Agenda Constructiilor
Joi, 01 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - M247: 5G, edge computing si noul val pentru centrele de date in contextul post-Covid
M247: 5G, edge computing si noul val pentru centrele de date in contextul post-Covid
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 28 Apr 2022 12:54
Pandemia COVID-19 a avut un impact dramatic asupra practicilor traditionale de lucru. Avand in vedere faptul ca viitorul birourilor pare cam incert, organizatiile de toate dimensiunile au trecut la solutii IT moderne pentru a-si pastra operatiunile in stare de functionare, echipele conectate si costurile bine stabilite.
Centrele de date reprezinta nucleul acestui peisaj aflat in evolutie si raspund rapid la apetitul si cerintele in schimbare, oferind servicii aditionale si solutii de cloud hibrid imbunatatite pentru a asigura faptul ca raman relevante.
Aruncam o privire la tendintele de top privind centrele de date pentru anul ce vine si examinam importanta centrelor de date pentru infrastructura hibrida si strategia multi-cloud care devin din ce in ce mai populare.
 
1. Cererea Hyperscalerilor duce la dezvoltarea cresterii colocarii in centrele de date
In ultimii ani, multi furnizori au incercat sa gaseasca moduri de acomodare a cererilor privind dezvoltarea datelor, construind noi centre de date pentru a satisface cerintele specifice ale hyperscalerilor: 70% din centrele de date hyperscale sunt gazduite de alti operatori sau detinute de „parteneri”.
Caracterul extins al datelor si cerintelor de computing pentru hyperscaleri precum Alibaba, Microsoft, AWS sau Google a modificat serviciile traditionale privind centrele de date, lansand modele mai flexibile, mai scalabile si mai fiabile care pot satisface cerintele de date end-to-end ale hyperscalerilor din toata lumea. Pe masura ce companiile s-au adaptat la transformarile digitale profunde de-a lungul anului 2020, a existat o crestere continua a cererii pentru centre de date si servicii de colocare.
In timp ce cererea hyperscalerilor va continua sa determine comportamentul centrelor de date in 2021, va exista un accent specific pe furnizorii terti care ofera securitate si control mai bun asupra guvernantei datelor, abilitatea de a majora capacitatea si de a ajunge in zone geografice netraditionale pe care hyperscalerii le-ar fi considerat inainte dificil de patruns si de controlat.
 
2. Monitorizarea determinata de date - utilizarea de machine learning pentru o analiza mai buna a datelor si pentru prevenirea defectarilor
Rezultatul tranzitiei rapide catre cloud, popularitatea in crestere a dispozitivelor IoT si transformarea digitala care a constatat o asimilare a cererii de servicii de comunicatii si de colaborare in ultimele 12 luni este, desigur, mai multe date.
Cantitatea uriasa de date generata are nevoie de un spatiu unde sa poata fi stocata si o modalitate de a fi monitorizata in mod proactiv. Din acest motiv, ne putem astepta ca centrele de date sa utilizeze tehnologii emergente precum machine learning si IA pentru a-si sustine operatiunile, inclusiv identificarea si repararea unor potentiale defectari, prezicand viitoare defectari si blocaje operationale si luand masurile de precautie adecvate.
Centrele de date care profita de puterea sistemelor de monitorizare inteligente au mai multe avantaje fata de cele care nu fac acest lucru. In timp ce serverele lor prezinta o disponibilitate mult superioara, monitorizarea condusa de IA ofera operatorilor si o intelegere mai profunda a infrastructurii lor, astfel incat acestia sa poata modifica si adapta pentru a obtine o performanta optima. Clientul final beneficiaza major de aceste cunostinte si, de asemenea, se bucura de acces la o gama mai larga de date utile si mai nuantate, control imediat asupra oricarui aspect al serverelor si retelelor sale.
Digitalizarea are loc in toate industriile si volumele de lucru, iar centrele de date vor dori sa tina pasul cu schimbarile. Abilitatea de a colecta, depozita, securiza, analiza si actiona asupra cantitatilor vaste de date de telemetrie generate in economia digitala este ceea ce va asigura ca centrele de date raman relevante in viitor.
 
3. Automatizarea - tehnologie emergenta ce permite beneficiile favorabile ale roboticii
Platformele moderne de automatizare pot gestiona majoritatea operatiunilor de pe server, de la inventarul si inregistrarea componentelor pana la inlocuirea instanta a hardware-ului in cazul defectarilor. Putem estima faptul ca centrele de date vor investi major in automatizarea proiectata pentru a reduce costurile si pentru a dezvolta eficacitatea si eficienta operationala pe termen lung.
Automatizarea va ajuta centrele de date sa gestioneze o problema veche de personal, care a fost exacerbata ca urmare a COVID-19. Deficitul de personal calificat din cadrul industriei centrelor de date a cauzat dureri de cap ani de zile, de la probleme de securitate la probleme de mentenanta. Cand a aparut Coronavirusul, personalul de la sediu a scazut cu 75%, complicand chestiunea si adaugand probleme de tip eroare umana in discutie.
Pandemia a accelerat nevoia de a face sistemele sa se bazeze mai putin pe interventia umana si ne putem astepta sa vedem robotica jucand un rol mai mare in gestionarea unitatii si automatizare in privinta retelei si configuratiilor de stocare proliferand in timp ce operatorii centrelor de date prioritizeaza sanatatea echipelor lor si cauta sa rezolve toate problemele de personal, sa creeze un nivel mai eficient al sediului, sa reduca costurile si sa simplifice procesele.
Desi ideea de robotica ce indeplineste nevoile industriei este cu siguranta in curs de evolutie, inca mai avem de parcurs un drum lung pana la dezvoltarea cunostintelor, declansarea unei adoptari mai largi si permiterea unei transformari culturale pentru a accepta o astfel de tehnologie in cadrul operatiunilor centrelor de date.
 
4. Ideea de 5G si viitorul centrelor de date
Probabil cea mai mare tendinta de transformare a centrelor de date din 2021 va fi lansarea generala a 5G. 5G va permite avansari in solutiile AR, VR si IA pentru companii si persoane fizice, implicand schimbari extraordinare pentru companii si viata in general. Pe langa impactul pe care 5G il va avea asupra vietilor noastre, acesta va fi si catalizatorul pentru schimbarea si transformarea retelelor, precum si actualizarilor in computing si o infrastructura tehnologica mai mare.
In timp ce o parte din arhitectura 5G va fi virtualizata, cealalta parte din aceasta va necesita utilizarea colocarii de hardware, transformand reteaua de acces radio in spatiu pentru centrele de date. Acest lucru nu inseamna doar ca centrele de date se vor dezvolta pentru a acomoda mai multe date, ci si creeaza platforma pentru probleme de reglementare, de securitate si de infrastructura ce trebuie discutate si rezolvate inainte ca 5G sa fie lansat fara cusur.
 
5. Edge computing - co-evolutia cu 5G si tehnologii inovatoare
In mod traditional, centrele de date multi-tenant se aflau in miezul operatiunilor intreprinderilor impreuna cu conectivitatea. Noile cereri ce rezulta din maturizarea tehnologiilor, precum IA si proliferarea IoT, aduc cerintele de computing si analizele de date mai aproape de locul unde se afla datele si determina nevoia de putere de computing in timp real.
Natura evolutiva a datelor si edge computing va influenta nevoia de colocare a datelor mai aproape de sursa de date, insemnand ca un numar de centre de date mai mici vor fuziona. O retea de huburi distribuite care poate servi nevoilor de proximitate pentru edge computing si aplicatiile 5G cel mai probabil va schimba modul in care modelele de infrastructura a centrelor de date traditionale au servit intreprinderile la nivel local si international.
 
Viitorul centrelor de date - nu mai este vorba doar de spatiu pentru rackuri
Exista o oportunitate imensa pentru organizatii si furnizorii de colocare pe masura ce digitalizarea birourilor continua si dispozitivele IoT patrund in fiecare fateta a vietilor noastre.
Companiile vor trebui sa sustina serviciile pentru a gestiona mediile hibrid si pentru a imbunatati latenta, hyperscalerii vor dori flexibilitate comerciala, rezistenta imbunatatita si securitate, in timp ce operatorii vor cauta sa acomodeze cererea continua pentru edge si automatizare, vor discuta despre vechea infrastructura si vor optimiza modelele de operare cu automatizare si analize in timp real.
Raspunsul rapid la noile tendinte si cerintele in schimbare ale clientilor, cu rezistenta, agilitate si inovare comerciala nu mai este optional. Centrele de date si serviciile de colocare sunt aici si vor ramane si in viitorul apropiat, iar furnizorii si companiile vor duce tehnologia mai departe in urmatorii ani.
 
* Articol realizat de specialistii de la M247, furnizor de tehnologie pentru transformarea digitala a companiilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machineALLBIMvailantVideoConfAC-iulhilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
strabag nivel 1
Ubitech
CDS
MAKITA
FRONTALE
rigips
grundfos
BALTIC
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
leviatan
theda mar
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023