Agenda Constructiilor
Joi, 29 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - REIT, o piata globala de 3.000 miliarde euro, trebuie reglementata si in Romania
REIT, o piata globala de 3.000 miliarde euro, trebuie reglementata si in Romania
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 07 Dec 2023 13:08
Bucharest Real Estate Club in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti si Comisia pentru buget, finante si banci din cadrul Camerei Deputatilor au organizat la Palatul Parlamentului, marti, 5 decembrie, masa rotunda privind reglementarea REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) - "Modelarea Viitorului Investitiilor Imobiliare in Romania”. 
 REIT-urile sunt vehicule de investitii care faciliteaza accesul persoanelor fizice si juridice la un portofoliu diversificat de proprietati imobiliare. Prin intermediul acestor entitati, investitorii pot accesa si investi in proprietati imobiliare intr-un mod simplificat si eficient. Un aspect important al REIT-urilor este ca acestea sunt companii listate pe o bursa reglementata, ceea ce asigura transparenta, lichiditatea si supravegherea corespunzatoare pentru investitori. 
Lipsa unui cadru legal adecvat pentru REITs in Romania inhiba dezvoltarea acestei piete la nivel local, privand economia romaneasca de oportunitatile create de acest tip de instrument, precum existenta unei noi surse de finantare stabile. 
”La nivel mondial estimarea pentru valoarea REIT-urilor este de 3.000 de miliarde de Euro. In ceea ce priveste statele membre UE, Romania, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta si Slovacia sunt singurele state membre care nu au reglementat un regim fiscal specific societatilor pentru investitii imobiliare. Piata imobiliara romaneasca s-a confruntat cu numeroase provocari in ultimii ani: restrictiile din cauza pandemiei COVID, inflatia, razboiul de la granita, lipsa de predictibilitate si in mod particular pentru Bucuresti blocajul urbanistic. In aceste conditii, reglementarea acestui instrument ar atrage noi investitori care nu sunt prezenti pe piata” a declarat in cadrul evenimentului Despina Ponomarenco, Presedinte BREC. 
 
 
”Acest proiect are in vedere necesitatea dezvoltarii pietei locale de capital si transformarea acesteia intr-un canal viabil de plasare a economiilor romanilor si in sectorul de real estate, sector care are o mare importanta pentru economia Romaniei. Reglementarea intrumentelor de tip REIT va atrage investitii atat din partea populatiei cat si din partea investitorilor institutionali romani sau straini, generand astfel o intensificare a activitatii economice in toate sectoarele impactate de catre sectorul de real estate. Astfel, reprezentativitatea Bursei de Valori Bucuresti in economia locala se va imbunatati semnificativ, consolidandu-ne astfel statutul de piata emergenta”, a declarat in cadrul dezbaterii Adrian Tanase, CEO, Bursa de Valori Bucuresti. 
Reglementarea instrumentelor de tip REIT a fost inclusa in recomandarile OCDE privind piata de capital din Romania, in raportul emis de catre organizatie in anul 2022. La momentul actual toate natiunile G-7 si aproape doua treimi din tarile OCDE au institutionalizat aceste entitati. 
La dezbatere au fost prezenti domnul Alfred Simonis, Presedintele Interimar al Camerei Deputatilor, domnul Florin Spataru, Consilier de stat in cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, membri ai comisiei pentru buget, finante si banci din cadrul Camerei Deputatilor, domnul Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA in Romania, domnul Adrian Tanase, director general al Bursei de Valori Bucuresti, domnul Dan Manolescu, Presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara, reprezentanti ai fondurilor de pensii precum si reprezentanti ai companiilor membre BREC (Tinu Sebesanu, CEO, Impact Developer & Contractor; Marius Persenea, COO, Iulius Company; Bogdan Gubandru, director la Redport Capital; Alexandru Bonea, CEO si Antoanela Comsa, Deputy CEO la Meta Estate Trust; Laura Dumea Bencze, Director, Investment Properties, CBRE Romania, Costin Nistor, Managing Director, Fortim Trusted Advisors, Tudor Iuga, Partener in cadrul Simon, Iuga & Partners, Roxana Roman, Partener in cadrul biroului de avocatura Wolf Theiss precum si Mihaela Ispas si Ioana Grigoriu din partea biroului de avocatura Filip & Company)
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
quadratum
noark
leviatan
top 500
CDS
ERBASU CONSTRUCT
viarom
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE
top 500
MAKITA
rigips
Ubitech
top 500
strabag nivel 1
theda mar
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander