Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - McKinsey: Potential major de castig din productivitate pentru industria constructiilor
McKinsey: Potential major de castig din productivitate pentru industria constructiilor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Cosmin Dincu 15 Nov 2019 06:46
Industria de constructii (cu segmentele constructiilor de cladiri si de inginerie civila), pe scurt industria de inginerie si constructii (I&C)a ramas in urma in ceea ce priveste digitalizarea, insa, actualmente, s-a inscris pe un trend de recuperare din acest punct de vedere, iar noile modele de afaceri schimba regulile jocului, dupa cum explica, in cadrul unei cercetari realizate recent, o echipa de experti de la McKinsey & Company.
Tehnologiile digitale au transformat industria, de la cea auto pana la cea de servicii bancare. Chiar si agricultura, care , din punct de vedere istoric, este rezilienta la transformare, a facut un salt imens spre digitalizare. 1 Mult timp, industria I&C a fost considerata ca fiind mai putin vulnerabila la perturbari, inclusiv la cele de natura si amploarea digitalizarii, parte a revolutiei Industry 4.0. Fragmentarea din ramura constructii, o abordare unica pentru fiecare firma in parte a aspectelor ce tin de proiectare si construire si o oferta suficienta de forta de munca (inclusiv pentru sarcinile repetitive sau cele care nu necesita calificare) au fost principalii factori ce au mentinut nevoia de imbunatatire a productivitatii sub cea a altor industrii. Acest lucru se schimba rapid: antreprenorii si investitorii realizeaza deopotriva potentialul tehnologiei digitale de a accelera proiectele, de a reduce la maximum costurile si de a imbunatati siguranta operationala intr-o industrie mondiala evaluata la 10.000 miliarde USD pe an.
„Contribuind cu 13% la PIB global, industria I&C este cea mai semnificativa ca valoare din intreaga lume, fiind pregatita pentru a adauga plusvaloare prin imbunatatirea productivitatii – aspect ce va fi impus de digitalizare. Observam ca apar deja noi categorii de operatori, cu mult succes pe piata, care incearca sa valorizeze beneficiile digitalizarii. Acum este momentul ca marile companii din sectorul de I&C – si nu numai sa ia decizii indraznete despre cum se pot dezvolta in epoca extrem de interesanta a digitalizarii”, a declarat Gernot Strube, partener-senior in cadrul biroului din München al McKinsey & Company si coordonatorul echipei de experti.
Referindu-se la faptul ca, de acum inainte, procesul digitalizarii in constructii este inevitabil si va fi implementat in ritm accelerat, autorii cercetarii arata ca, printre altele, digitalizarea este stimulata de:
- Fluxuri de capital fara precedent (si in continua crestere) in tehnologia specifica ingineriei civile si constructiilor de cladiri. Numai intre anii 2013 si 2018, investitorii au alocat mai mult de 18 miliarde USD in tehnologii specifice industriei globale de I&C, comparativ cu 9 miliarde USD in cei cinci ani anteriori acestui interval. Analistii McKinsey & Company se asteapta ca aceasta crestere a investitiilor in tehnologie sa fie tot mai accelerata. De exemplu, in august 2019, compania Brick & Mortar Ventures, din San Francisco, California (SUA), a anuntat ca dispune de un fond de investitii in tehnologii digitale – si nu numai – in valoare de 97,2 milioane USD, axandu-se pe aplicatii ce permit optimizarea si cresterea productivitatii operationale (in proiectare, constructie, operare si intretinere in exploatare).
- Un domeniu tot mai activ al noilor tehnologii, alimentat de start-up-uri. In ultimul timp, au aparut de-a lungul lantului de aprovizionare sute de intreprinderi inovatoare de tip start-up, accelerand procesul de dezvoltare a noilor tehnologii precum aplicatii digitale, imprimare in 3D, realitate augmentata si virtuala, machine leaarning etc. Aceste noi tehnologii includ, de asemenea, o gama extinsa de platforme de date pentru sectorul I&C sau informatii privind lantul de aprovizionare, cum ar fi platformele BuildingMinds de la Schindler si YTWO Formative. Astfel, aceste start-up-uri vor avea un impact asupra tuturor aspectelor specifice I&C, de la materiale de constructii, la contractare si pana la proiectare si simulare a conditiilor de utilizare a unei cladiri sau a unor elemente de infrastructura din categoria constructiilor ingineresti.
