiuni pentru entitatea contractanta, in cazul in care contractul de achizitie sectoriala incheiat pentru realizarea si dezvoltarea capacitatilor de producere energie electrica a incetat prin reziliere din orice cauze care fac imposibila finalizarea obiectivului de investitii in cadrul perioadei contractuale, iar restul investitiei ramas de executat reprezinta mai putin de 40% din stadiul fizic aferent finalizarii obiectivului de investitii, dupa cum urmeaza:
a) fie de a finaliza obiectivul de investitii cu contractantul initial, daca acesta demonstreaza capacitatea de finalizare a proiectului in termen util, prin incheierea unui nou contract de achizitiei sectoriala;
b) fie de a aplica procedura de negociere fara invitatie prealabila la o procedura concurentiala de ofertare pentru atribuirea contractului/ contractelor sectoriale necesare finalizarii obiectivului de investitii unui operator economic interesat si care demonstreaza capacitatea de finalizare a proiectului in termen util.
Indiferent de optiunea aleasa, entitatea contractanta nu este tinuta de valoarea restului ramas de executat calculata prin raportare la contractul de achizitie sectoriala initial.
"Prevederea celor doua optiuni pentru entitatea contractanta corespunde interesului public reprezentat de necesitatea finalizarii pe termen mediu a unor noi capacitati de producere a energiei electrice care sa permita functionarea SEN in conditii de siguranta si securitate in noul context geopolitic. Aplicarea unor proceduri competitive de atribuire a unui contract sectorial nu poate satisface cerintele entitatii contractante privind finalizarea in termen util a unor obiective de investitii privind realizarea si dezvoltarea capacitatilor de producere energie electrica", se arata in Nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Astfel, potrivit documentului, pentru a permite incheierea unui nou contract de achizitie cu contractantul in raport de care exista un contract de achizitie sectoriala reziliat se propune instituirea unei derogari de la prevederile art. 180 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, urmand ca aceste prevederi sa nu fie aplicabile in cazul in care entitatea contractanta decide incheierea unui contract de achizitie in conditiile alin. (7) lit. a).
Aprobarea acestei legi va face posibila incheierea unui nou contract pentru finalizarea constructiei centralei pe gaz de la Iernut, al carei contract de executie a fost reziliat la jumatatea anului trecut, din cauza intarzierilor majore cu finalizarea proiectului, pe fondul a numeroase dificultati pe santier, pentru care nu s-au gasit solutii. Potrivit unui raport tehnic de evaluare cantitativa si calitativa intocmit in urma expertizei tehnice si economice a lucrarilor executate la Iernut, publicat de Romgaz, lucrarile sunt realizate in proportie de aproximativ 65-70%, cu precizarea ca in calcul au fost luate lucrarile care au mai ramas de executat din ceea ce este proiectat si lucrarile pentru care nu exista inca proiecte.
Poriectul de OUG pentru completarea Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale poate fi consultat aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKALLBIMTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CELCO 2020
hidroplasto
strabag nivel 1
Ubitech
rigips
Acvatot 2019
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
BMI_Icopal
viarom
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
hilti

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere