Agenda Constructiilor
Vineri, 31 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Piata imobiliara in 2022: mai profitabila, cu vanzari mai mari, dar foarte riscanta
Piata imobiliara in 2022: mai profitabila, cu vanzari mai mari, dar foarte riscanta
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 22 Dec 2022 11:40
Anul 2022 a fost unul profitabil, dar riscant pentru domeniul imobiliar. Numarul mic de autorizatii de constructie emise a dus la scaderea ritmului pentru constructiile noi, in timp ce vanzarile au crescut pentru toate tipurile de locuinte, de la low la high class. Specialistii avertizeaza ca ritmul neuniform de dezvoltare a pietei poate duce, pe termen lung, la blocaje majore.
"Mai mult ca niciodata, anul 2022 a fost anul in care terenurile cu PUZ deja facut si cu autorizatii luate sau in curs de autorizare au fost la mare cautare, mai ales in randul dezvoltatorilor. Totul din cauza blocajului eliberarii autorizatiilor de constructie in Bucuresti. Acest lucru functioneaza, insa, ca solutie pe termen scurt, pentru ca se vor epuiza terenurile eligibile pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale. Bani in piata exista, cerere exista, insa dezvoltatorii au nevoie de sprijinul autoritatilor pentru a putea oferi clientilor diversitate si inovatie", a declarat Rafela Nebreda, Owner Imoteca – The Residential Experts.

Cresteri variabile, in functie de produs
Blocajul autorizatiilor de constructie in Bucuresti si cresterea inflatiei au dus la o evolutie neuniforma in piata - desi preturile au ramas constante, discount-urile si ofertele au fost mai putine decat in anii precedenti, unii dezvoltatori fiind nevoiti sa mareasca preturile. 
"Atat cresterea vanzarilor cat si dezvoltarea de proiecte noi nu pot fi calculate per genere. Toate au fost variabile, in functie de produs. De exemplu, in 2022 am observat o crestere a vanzarilor cu 10-15% pentru locuinte medii sau premium finalizate sau in curs de finalizare, in timp ce segmentul apartamentelor ieftine a inregistrat cresteri mai mici. Luand in considerare situatia economica si incetinirea constructiilor, piata de apartamente low-cost nu mai este atat de variata ca in anii precedenti si nici dezvoltatorii nu au mai putut oferi reduceri mari de pret. Prin urmare, unii clienti cu bugete mai mici aleg sa le aloce locuintelor vechi, cererea fiind astfel echilibrata intre apartamente noi si apartamente vechi. Contrar aparentelor, acest lucru nu reflecta o dinamica sanatoasa a pietei, intrucat trebuie sa exioste diferente de pret si de volum intre vechi si nou", a precizat Oana Ivan, Managing Partner Imoteca – The Residential Experts.
 
 
Noi tendinte in materie de achizitie rezidentiala 
Achizitiile locuintelor in stadiu final de constructie sau deja finalizate au fost cele mai cautate in 2022, chiar daca exista o mica diferenta fata de oferta de pret a locuintelor in stadiu de proiect. 
"O schimbare importanta pe care am observat-o a fost la nivelul deciziei de achizitie. Majoritatea contractelor de vanzare-cumparare au fost incheiate pentru apartamente deja finalizate sau in curs de finalizare, contrar anilor trecuti cand vanzarile locuintelor in stadiu de proiect erau mult mai mari. Putem spune ca vorbim despre un public mult mai educat, despre o piata care a evoluat din toate punctele de vedere si care a gasit o constanta calitate-pret benefica pentru ambele parti - atat din perspectiva cumparatorului, cat si a dezvoltatorilor", a subliniat Elena Dumitrache, director de vanzari Eden Capital Development.
Pentru Ecovillas Company anul 2022 a inceput cu livrarea tuturor apartamentelor proaspat finalizate din proiectul LOFT green apartments, aflat in Mogosoaia si a finalizat vanzarile din cadrul proiectului.  
"Ritmul de vanzari in 2022 a franat brusc dupa inceperea razboiului din Ucraina, pe fondul inflatiei ridicate, dar si a costurilor ridicate de finantare. In luna mai, piata a dat semne de revenire, dar putem spune ca ultimele unitati din proiect s-au vandut mult mai greu decat ritmul inregistrat in 2021. Fiind un proiect inceput inainte de blocajele din piata, constructia ultimei faze a proiectului nostru s-a finalizat destul de rapid, lucru pe care il pot spune si despre vanzari. Mai mult decat atat, putem spune cu bucurie ca interesul pentru locuintele sustenabile a crescut fulgerator in ultimul an – proiectul nostru fiind sold out de 6 luni - iar majoritatea clientilor si-au dorit sa isi schimbe stilul de viata si sa se mute cat mai repede", a precizat Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company.
 
 
***
Imoteca – The Residential Experts este o companie de top in piata rezidentiala, cu 7.000 de tranzactii pana in prezent, majoritatea pe stocul nou de locuinte.
Compania Eden Capital Development, cu capital integral romanesc este prezenta pe piata
rezidentiala din Bucuresti din anul 2009 si a livrat in ultimii 7 ani peste 1.600 de locuinte in Bucuresti, in special in zona de nord. 
Ecovillas Company a finalizat anul acesta proiectul imobiliar LOFT green apartments din Mogosoaia, ce cuprinde trei blocuri cu un regim mic de inaltime, cu un concept unic de apartamente eficiente energetic. Tot anul acesta, compania a finalizat vanzarile pentru proiectul din Mogosoaia.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machineALLBIMhiltiTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
strabag nivel 1
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
theda mar
Ubitech
BALTIC
leviatan
viarom
Acvatot 2019
rigips
BMI_Icopal

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023