- Activitati corporatiste de fuziuni si achizitii (M&A), pe scara larga. In prezent, rata de activitate M&A in industria I&C se apropie de un prag maxim al ultimilor cinci ani, trendul fiind sustinut de lideri ai industriei precum Autodesk (BuildingConnected si PlanGrid), Oracle (Aconex si Textura), ProCore (Honest Buildings) si Trimble (e-Builder si Viewpoint). O mare parte din activitatea M&A reprezinta integrari pe orizontala, cele pe verticala fiind mai dificil de implementat, iar in acest fel se pot simplifica procesele digitale, eliminandu-se utilizarea mai multor aplicatii si sisteme software pentru un singur proiect, in diferitele sale etape.
- Cererea din sectorul public de adoptare a tehnologiei, in special modelarea informatiilor in format 4D si 5D (tehnologia BIM). Desi sectorul public abia incepe sa asigure unele stimulente pentru adoptarea tehnologiei digitale in constructia de cladiri si pe segmentul ingineriei civile, unele guverne iau masuri pentru a stimula inovatia in proiectele publice. De exemplu, guvernul britanic solicita deja BIM de nivelul al doilea si manifesta preferinte pentru furnizorii de servicii de antrepriza digitalizati. Deutsche Bahn, principala companie feroviara germana, a introdus printre cerintele sale utilizarea de solutii BIM 5D in ultimii cinci ani.
- Companiile implicate in dezvoltarea de tehnologii noi manifesta un interes din ce in ce mai mare vizavi de piata ingineriei civile si a constructiilor imobiliare. De exemplu, filiala Alphabet Sidewalk Labs a intrat pe piata dezvoltatorilor, in timp ce Amazon urmareste sa aiba un rol tot mai important in sectorul de distributie a materialelor de constructii.
Factori obiectivi pentru implementarea accelerata a digitalizarii
Pe langa toate acestea, exista si factori intrinseci (obiectivi) in ceea ce priveste stimularea digitalizarii in industria de constructii. Multe economii dezvoltate se confrunta – nu numai in ramura de constructii - cu deficiente la nivelul competentelor, iar antreprenorii au mari probleme in ceea ce priveste identificarea si angajarea de lucratori calificati. In acelasi timp, cererea este in crestere, in special in ceea ce priveste locuintele. De exemplu, in Marea Britanie se impune constructia a aproximativ 300.000 de locuinte noi pe an. In acest context, se impun modificari ale metodelor constructive, cu accent pe digitalizare si robotizare, cum ar fi locuntele modulare. Totodata, cerintele clientilor se schimba rapid, ceea ce face dificila o predictie pentru viitor. Beneficiarii si alte parti interesate solicita din ce in ce mai mult spatii flexibile (conceptul WeWork), constructii cu emisii reduse de bioxid de carbon si infrastructura unei case inteligente. Nu in ultimul rand, se intensifica presiunea asupra modelelor traditionale de afaceri ale companiilor de inginerie si constructii, care – pentru a supravietui – trebuie sa-si diversifice serviciile si sa se dezvolte continuu. Stagnarea nu constituie o solutie, pentru ca, de exemplu, mai multe probleme recente de adaptare a marilor antreprenori de constructii din UK au periclitat numeroase proiecte publice, la care s-au consemnat intarzieri in executie.
In concluzie, prin digitalizare, industria de constructii va putea sa beneficieze de o parte din castigurile de 1,6 miliarde USD, generate ca urmare a cresterii productivitatii. De fapt, cei mai importanti operatori din domeniu reduc deja, prin digitalizare, costurile operationale si isi diversifica oferta de servicii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
theda mar
quadratum
viarom
ERBASU CONSTRUCT
concelex
rigips
Ubitech
leviatan
siniat
MAKITA
noark
CDS
ness project
EDIT-Structural
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander