Agenda Constructiilor
Marti, 28 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Bogdan Pintilie: Mai multi beneficiari inteleg avantajele BIM si opteaza pentru ele
Bogdan Pintilie: Mai multi beneficiari inteleg avantajele BIM si opteaza pentru ele
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 08 Nov 2022 06:20
Tot mai multi beneficiari au inceput sa inteleaga avantajele obtinute din utilizarea BIM si sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru acest lucru, a declarat Bogdan Alexandru Pintilie, arhitect fondator al Pintilie+Partners Architecture & Engineering (PPAE), intr-una din interventiile sale in cadrul celei mai recente editii a videoconferintei EURO-Constructii. "Dupa cum se vad lucrurile din perspectiva proiectarii, in comparatie cu situatia din urma cu cativa ani exista o cerere specifica de la clienti pentru proiectare BIM. Nu de la toti, ci numai de la o parte dintre ei, dar care probabil ca a atins jumatate din numarul total. In orice caz, multi beneficiari au inceput sa inteleaga avantajele obtinute si sa fie dispusi sa plateasca suplimentar pentru acest lucru. Noi, pe partea de arhitectura si structuri lucram exclusiv in acest sistem si cumva constatam ca lucrurile evolueaza intr-o directie normala", a punctat arhitectul.
El a subliniat, insa, dificultatile foarte mari intampinate in trecerea la lucrul colaborativ pe santier, in acest moment fiind foarte putini constructori in Romania care solicita arhitectilor modele BIM.
"Din pacate, constatam absenta totala a BIM din procesele de executie. Compania noastra nu are astfel de exemple in care constructorii sa preia modelele si sa sustina un flux informational digital. Sunt insa clienti care ne-au solicitat modelele pentru a putea interveni ulterior in cadrul unor ansambluri complexe, insa cei mai multi dintre acestia sunt din afara granitelor Romaniei", a precizat Bogdan Pintilie.

Puterea limitata de calcul si forta de munca nepregatita, principalele bariere
Arhitectul a mentionat faptul ca exista niste piedici tehnologice la momentul actual, care intarzie adoptarea pe segmentul de executie. Este vorba despre puterea limitata de calcul a dispozitivelor mobile in raport cu cea a serverelor folosite in birourile de arhitectura, dar si de incapacitatea angajatilor din administratiile publice de a lucra cu noile tehnologii.
"Este un decalaj mai degraba pe segmentul hardware si nu software, unde deja toate elementele necesare sunt la dispozitia specialistilor. De asemenea, notiunile de digitalizare si BIM nu trebuie confundate, desi in domeniul constructiilor se suprapun in mare masura. Exista insa si alte elemente ale procesului de proiectare care se digitalizeaza, iar acestea nu trebuie ignorate. Din experienta practica, noi am mai identificat o bariera in calea digitalizarii si implementarii BIM. Este vorba despre limitele proiectantilor, ale asa-zisului material uman. Din pacate, nu oricine poate sa inteleaga sistemul si sa il aplice, iar aceasta este o problema majora nu atat pentru birourile de arhitectura, care au o capacitate de selectie destul de mare a specialistilor, ci pentru autoritatile publice, pentru care procesul se transforma intr-o misiune imposibila. De aceea, apare o problema foarte mare in ceea ce priveste indeplinirea tintelor temporale ale programelor guvernamentale. Degeaba proiectantii din orasele mari si cei care au experienta isi fac datoria, daca autoritatea publica nu are competenta de a judeca daca proiectul primit este BIM si in ce masura sau la ce calitate. Problema nu se va putea rezolva peste noapte si nici pe termen scurt, fiind un proces de lunga durata. Practic, ne confruntam cu limitele de intelegere ale oamenilor, cu atat mai mult cu cat sistemul BIM nu este simplu", a mai spus arhitectul.

Aplicatiile software vor fi tot mai "prietenoase"
El considera ca si furnizorii de software au un rol in corectarea problemelor de intelegere, prin capacitatea lor de a face aplicatiile mai «prietenoase» cu utilizatorii. "Fara astfel de masuri, va fi imposibila ajungerea la nivelul pe care ni l-am propus. Aceasta este o problema cu care se confrunta si alte tari din lume. Desigur, pot fi identificate bariere legate de inertie, insa capacitatea factorului uman este un element deosebit de sensibil, care nu poate fi modificat. De multe ori adoptarea BIM, intr-un birou de proiectare obisnuit cu lucrul 2D, presupune schimbarea personalului. Noi am avut o astfel de experienta, pe segmentul de structura. Trecerea la BIM a durat aproape patru ani si a impus inlocuirea aproape totala a echipei, la niste costuri prohibitive pentru multe companii din tara noastra", a subliniat Bogdan Pintilie, in cadrul EURO-Constructii.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
konsent
rigips
quadratum
ness project
theda mar
siniat
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
MAKITA
CDS
EDIT-Structural
concelex
viarom
leviatan
strabag nivel 1
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander