Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BREC: Investitii imobiliare de 1,2 miliarde euro in marile centre regionale ale tarii
BREC: Investitii imobiliare de 1,2 miliarde euro in marile centre regionale ale tarii
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 27 Feb 2023 15:25
Valoarea totala a investitiilor imobiliare planificate in 2023 de investitorii activi in marile centre regionale ale Romaniei se situeaza intre 700 milioane si 1,2 miliarde de Euro, conform unui studiu realizat de Romania Property Club in randul membrilor si partenerilor sai in luna ianuarie 2023.
Marea majoritate (47%) si-au bugetat investitii intre 30-50 de milioane de Euro, 26% din cei chestionati au bugete sub 30 de milioane de Euro, 16% planuiesc sa investeasca intre 50-100 de milioane, iar 11% si-au anuntat intentia de a investi peste 100 de milioane de Euro.
Cele mai bine cotate destinatii de investitii imobiliare pentru 2023 in afara Bucurestiului sunt Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, urmate de Brasov si Constanta. Oradea, Arad, Ploiesti si Galati-Braila sunt si ele pe harta investitorilor.
Proiecte moderne de parcuri de birouri in suprafata de aproximativ 270.000 mp sunt in dezvoltare in orase precum Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara sau Brasov. In Iasi, este asteptata inaugurarea Palas Campus, dezvoltat de Iulius. Acelasi investitor lucreaza in Cluj-Napoca la autorizarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixed-use, pe fosta platforma Carbochim. In Timisoara, investitorul de origine belgiana Speedwell a primit recent autorizatia pentru cladirea de birouri din cadrul proiectului Paltim.
In ceea ce priveste sectorul de retail, investitorii lucreaza la proiecte ce insumeaza 260.000 mp. 75% din aceasta suprafata este reprezentata de parcuri de retail, in orase secundare si tertiare.
Investitorii in active logistice isi mentin increderea in Romania in 2023, cu proiecte de parcuri industriale ce insumeaza 550.000 mp la nivel national. Din acest stoc, 60% este planificat in afara Bucurestiului. Daca toate aceste proiecte vor fi livrate pana la finalulul anului in curs, Romania va depasi stocul de 7 milioane de mp.
Proiectele de infrastructura cu cel mai mare impact sunt finalizarea aeroportului din Brasov, proiect ce va atrage mai multe investitii in zona de turism si logistica, precum si lucrarile la Autostrada Moldovei – A7. Noua autostrada va avea un impact direct in sectorul logistic, zona de Nord-Est a tarii detinand in prezent doar 2% din stocul national de spatii industriale.
In ciuda unui climat economic instabil, liderii imobiliari isi mentin increderea in centrele regionale, principalele avantaje mentionate de acestia fiind: fondurile importante din programul PNNR, care vor creste per total competitivitatea Romaniei, infrastructura energetica ce asigura independenta tarii, precum si resursa umana de valoare.
La capitolul provocari, cel mai des mentionate au fost efectele inflatiei si cresterea costurilor de finantare, amanarea deciziilor de catre parteneri precum si erodarea puterii de cumparare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
MAKITA
leviatan
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
theda mar
Ubitech
siniat
Acvatot 2019
viarom
strabag nivel 1
noark
quadratum
CDS
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander