Agenda Constructiilor
Luni, 10 August 2020
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Decizii privind revizuirea taxei de emitere a dovezii de luare in evidenta
OAR: Decizii privind revizuirea taxei de emitere a dovezii de luare in evidenta
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 12 Iun 2020 13:03
Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a decis, in cadrul celei mai recente sedinte a Consiliului National (desfasurata online marti, 9 iunie), stabilirea directionarii unei sume din valoarea taxei de luare in evidenta pentru a sustine administrarea si dezvoltarea platformei-suport a organizatiei. Astfel, luand in considerare costurile de dezvoltare, de gazduire, cele legate de personalul angrenat pentru administrarea sistemului si un procent de 5% alocat cheltuielilor neprevazute, membrii Consiliului National al OAR au stabilit costul SIOAR (CS) la valoarea de 5 lei pentru fiecare cerere de luare in evidenta a proiectelor de arhitectura. "Calculul costului SIOAR se va estima si supune la vot anual Consiliului national impreuna cu bugetul Ordinului, de catre Trezorier. Costul SIOAR va fi datorat de catre filialele teritoriale pentru toate cererile de luare in evidenta a proiectelor de arhitectura inregistrate in SIOAR incepand cu data de 11 iunie 2020 si este inclus in taxa de luare in evidenta", precizeaza reprezentantii OAR.
Ordinul a revizuit, totodata, si cuantumul taxei de emitere a dovezilor de luare in evidenta. Acest subiect de pe ordinea de zi a sedintei online a fost adaugat firesc, ca urmare a cererilor exprimate in repetate randuri de unii presedinti de filiale si membri ai Consiliului National, avand in vedere situatia bugetara a filialelor OAR, mai ales in contextul crizei provocate de epidemia de Covid-19.
"Suntem preocupati de desfasurarea in conditii optime a activitatii filialelor si intelegem ca este nevoie de un buget actualizat, adaptat pietei. Totodata, suntem consecventi principiului transparentei si obiectivitatii si apreciem ca o crestere a plafonului taxei de dovada trebuie facuta obiectiv, pe baza unui algoritm", precizeaza reprezentantii OAR.
In acest sens, in cadrul sedintei au fost prezentate analiza economica realizata pe baza raspunsurilor primite de la filiale privind costurile directe si indirecte ale procesului de emitere a dovezii, precum si rezultatele consultarii cu presedintii de filiale privind formele si cuantumul taxei lunare de luare in evidenta si cuantumul plafonului taxei de dovada, valorile propuse spre discutie fiind de 100, 200 sau 300 de lei. Pe baza acestor materiale, a avut loc o consultare menita sa fundamenteze varianta preferata de Consiliu pentru revizuirea plafonului maxim al taxei de luare in evidenta.
Presedintele OAR, arh. Alexandru Gavozdea, a sustinut ideea exprimata de unii presedinti de filiale ca aceasta consultare sa fie dublata de o consultare publica extinsa in organizatie, deoarece se impune ca un astfel de demers sa fie temeinic pregatit si adecvat echilibrului necesar intre interesul organizatiei, interesul membrilor si interesul public.
Astfel, sedinta s-a prelungit printr-o serie noua de argumentari privind rolul, cuantumul si modul de calcul pentru stabilirea plafonului maxim al taxei de emitere a dovezii, care s-a finalizat prin votul final privind stabilirea unui plafon maxim de 200 de lei, avand la baza algoritmul prezentat in cadrul sedintei.
In cadrul intalnirii online arhitectii au mai decis amanarea organizarii Conferintei Nationale Extraordinare, care era programata sa aiba loc in perioada 30-31 iulie 2020, ca urmare a restrictiilor inca in vigoare legate de intruniri, precum si prelungirea perioadei de desgasurare a proiectului cultural Caravana OAR 2019-2020, care trebuia sa se incheie in iunie a.c., pana in luna septembrie 2020.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKVideoConfAC-iulallbimCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CELCO 2020
hilti

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere