Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - SAFETECH: Alocare de 14% din bugetele IT pentru securitate cibernetica, in 2021
SAFETECH: Alocare de 14% din bugetele IT pentru securitate cibernetica, in 2021
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 06 Ian 2021 06:10
Companiile romanesti sunt dispuse sa isi mareasca bugetele pentru imbunatatirea securitatii cibernetice, arata un studiu comandat de Safetech Innovations SA, o companie romaneasca de securitate informatica. Contrar cresterii semnificative a numarului si a gradului de complexitate a atacurilor de securitate cibernetica, doar patru companii din 10 sunt ingrijorate de posibilitatea ca ar putea fi tinta unui atac, in timp ce trei din 10 companii considera ca este foarte putin probabil si, prin urmare, nu sunt preocupate de securitatea cibernetica.
"Rezultatele studiului indica, in mod clar, ca managerii romani considera ca securitatea cibernetica este o prioritate si un risc semnificativ, totusi foarte putine companii iau masuri in acest sens. Mai mult, chiar daca vedem o crestere a valorii bugetelor alocate securitatii cibernetice, acestea sunt inca mici si insuficiente in majoritatea cazurilor, avand in vedere nevoile. Cea mai mare provocare pe care o vedem este perceptia ca securitatea cibernetica reprezinta un cost fara o rentabilitate imediata a investitiei. Recomandam tuturor managerilor sa ia in considerare potentialele pierderi in cazul unui atac cibernetic ca o masura de asigurare a rentabilitatii", a declarat Victor Gansac, CEO Safetech Innovations.
62% dintre companiile romanesti considera ca securitatea cibernetica reprezinta o prioritate cheie pentru afacerea lor. Companiile mari, cu peste 250 de angajati, acorda o atentie mai mare securitatii cibernetice, 76% dintre acestea considerand ca este importanta, comparativ cu doar 58% din IMM-uri. Cu toate acestea, in ciuda acordarii unei importante deosebite securitatii cibernetice, doar o treime dintre companii au implementat politici si proceduri impotriva atacurilor de securitate cibernetica si mai putin de jumatate au o persoana dedicata in cadrul companiei care supravegheaza securitatea cibernetica. Jumatate dintre companiile chestionate sunt dispuse sa externalizeze serviciile de securitate cibernetica. 20% dintre companiile care au participat la sondaj nu considera ca securitatea cibernetica este suficient de importanta pentru a numi un angajat dedicat.
 
Antivirusul ramane cel mai utilizat serviciu de securitate IT
Solutia antivirus ramane cel mai comun serviciu IT utilizat atat de companiile medii, cat si de cele mari si a fost indicata ca masura de protectie principala, implementata de 86% dintre acestea. Alte metode de aparare a companiilor impotriva atacurilor cibernetice au inclus utilizarea Wi-Fi profesionala (60%), investitiile in securitatea retelei (58%), precum si recuperarea in caz de dezastru (45%). Studiul a mai indicat ca 6% dintre companiile chestionate au suferit un atac de securitate cibernetica in perioada cuprinsa intre septembrie 2019 si septembrie 2020. Un sfert dintre companii au reusit sa restabileasca sistemul in decurs de o ora de la atac, in timp ce 75% au restaurat sistemul in decurs de o zi. Una din 10 companii s-a confruntat cu un incident de securitate cibernetica in ultimul an, intre cele mai importante numarandu-se intreruperea sistemelor informatice, incalcarea securitatii datelor personale si distrugerea sau coruptia datelor.
In ceea ce priveste ponderea cheltuielilor in bugetul IT, procentul alocat pentru solutiile de securitate cibernetica in 2020 s-a ridicat la 11% din bugetul total IT. Companiile mai mari au alocat bugete mai mari pentru solutiile de securitate cibernetica decat cele medii (15% fata de 9%). In 2021, 25% dintre companii estimeaza ca bugetul lor de cheltuieli IT va creste, 55% considera ca va ramane la acelasi nivel ca in 2020, in timp ce 4% dintre companii asteapta o scadere a cheltuielilor legate de securitatea cibernetica. In medie, companiile romanesti intentioneaza sa cheltuiasca 14% din bugetele de IT pentru securitate cibernetica in 2021.
 
Piata locala de securitate cibernetica va creste semnificativ
Safetech Innovations estimeaza ca piata romaneasca de securitate cibernetica va creste semnificativ incepand cu anul 2021 in contextul transpunerii Directivei NIS in legislatia romaneasca prin Legea nr. 362/2018 pentru asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice. Primul pas in punerea in aplicare a directivei a avut loc in data de 17 decembrie 2020, cand operatorii de servicii esentiale din sectoarele energie, transport, servicii bancare, infrastructuri ale pietei financiare, sanatate, furnizarea si distribuirea apei potabile, infrastructura digitala au fost obligati sa notifice CERT-RO - autoritatea nationala competenta pentru securitatea retelelor si a sistemelor informatice - pentru inregistrarea in Registrul operatorilor de servicii esentiale.
***
La sondajul cantitativ realizat de MIA Marketing pentru Safetech Innovations au participat 210 companii cu sediul in Romania. Companiile provin din sectoarele financiar si bancar, energie, utilitati, productie si retail online. Sondajul a fost realizat in lunile septembrie si octombrie 2020 si include raspunsurile managerilor responsabili in companii cu deciziile legate de investitii in IT&C precum CEO, ofiteri sefi de securitate si manageri IT.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
siniat
strabag nivel 1
rigips
ness project
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
viarom
concelex
CDS
EDIT-Structural
Acvatot 2019
quadratum
Ubitech
noark

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander