Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: Directorii financiari se vor implica mai mult in strategiile de business IN 2022
EY: Directorii financiari se vor implica mai mult in strategiile de business IN 2022
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2022 13:04
Respondentii considera ca, in viitor, focusul liderilor din domeniul financiar se orienteaza pe activitati de crestere a valorii companiei (40%) si mai putin spre protejarea acesteia (22%), mentinandu-se, totusi, un interes semnificativ pentru optimizarea valorii companiei (38%).
In prezent, Directorii Financiari din Romania au mai mult rolul de a proteja si optimiza valoarea companiei (38%) si mai putin de a creste valoarea acesteia (24%), au aratat rezultatele studiului EY Romania - CFO Imperative.
Sondajul a fost realizat la sfarsitul anului 2021, dupa mai mult de un an de lucru in conditiile pandemiei COVID-19 si ofera o vedere de ansamblu asupra provocarilor cu care s-au confruntat Directorii Financiari in aceasta perioada.
Guillaume Macczak, Partener Asociat CFO & GBS Advisory Services, EY Romania: „In ciuda unei culturi foarte bine ancorate in conformitate in functiile financiare, directorii financiari romani intervievati isi exprima dorinta de a recupera decalajul fata de colegii lor din tarile occidentale in ceea ce priveste crearea de valoare pentru organizatia lor. Acest lucru este vizibil de la elaborarea strategiei si implementarea unor tehnologii precum Analytics si Intelligent Solutions, la o atentie sporita acordata unor masuratori orientate spre viitor si bazate pe date, impartasite cu comunitatile de stakeholderi. De asemenea, acestia au in vedere raspunsul la provocarile legate de schimbarile climatice prin implementarea europeana a CSRD (Corporate Social Responsibility Disclosure). Aceasta trecere de la profilul traditional orientat spre rezultate la cel de creare a valorii viitoare necesita o evolutie a rolului directorului financiar si a echipelor sale, prin asumarea noii lor identitati de creatori de valoare pe termen lung, prin adaptarea unor noi modalitati de responsabilizare a resurselor umane in directia recalificarii si a programelor de transformare, pe langa investitiile masive in digitalizare deja incepute.
Cu toate acestea, as fi de acord cu cele doua treimi (67%) dintre directorii financiari romani chestionati care declara ca «In ciuda unei perioade extrem de dificile, nu a existat niciodata un moment mai interesant pentru a fi director financiar»."
 
COVID-19 un accelerator pentru transformarea departamentelor financiare?
Debutul COVID-19, in urma cu doi ani, a impus o noua normalitate si un nou mod de a face business, atragand dupa sine provocari, dar si oportunitati pentru liderii financiari din Romania. Pentru a gestiona aceste provocari si pentru a-si repozitiona organizatiile in vederea redresarii, Directorii Financiari au luat in considerare diverse masuri in ultimii doi ani, care au vizat cu preponderenta optimizarea costurilor si implementarea unor initiative de reducere a costurilor (41%), urmate de amanarea sau anularea unor proiecte (23%) si apelarea la masuri de sprijin guvernamentale (21%). Merita mentionat faptul ca doar 2% dintre organizatiile respondente au declarat ca nu au luat in considerare nicio masura speciala pentru a atenua impactul COVID-19.
In 2022, respondentii studiului spun ca principalul lor obiectiv ramane optimizarea costurilor (42%), urmat de reluarea unora dintre proiectele de investitii amanate (13%) si utilizarea pe mai departe a masurilor guvernamentale (19%). Cu toate acestea, 16% dintre respondenti nu au in vedere nicio masura suplimentara speciala raportata la COVID-19.
In ceea ce priveste oportunitatile de dezvoltare, pandemia a accelerat nevoia organizatiilor pentru un nou tip de crestere, 69% dintre respondentii declarand ca intreprinderile lor au identificat o serie de imbunatatiri pentru activitatea financiara dupa COVID-19.
Aceasta criza a reprezentat, astfel, si un catalizator fara precedent pentru liderii financiari din Romania, care si-au asumat digitalizarea functiei. Adoptarea digitalizarii impreuna cu economiile de costuri generate de munca de acasa au reprezentat un salt calitativ catre Viitorul Functiei Financiare, pentru majoritatea respondentilor (55%).
In pofida angajarii in initiative de optimizare a costurilor, 84% dintre Directorii Financiari au declarat ca nu vor reduce numarul de angajati din functiile financiare. In acelasi timp, 80% dintre ei au mentionat ca nu vor crea nici posturi noi. Cu toate acestea, exista cateva pozitii noi, post-pandemie, care vor creste in popularitate: Chief Digital Officer, Crisis Manager, Data Analytics Officer si Risk Manager. 
Construirea infrastructurii necesare pentru a sustine o lume digitalizata si pentru a ramane la curent cu cele mai recente tehnologii este considerata esentiala de 62% dintre liderii financiari participanti la studiu. Beneficiile acestor investitii masive in tehnologiile IT vor avea un impact de lunga durata asupra noului mod de business, adoptat de intreprinderile care doresc sa ramana competitive in lumea post COVID-19.
Au existat variatii semnificative in ceea ce priveste modul in care Directorii Financiari au reusit sa raspunda provocarilor neasteptate privind productivitatea echipelor lor intr-un mediu de lucru complet de la distanta, unele dintre ele fiind relativ lipsite de stres (38%), altele fiind deosebit de afectate (32%) sau neavand un rezultat clar (30%).
Cu toate acestea, pe masura ce restrictiile se ridica, cultura hibrida de lucru, cu anumite zile la birou si altele la distanta, devine din ce in ce mai atractiva pentru majoritatea liderilor din domeniul financiar. Mai mult de jumatate dintre respondenti (52%) au declarat ca vor extinde munca la distanta in departamentul financiar, in timp ce cealalta jumatate prefera sa revina la vechiul mod de lucru (28%) sau nu s-au decis inca (20%).
 
Perspectiva Directorilor Financiari asupra domeniului financiar al viitorului
Cultura si comportamentele adanc inradacinate ale functiei financiare din Romania sunt, de asemenea, in schimbare. Sau cel putin asa ar trebui sa se intample, daca liderii vor sa acceseze intregul potential de transformare a acestei functii.
Dorinta Directorilor Financiari este sa devina adevarati parteneri de afaceri pentru organizatiile lor, iar cea mai buna modalitate de a realiza acest lucru este sa inceapa sa modeleze noi comportamente in cadrul functiilor pe care le coordoneaza.
Majoritatea echipelor din departamentele financiare folosesc deja RPA (robotic process automation) pentru a creste eficienta operationala, dar aceasta solutie inteligenta poate automatiza doar sarcini simple, repetabile, insa nu poate automatiza procese si fluxuri de lucru complexe, necesare pentru a imbunatati agilitatea si eficienta afacerii. Adaugarea de tehnologii bazate pe inteligenta artificiala asigura trecerea catre urmatorul nivel de automatizare, iar Directorii Financiari trebuie sa identifice cele mai potrivite cazuri de utilizare a acestora.
Principalele domenii in care tehnologiile bazate pe automatizarea inteligenta sunt utilizate in functiile financiare din Romania sunt procesarea tranzactiilor (43%), consolidarea si raportarea financiara (31%), stocarea si gestionarea datelor (29%).
 
Transformarea rolului de conducere in domeniul financiar: de la CFO (Chief Financial Officer) la CVO (Chief Value Officer)
Cei mai multi Directori Financiari se ocupa preponderent de contabilitate, control, audit si reglementare, raportare corporativa si strategie fiscala (38%) si sunt mai putin implicati in planificarea si analiza financiara (FP&A), relatiile cu investitorii, fuziuni si achizitii, strategie si decizii de resurse umane (24%).
Pentru a reduce acest decalaj, e nevoie ca liderii financiari sa includa un set mai larg de parti cointeresate (de exemplu angajati, clienti, comunitati etc.) in procesul decizional, dincolo de actionari (83%). Companiile care vizeaza evolutia pe termen lung trebuie sa adopte schimbari pe termen lung. Un prim pas in acest sens ar fi ca noul rol al Directorilor Financiari sa implice crearea de valoare pe termen lung (69%). Cu toate acestea, 58% dintre liderii financiari din Romania respondenti spun ca investitorii inca ii preseaza sa aduca valoare pe termen scurt business-urilor.
In plus, conceptul de creare de valoare pe termen lung trebuie sa devina tangibil si sa poata fi masurat. Aceasta este o prioritate critica pentru 87% dintre liderii financiari din Romania, care intentioneaza sa identifice indicatorii cheie de performanta pentru valoarea pe termen lung. 69% dintre acestia (fata de 80% la nivel global) sunt dispusi sa ofere Consiliului de Administratie o raportare non-financiara mai detaliata si mai precisa, 67% iau in considerare in mod special masurarea si raportarea impactului asupra societatii si a schimbarilor climatice si doar 37% dintre Directorii Financiari planuiesc raportarea performantelor non-financiare legate de cultura organizationala, in conditiile in care acestea reprezinta 72% in cadrul acestui studiu EY la nivel global.
Identificarea si monitorizarea indicatorilor financiari si non-financiari ii va ajuta pe liderii functiilor financiare sa explice modul in care investitiile in angajati, inovare, obiective sociale si guvernanta corporativa, creeaza valoare atat pentru companie, cat si pentru investitori si alte parti cointeresate.
In urmatorii trei ani, liderii financiari din Romania planuiesc sa devina mai mult un partener de afaceri al organizatiei lor, 78% dintre ei considerand ca se vor implica semnificativ in dezvoltarea si executarea strategiilor de business, iar 69% se vad implicati in inovarea modelelor de afaceri si in identificarea de noi oportunitati de generare de venituri, aceste procente fiind relativ aliniate cu tendintele de la nivel globale, respectiv 80% si 80%.
Pe langa acest rol strategic, Directorii Financiari participanti la studiu spun ca vor ramane principalii responsabili de eficientizarea costurilor in organizatie, 88% dintre acestia declarand ca vor avea rolul sa consilieze liderii de business pe aceasta tema, 81% sa ofere suport decizional bazat pe date si 73% sa fie implicati in stabilirea de obiective si masurarea rezultatelor transformarii afacerilor la nivelul intregii companii. Spre deosebire de colegii lor de la nivel global, doar 54% (fata de 74%) dintre Directorii Financiari din Romania vad un impact benefic in materie de costuri generat de adoptarea noilor tehnologii.
In Domeniul Financiar al Viitorului, scopul Directorilor Financiari va fi acela de a adauga valoare afacerii, punand accentul pe tendinte si scenarii, actionand ca un serviciu agil, oferind informatii si analize aproape in timp real, la costuri semnificativ mai mici. Pentru a realiza aceasta schimbare, liderii financiari vor trebui sa valorifice modernizarea modelului operational si optimizarea structurilor organizationale, adoptarea de noi tehnologii, implementarea managementului performantei intreprinderii si analizele predictive.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
theda mar
viarom
siniat
quadratum
MAKITA
CDS
EDIT-Structural
concelex
Ubitech
noark
leviatan
ness project
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander