Agenda Constructiilor
Joi, 30 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 7% pe an
BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 7% pe an
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 09 Nov 2023 12:24
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de miercuri, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, informeaza banca centrala printr-un comunicat, potrivit Agerpres.
De asemenea, CA al BNR a hotarat pastrarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
"Deciziile CA al BNR vizeaza readucerea durabila a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5 la suta a1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. In contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor evolutii adverse. BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international si va continua sa utilizeze instrumentele de care dispune in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu", se arata in comunicatul bancii centrale.
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la 8,83%, in linie cu previziunile, de la 9,43% in luna august, pe fondul decelerarii cresterii preturilor alimentelor procesate si al accentuarii declinului in termeni anuali al preturilor energiei.
Pe ansamblul trimestrului III, rata anuala a inflatiei a continuat astfel sa se reduca, dar mai lent decat in precedentele doua trimestre, diminuandu-se cu 1,42 puncte procentuale (de la 10,25% in iunie), in conditiile in care noile scaderi ample de dinamica consemnate in acest interval de preturile alimentelor si energiei au fost partial contrabalansate ca impact de scumpirea combustibililor si medicamentelor.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a accelerat scaderea in trimestrul III, coborand vizibil sub nivelul prognozat, la 11,3% in septembrie, de la 13,5% in iunie. Evolutia este atribuibila in principal descresterii cotatiilor marfurilor, prioritar agroalimentare, si masurii de plafonare temporara a adaosului comercial la produse alimentare de baza. Ea reflecta insa si o slabire a transmiterii in preturile de consum a costurilor marite ale firmelor, indeosebi ale celor salariale, pe fondul temperarii cererii de consum, precum si o atenuare a impactului inflationist al importurilor.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 9,2% in septembrie, de la 9,3% in iunie 2023. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC s-au redus in septembrie la 12,6% si la 11,4%, de la 14,2%, respectiv 12,5%, in iunie, ramanand inferioare celor prevalente in regiune si in tarile baltice.
Datele statistice revizuite recent arata ca activitatea economica a crescut in trimestrul II 2023 cu 1,7%, dupa o comprimare cu 1% in precedentele trei luni (variatie trimestriala), dar reconfirma scaderea avansului acesteia in termeni anuali la 1%, de la 2,4% in trimestrul I 2023.
Potrivit BNR, descresterea a fost determinata de aceasta data de consumul gospodariilor populatiei, in timp ce consumul administratiei publice si-a accelerat puternic cresterea, iar dinamica anuala a formarii brute de capital fix a consemnat doar o mica scadere, ramanand deosebit de ridicata. Totodata, exportul net si-a marit impactul expansionist in acest interval, in conditiile continuarii cresterii ecartului pozitiv dintre variatia volumului exporturilor de bunuri si servicii si cea a volumului importurilor. Pe acest fond, deficitul balantei comerciale si cel de cont curent au inregistrat in trimestrul II 2023 noi scaderi substantiale fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Conform bancii centrale, cele mai recente date si analize indica o decelerare semnificativa a cresterii economiei in a doua parte a anului curent, implicand o dinamica anuala mai modesta a PIB in trimestrul III decat cea anticipata anterior.
Astfel, in intervalul iulie-august, vanzarile cu amanuntul si cele auto-moto, precum si serviciile prestate populatiei au consemnat noi pierderi de dinamica anuala, iar productia industriala si-a prelungit declinul apreciabil in termeni anuali; in schimb, volumul lucrarilor de constructii si-a reaccelerat considerabil cresterea in raport cu aceeasi perioada din 2022, in principal pe seama evolutiilor de pe segmentul nerezidential si de pe cel al constructiilor ingineresti. Totodata, variatia anuala a exporturilor de bunuri si servicii a continuat sa-si mareasca ecartul pozitiv fata de cea a importurilor, care a intrat relativ mai pronuntat in teritoriul negativ in iulie-august. Drept consecinta, deficitul comercial si-a reaccentuat contractia in termeni anuali, iar cel de cont curent si-a atenuat-o doar usor, in conditiile in care inrautatirea substantiala a soldului balantei veniturilor primare a fost partial compensata ca impact de cresterea in acest interval a excedentului balantei veniturilor secundare.
Potrivit bancii centrale, pe piata muncii, datele recente arata o incetinire pronuntata a cresterii lunare a efectivului salariatilor din economie in iulie-august si mentinerea relativ stabila a ratei somajului BIM, alaturi de descresterea vizibila in acest interval a dinamicii anuale a costului unitar cu forta de munca din industrie, de la un nivel insa deosebit de inalt atins in trimestrul II.
Totodata, potrivit sondajelor de specialitate, intentiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp si-au accentuat usor scaderea in luna octombrie fata de trimestrul III, iar deficitul de forta de munca raportat de companii pentru ultimul trimestru al anului si-a corectat in mare masura cresterea din intervalul precedent, pe seama evolutiilor din industrie si servicii.
Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au inregistrat mici scaderi spre finele lui octombrie, dupa relativa stabilitate din lunile precedente. Totodata, randamentele titlurilor de stat si-au accentuat corectia descendenta in perioada recenta - in linie cu evolutiile din economiile avansate si din regiune -, in contextul asteptarilor revizuite ale investitorilor privind perspectiva ratei dobanzii Fed si al calmarii temerilor generate pe piata financiara internationala in prima parte a lunii octombrie de escaladarea tensiunilor geopolitice.
In aceasta conjunctura, dar si pe fondul atractivitatii relative inca ridicate a plasamentelor in moneda nationala, cursul de schimb leu/euro s-a cvasi-stabilizat pe palierul mai inalt atins la mijlocul lunii septembrie. Totodata, moneda nationala si-a stopat tendinta de depreciere fata de dolarul SUA din lunile precedente, in conditiile intreruperii trendului de intarire a acestuia pe pietele financiare internationale.
Creditul acordat sectorului privat si-a accentuat scaderea de ritm in septembrie, la 4,5%, de la 5,5% in august, in contextul unui declin amplu consemnat de dinamica componentei in valuta, contrabalansat doar in mica masura ca impact de reaccelerarea usoara a cresterii creditului in lei. Ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat si-a stopat totusi ascensiunea in septembrie, la 68,1%, pe fondul efectului statistic al evolutiei cursului de schimb leu/euro, subliniaza BNR.
Dobanda cheie este nemodificata din luna ianuarie a acestui an, cand BNR a crescut rata dobanzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.
 
Rata anuala a inflatiei este asteptata sa se mareasca la inceputul anului viitor
Rata anuala a inflatiei este asteptata sa creasca in debutul anului viitor, sub impactul majorarii si introducerii unor taxe si impozite, afirma Banca Nationala a Romaniei, intr-un comunicat.
"In sedinta de astazi, Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia noiembrie 2023, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Prognoza actualizata reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei de-a lungul urmatorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicata insa in 2024 decat cea previzionata anterior, dar usor mai joasa pe parcursul trimestrelor ulterioare. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa se mareasca in debutul anului viitor - sub impactul majorarii si introducerii unor taxe si impozite - si sa descreasca gradual in urmatoarele trimestre, dar sa-si accelereze scaderea in 2025, coborand in interiorul intervalului tintei la finele orizontului prognozei", se spune in comunicat.
Conform BNR, descresterea va fi antrenata pe mai departe de factorii pe partea ofertei, in principal de efecte de baza dezinflationiste si de corectii descendente ale cotatiilor unor marfuri, carora li se alatura influentele anticipate sa vina din restrangerea relativ abrupta a excedentului de cerere agregata incepand cu trimestrul III 2023 si din intrarea gap-ului PIB in teritoriul negativ spre finele anului viitor - cu cateva trimestre mai devreme decat se previzionase anterior.
Incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei inflatiei decurg totusi din cresterile de taxe si impozite destinate accelerarii consolidarii bugetare, potential suplimentate in perspectiva, dar si din evolutia cotatiei petrolului, in contextul conflictului din Orientul Mijlociu.
De asemenea, BNR noteaza ca incertitudini si riscuri notabile raman asociate insa si conduitei viitoare a politicii fiscale si de venituri, date fiind, demersurile recente vizand limitarea cheltuielilor bugetare in 2023 si posibila marire in urmatorii ani a pachetului de masuri fiscal-bugetare corective, dar si implicatiile potentiale ale noii legislatii privind pensiile si salariile din sectorul public, precum si eventuale noi majorari salariale acordate personalului bugetar. In acelasi timp, incertitudini si riscuri semnificative la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, genereaza razboiului din Ucraina si conflictul din Orientul Mijlociu, precum si evolutiile economice sub asteptari din Europa, indeosebi din Germania.
Totodata, absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte. Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a impactului contractionist al socurilor pe partea ofertei, amplificat si de inasprirea conditiilor economice si financiare pe plan international.
Potrivit bancii centrale, relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune.
In sedinta de miercuri, 8 noiembrie 2023, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00% pe an. Totodata, s-a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00% pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00% pe an. De asemenea, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 10 noiembrie 2023, ora 11:00. Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 20 noiembrie 2023, la ora 15:00. Conform calendarului, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 12 ianuarie 2024.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
MAKITA
rigips
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ness project
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
EDIT-Structural
quadratum
Ubitech
viarom
leviatan
siniat
CDS
concelex
konsent
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander