Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Deloitte: Numarul specialistilor in ITC trebuie sa creasca cu 660.000 pana in 2030
Deloitte: Numarul specialistilor in ITC trebuie sa creasca cu 660.000 pana in 2030
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 31 Mar 2022 11:26
Numarul de business-uri din Romania care utilizeaza tehnologia cloud trebuie sa creasca cu 62 puncte procentuale iar numarul specialistilor in ITC cu 660.000 pentru atingerea obiectivelor asumate pentru Deceniul Digital stabilit de Comisia Europeana, arata raportul "Progresul catre ambitia UE privind Deceniul Digital", realizat de Deloitte si comandat de Vodafone.
Deceniul Digital, care stabileste obiective cheie pana in 2030 in diferite arii digitale, reflecta viziunea UE pentru transformarea digitala a Europei si reprezinta un element esential pentru ca Europa sa-si mentina competitivitatea globala intr-o lume aflata in schimbare rapida, se arata intr-un comunicat al Vodafone, transmis miercuri AGERPRES.
 Potrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din Romania utilizeaza in prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62 de puncte procentuale fata de tinta stabilita pana in 2030, de 75%. 
"Serviciile cloud pot contribui la cresterea securitatii datelor, cresterea eficientei, pot ajuta companiile sa se extinda, sa obtina informatii valoroase si sa diminueze costurile, ceea ce inseamna ca sunt esentiale pentru a le asigura acestora succesul, capacitatea sa creasca si sa sustina competitivitatea Europei", se arata in comunicat.
 Acesta semnaleaza faptul ca decalajele nu sunt prezente doar la acest capitol, in conditiile in care ponderea de gospodarii din Romania acoperite de retele de foarte mare capacitate era de 76% in 2021, de unde rezulta ca exista inca un decalaj de 24%.
"Reducerea acestui decalaj poate fi o provocare pentru majoritatea, daca nu pentru toate statele membre, din cauza costurilor ridicate si provocarilor operationale legate de implementarea acestor retele in zone indepartate", subliniaza documentul.
Lipsa de specialisti in ITC impiedica, de asemenea, progresul pentru atingerea obiectivelor Deceniului Digital, punand in pericol capacitatea Europei de a dezvolta tehnologiile necesare pentru a se pozitiona ca lider global, arata autorii raportului.
Numarul de specialisti in ITC la nivelul tuturor tarilor membre UE este in prezent de 8,43 milioane. In timp ce numarul acestora a cunoscut cea mai mare crestere in Germania, Irlanda si Ungaria in ultimul an, la nivelul UE numarul trebuie sa creasca de mai bine de 2 ori pentru a atinge tinta Deceniului Digital de 20 de milioane de specialisti in ITC, precizeaza raportul.
Mai mult, in unele state membre se observa un regres in ceea ce priveste digitalizarea companiilor mici si mijlocii, fapt care pune in pericol obiectivul general al Deceniului Digital.
"Nivelul de intensitate digitala al companiilor mici si mijlocii a ramas relativ constant in ultimii 5 ani, cu o rata anuala de crestere la nivelul UE de 2% intre 2016-2021. Intensitatea digitala este definita conform Indicelui de Intensitate Digitala care masoara disponibilitatea a 12 tehnologii digitale, inclusiv accesul la broadband (30 Mbps sau peste) si specialisti in ITC. In unele cazuri, statele membre se afla acum si mai in urma fata de acum 5 ani in atingerea obiectivului stabilit. Romania a facut usoare progrese in 2021, fiind cu un punct procentual mai aproape de tinta pentru 2030 fata de 2019", mentioneaza comunicatul. 
Statele membre al caror PIB a scazut mai mult decat era previzionat de catre Comisie vor beneficia de alocari mai mari de fonduri si granturi. Germania, Portugalia si Spania este posibil sa aiba cele mai mari cresteri de granturi, in timp ce Romania este posibil sa aiba o oarecare scadere de granturi pe fondul unei cresteri mai mari a PIB in 2021 decat prognozat.
"Raportul subliniaza 4 factori cheie care ar putea contribui la atingerea tintelor Deceniului Digital: coordonarea intre guverne - colaborarea eficienta intre guvernele statelor membre (autoritati nationale, regionale si locale) poate asigura ca investitiile in digitalizare sunt eficiente, sincronizate si facute la timp; conectarea ecosistemelor digitale - dezvoltarea de noi ecosisteme digitale va depinde de colaborarea dintre o mare varietate de organizatii, guvernele avand un rol de facilitator; partajarea datelor - asigurarea ca datele sunt accesibile, reutilizabile si sigure va facilita partajarea si va sustine ecosistemele digitale precum smart cities, eHealth, energie si mobilitate smart; demonstrarea valorii digitale - ilustrarea valorii investitiilor digitale prin proiecte pilot si masurare eficienta poate contribui la incurajarea de noi investitii publice si la decizii informate cu privire la investitii viitoare", se mai arata in comunicatul citat.
Vodafone opereaza retele mobile si fixe in 21 de tari si colaboreaza cu retele mobile in alte 47 de tari. La 31 decembrie 2021, compania avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix si peste 22 de milioane de clienti ai serviciilor TV.
Vodafone este lider mondial in domeniul IoT (Internet of Things), conectand peste 142 de milioane de dispozitive si platforme.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Ubitech
rigips
ness project
noark
leviatan
MAKITA
quadratum
strabag nivel 1
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CDS
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander