Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - TESSERACT proiecteaza spitale moderne, perfect adaptate contemporaneitatii
TESSERACT proiecteaza spitale moderne, perfect adaptate contemporaneitatii
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 17 Nov 2021 06:32
Tesseract Architecture, singurul studio de arhitectura din Romania specializat in proiectare medicala si unul dintre putinele de acest tip din Europa Centrala si de Est, estimeaza dublarea cifrei de afaceri la final de 2021 fata de 2020, cand a inregistrat un volum de business de aproape un milion de euro. Cresterea vine pe fondul cererii ridicate in special din segmentele medical si logistic, care au accelerat in plina pandemie. In ultimii doi ani, arhitectii Tesseract au proiectat atat spitale modulare, pentru tratamentul pacientilor cu Covid-19 sau unitati de triaj al pacientilor (peste 23.000 mp de scheme functionale pentru spitale modulare, cu 146 de paturi in total), cat si interventii in spitalele existente, pentru adaptarea lor la circuitele impuse de pandemie, reconfigurari de cladiri cu diverse functiuni in spatii medicale, in special in privat, in contextul in care spitalele publice nu au mai putut prelua alte afectiuni in afara de Covid-19 sau realizarea de recompartimentari pentru spatii de laboratoare de analize medicale care au integrat in componenta lor si serviciul de testare PCR sau laboratoare nou-construite.
Pe langa dublarea cifrei de afaceri, studioul Tesseract Architecture isi extinde si echipa, care a crescut cu 10 noi membri fata de vara anului 2020. Alaturi de arhitectii seniori, din echipa studioului fac parte si epidemiologi, specialisti in echipamente medicale, experti financiari s.a. Studioul de arhitectura Tesseract este proiectantul celui mai amplu proiect recent de spital din Romania - Spitalul Marie Curie, primul Spital National de Copii pentru Cancer, Boli Grave si Trauma si semneaza, de asemenea, doua mari spitale judetene in lucru in acest moment - spitalele judetene de la Focsani si Sibiu. Cel mai mare dintre proiectele in derulare este proiectul Spitalului Judetean Sibiu, o cladire noua de spital cu 895 paturi, cu o suprafata desfasurata de aproximativ 120.000 mp si un buget de executie estimat la aproape 500 de milioane de euro. La inceputul lunii august, spitalul a obtinut autorizatia de construire, iar pana la sfarsitul anului va fi finalizat proiectul tehnic.
 
 
#NoiFacemUnSpital
Primul Spital National de Copii pentru Cancer, Boli Grave si Trauma
Intre cele mai recente proiecte Tesseract Architecture (in lucru), un exemplu care este comparabil cu celelalte proiecte de spitale realizate in acest moment la nivel mondial este proiectul spitalului Marie Curie - #NoiFacemUnSpital, al Asociatiei Daruieste Viata -, care a pornit de la o extindere si s-a transformat in cel mai mare proiect de spital de copii din Romania, dupa 1990.
"Sunt o serie de premiere arhitecturale si de project management care se intalnesc pentru prima data intr-un spital romanesc, aici. De exemplu, am lucrat cu doi antropologi care «au locuit» o vreme in sectia de oncologie pediatrica a spitalului, pentru a identifica cutumele de utilizare a spatiului si nevoile sociale, antropologice, pe care normativele de proiectare din domeniu nu le-au identificat inca si care, de multe ori, sunt specifice pentru diferite locuri/spitale. Un exemplu de nevoie identificata este spatiul dedicat insotitorilor, care propune o incapere unde acestia pot sa lucreze, sa socializeze, sa se retraga pentru introspectie etc.", spune arh. Raluca Soaita, fondatoarea Tesseract Architecture.
 
 
In prima faza a proiectarii de la Marie Curie arhitectii au inclus si un set de ateliere separate cu micutii pacienti, cu insotitorii si cu personalul medical, organizate sub forma de jocuri sau discutii. Pe langa arhitecti, au luat parte la aceste discutii un psiholog, un epidemiolog si un designer de jocuri.
"In urma acestor activitati au devenit foarte clare 3 teme ale designului interior pe care le-am abordat si integrat in proiect: prima este cea a jocului si se adreseaza copiilor, cea de-a doua tema este generarea sentimentului de siguranta pentru insotitori si cea de-a treia - cresterea eficientei personalului medical. Dintre toate cele trei teme, cea principala a ramas cea de joc si, in mod specific, ne-am dorit ca parcursul pacientului prin spital sa fie presarat cu diferite jocuri care sa ii distraga atentia, sa il inveseleasca si intretina pe perioada de sedere. Acest spital te face sa uiti de boala, prin felul in care a fost proiectat. Copiii sunt invitati la joc in receptii, coridoare, cabinete, saloane, camere de joaca avand utilizari multiple, cinema, radio, terasa verde, sala de sport, muzeu al rocilor, mini observator astronomic etc. Pentru ca plictisul este uneori o boala mai apriga decat cancerul, am incercat sa ii ocupam pe micii pacienti cat mai mult si mai diversificat", a precizat reprezentanta Tesseract Architecture.
 
 
De asemenea, specialistii au propus la Marie Curie un spital al viitorului, in care se va utiliza un sistem BMS (Building Management System) pentru monitorizare si control al retelelor si echipamentelor tehnice ale cladirii. Totodata, arhitectii au propus solutii de monitorizare si de reducere a consumului de energie. Tot aici se va realiza primul bloc operator din sticla din Romania, sticla fiind un material usor de curatat si rezistent care, practic, scade riscul de nosocomiale.
 
 
Noul Spital Judetean de Urgenta Sibiu - Primul mare spital public modern din Romania
Noul Spital Judetean Sibiu este proiectat de asocierea dintre trei studiouri de arhitectura specializate - Popaescu & Co, Tesseract Architecture (Studio SQM) si API Arhitekti (studio de arhitectura din Ljubljana, Slovenia), avand ca beneficiar Consiliul Judetean Sibiu. Este unul dintre cele mai mari spitale judetene proiectate in Romania dupa 1989 si primul dintre marile proiecte publice de spital aflate acum aproape de faza executiei.
Spitalul are proiectata o suprafata totala construita de aproximativ 120.000 mp si se desfasoara pe 7 niveluri. Are 805 paturi pentru spitalizare continua si 90 de paturi de spitalizare de zi, UPU pentru adulti si UPU pediatrie si a fost proiectat, intre altele, cu un heliport, un centru de cercetare, o zona educationala, sali de conferinta si centre de instruire pentru personalul medical etc.
Spitalul a fost proiectat dupa cele mai actuale standarde folosite in Uniunea Europeana in domeniul sanatatii si protectiei mediului si are la baza principii sustenabile de construire, bazate pe optimizarea costurilor, pe solutii de management sanitar complet digitalizate, pe un sistem de monitorizare si control centralizat, dar si pe solutii de management eficient al consumurilor si al mentenantei cladirii.
 
 
Primele spitale modulare din Romania, pe toata perioada pandemiei. Cel mai recent: Spitalul modular ATI Piatra Neamt
Peste 23.000 mp de scheme functionale pentru spitale modulare din containere au fost realizate de studioul de arhitectura Tesseract in ultimul an, de la declansarea pandemiei in Romania, acestea fiind si primele de acest tip realizate in tara noastra.
Cea mai recenta unitate sanitara de acest tip proiectata de arhitecti este Spitalul Modular din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Piatra Neamt, o initiativa a Asociatiei Daruieste Viata. In acest moment, spitalul este functional.
"Ideea spitalelor modulare, dincolo de nevoia de a implementa foarte rapid aceste unitati in contextul pandemiei prezente, porneste de la ideea de a reutiliza eficient, de a recicla o resursa care, de altfel, zace de multe ori parasita in porturi si este considerata deseu. Unitatile modulare realizate in pandemie au fost scoase in curtea spitalelor, separand circuitele pacientului infectat cu Covid -19 fata de cele ale pacientului neinfectat si oferind, astfel, spitalului posibilitatea de a utiliza, in continuare, spatiile dedicate pacientilor neinfectati, fara riscuri de contaminare", explica arh. Raluca Soaita, fondatoarea Tesseract Architecture.
 
 
Noua clinica privata de neurologie Neuroaxis
Clinica Neuroaxis este amplasata la parterul noii cladiri de birouri U Center si reprezinta o insertie medicala fluenta, aliniata standardelor cladirilor moderne de birouri si, in special, nevoilor pacientilor, in contextul in care segmentul de neurologie este inca slab dezvoltat in Romania.
Conceptul interior continua prin design ideea de baza Neuroaxis - conexiunea dintre membrii unei echipe pluridisciplinare pe baza careia s-a dezvoltat conceptul de «one stop shop» al clinicii. Neuronul prezent in identitatea clinicii este conector si transmitator de informatie si este reprezentat direct in conceptul interior, prin elementele de design si, subtil, prin fluiditatea spatiului, prin felul in care lumina naturala leaga diferitele incaperi de hol si care face ca legaturile invizibile ochiului (serviciile unei echipe pluridisciplinare de profesionisti) sa se realizeze. Nucleul clinicii este dat de un centru de imagistica inconjurat de o circulatie perimetrala. De-a lungul acestui perimetru, unul din holuri se largeste suficient cat sa permita o zona de asteptare bine conectata la cele 7 cabinete din zona de ambulatoriu. Spitalizarea de zi si zona de tratamente si investigatii sunt orientate catre spatiile pietonale si verzi, pentru a oferi o atmosfera relaxanta.
***
Arh. Raluca Soaita, fondatoarea Tesseract Architecture, a dedicat ultimii 15 ani studiului amanuntit al proiectarii unitatilor sanitare si a proiectat, pana in prezent, 700.000 mp de spitale si clinici medicale. Umanizarea spatiilor reci din spitalele romanesti este o preocupare permanenta si, de aceea, la proiectele de arhitectura medicala lucreaza cu o echipa pluridisciplinara de specialisti, formata nu doar din arhitecti si ingineri sau specialisti in echipamente medicale, ci si din epidemiologi, psihologi, antropologi sau sociologi. Ideea principala este ca, dincolo de functionalitatea lor si de a fi tehnic/sanitar/epidemiologic viabile (un element obligatoriu pentru spitale, care au un rol strategic intr-o tara), unitatile sanitare pot contribui in mod activ - prin modul in care sunt proiectate -, in procesul de vindecare a bolnavilor (prin lumini, culori, sunete) - asa cum se intampla in alte tari. Din 2017, Raluca face parte din echipa tehnica de experti implicati intr-un proiect de anvergura al Bancii Mondiale in Romania, "Reforma Sectorului Medical - Imbunatatirea Calitatii Sistemului Medical in Romania".
Studioul Tesseract Architecture a fost fondat in urma cu doar 5 ani si a proiectat, pana in prezent, in medie, circa 100.000 mp de spatii/anual. Arhitectii Tesseract proiecteaza atat mari spitale regionale, clinici private, spitale, unitati logistice si facilitati de productie pentru domeniul medical si farmaceutic, cat si cladiri cu diferite functiuni comerciale (depozite, fabrici, cantine, spatii de birouri, cladiri multifunctionale etc.).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
theda mar
noark
Acvatot 2019
siniat
ness project
rigips
quadratum
MAKITA
concelex
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
strabag nivel 1
Ubitech
EDIT-Structural
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander