Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - TIBERIU ANDRIOAIEI: Investitiile publice vor avea un nivel minim si in 2017
TIBERIU ANDRIOAIEI: Investitiile publice vor avea un nivel minim si in 2017
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 22 Dec 2016 10:43
Piata de constructii din Romania se afla intr-o "sesiune" de revenire lenta, dupa lunga perioada de scadere si incertitudini, in 2017 sectorul urmand a fi sprijinit tot de proiectele private, potrivit estimarilor lui Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societatilor de Constructii (PSC). "Cresterea se bazeaza pe o reformulare a abordarii de catre dezvoltatori, in special, a pietei rezidentiale si a celei comerciale (birouri si retail), dupa lectiile invatate in perioada de criza imobiliara. Potentialul a existat in tot acest timp, cererea fiind reglata doar de capacitatea de achizitie a populatiei, dar mai ales de politicile publice de sustinere, cum ar fi programul «Prima casa», valoarea specifica a TVA etc. In ceea ce priveste investitiile publice, acestea vor avea un volum minim in anul urmator, deoarece principala sursa - fondurile publice comunitare, coroborate cu cele nationale si locale - nu va putea fi folosita in 2017, din moment ce nu au fost realizate, inca, proiectele aferente. Cel mai probabil, aceste proiecte vor fi mai relevante in 2017, cu impact in executie incepand cu 2018. Dat fiind ca investitiile publice au inclusiv efecte pe orizontala in economie, este de asteptat ca acestea sa produca si o accelerare a cresterii pietei private", a explicat Tiberiu Andrioaiei.
Conform specialistului, acest trend pozitiv va fi influentat si de o serie de provocari pe care antreprenorii vor fi nevoiti sa le gestioneze cat se poate de bine, printre care aminteste insuficienta fortei de munca (atat din punct de vedere numeric, cat si calitativ) si efortul de adaptare la noile reglementari, data fiind reforma semnificativa a legislatiei de sector in conjunctie cu noua lege a achizitiilor publice. "Pentru acestea, dar si in alte aspecte, PSC lucreaza deja cu experti si in colaborare cu celelalte patronate din cadrul Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC), pentru crearea unor conditii favorabile firmelor membre, ca acestea sa poata face fata tuturor provocarilor viitoare", a precizat secretarul general al PSC.
Referitor la aparitia pe piata de constructii a companiilor publice, Tiberiu Andrioaiei considera ca "firmele private romanesti din sector indeplinesc toate conditiile de competenta pentru a derula proiecte de calitate si acestea trebuie incurajate sa existe si sa se dezvolte. Drept urmare, interventia statului ar trebui sa fie mai pregnanta in asigurarea investitiilor si a conditiilor de piata competitive. Simpla aparitie a unei companii controlate de stat, mai mici sau mai mari, nu ar rezolva tintele propuse privind infrastructura sau aspectele ce tin de dezvoltarea sanatoasa a sectorului de constructii". 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
viarom
strabag nivel 1
FRONTALE
leviatan
Acvatot 2019
noark
rigips
quadratum
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
ness project
CDS
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander