Agenda Constructiilor
Marti, 15 Iunie 2021
 
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Acces pe piata doar al persoanelor calificate din cadrul profesiilor liberale
OAR: Acces pe piata doar al persoanelor calificate din cadrul profesiilor liberale
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 15 Feb 2021 09:29
Ordinul Arhitectilor din Romania a transmis Consiliului Concurentei un punct de vedere al profesiei referitor la Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei privind eliminarea barierelor existente si asigurarea loialitatii in concurenta operatorilor economici.
Astfel, OAR isi exprima solidaritatea fata de profesiile liberale vizate de adresa transmisa de Consiliul Concurentei catre Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UPLR) referitoare la Ordinul mentionat mai sus.
OAR sustine si cunoaste faptul ca eliminarea obstacolelor reprezinta un element cheie pentru asigurarea libertatii economice care, impreuna cu libera initiativa, constituie fundamentul economiei de piata. Cu toate acestea, considera ca beneficiile urmarite trebuie analizate si din perspectiva importantei valorilor aparate prin intermediul prevederilor care impun aceste bariere.
Ratiunea de a permite accesul pe piata doar pentru persoanele calificate in anumite domenii este de a avea rezultate de o calitate ridicata, persoane care isi asuma responsabilitatea activitatii lor si de a avea consumatori protejati de interesele economice ale agentilor comerciali pentru care deontologia profesionala nu are aceeasi valenta ca pentru un medic, contabil, arhitect sau alt reprezentant al profesiilor liberale.
Intrucat Ordinul Arhitectilor din Romania este o organizatie profesionala cu experienta de peste 20 de ani in promovarea si ocrotirea intereselor arhitectilor, practicanti ai unei profesii liberale pentru care legea de organizare si exercitare nu impune limite privind accesul agentilor economici pe piata serviciilor de proiectare, dorim sa ne exprimam opinia precum si cateva preocupari cu privire la modul de reglementare a profesiilor liberale, referindu-ne, in mod particular, la domeniul arhitecturii.
OAR considera ca o serie de bariere in sfera profesiilor liberale ar fi justificate, printre altele, de apararea interesului public, respectiv protejarea sigurantei cetatenilor: apreciem ca permiterea participarii pe piata doar a persoanelor calificate din cadrul profesiilor liberale este esentiala, deoarece puterea de decizie si asumarea responsabilitatii trebuie sa revina specialistilor care au obligatia de a cunoaste si respecta, printre altele, deontologia profesionala fata de agentii comerciali care urmaresc cu prioritate obtinerea de profit.
Va invitam sa cititi in punctul de vedere transmis Consiliului Concurentei aspecte si argumente ale OAR referitoare la domeniul arhitecturii.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKgamma_2021TERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
strabag nivel 1
Ubitech
cv water 2021
Acvatot 2019
hidroplasto
ssab ag antrepriza generala
hilti
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere