Agenda Constructiilor
Luni, 14 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - VEEAM: O "pandemie digitala" poate aparea fara intensificarea securitatii cibernetice
VEEAM: O "pandemie digitala" poate aparea fara intensificarea securitatii cibernetice
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 14 Sep 2023 10:55
Cu toate ca efectele urgentei medicale de la inceputul deceniului inca se fac simtite, expertii in protectia datelor de la Veeam Software atrag atentia cu privire la un nou pericol ce se contureaza pe fondul evolutiilor revolutionare din stiinta si tehnologie. O urgenta de securitate la nivel mondial, altfel spus un soi de „pandemie digitala”, s-ar putea declansa in viitorul apropiat daca nu tinem pasul cu viteza cu care se dezvolta noile amenintari.
Relatarile despre ChatGPT si Inteligenta Artificiala Generativa circula pretutindeni, cucerind lumea si provocandu-ne sa ne reimaginam viitorul. Edwin Weijdema (foto), CTO EMEA & Global Cybersecurity Technologist la Veeam, crede ca aceasta nu este, in sine, un lucru rau. „Astfel se creeaza o transparenta care ne va permite sa intelegem ce ne asteapta. La fel ca si in cazul securitatii cibernetice si ransomware-ului, nu ar trebui sa ignoram riscurile si nici ceea ce ar trebui sa se intample legat de aceste noi tehnologii. Nu trebuie sa ne sperie. Am trecut deja prin asta, inca de mai multe ori, si am supravietuit de fiecare data”.
„De la ChatGPT la un caine robot care se joaca prin living, inteligenta artificiala isi face deja simtita prezenta in societate. Pe de o parte, ea ofera oportunitati uriase. Ganditi-va la sectorul medical, unde nanobotii sau robotii minusculi pot salva vieti omenesti. Dar in acelasi timp trebuie sa ne intrebam cine va fi responsabil daca lucrurile merg prost cu Inteligenta Artificiala. Cel care a programat sistemul? Furnizorul acestui instrument? Utilizatorul final? Sau o combinatie a celor trei?”.
Pe masura ce peisajul tehnologic se schimba, inclusiv amenintarile la adresa sigurantei noastre se intensifica. „Trebuie sa fim constienti ca instrumentele care ne sunt puse la dispozitie sunt folosite si de persoane rauvoitoare, si uneori chiar mai iscusite”, spune Cornel Popescu, Senior Systems Engineer la Veeam. „Avantul infractorilor cibernetici a crescut exponential in ultimii ani si nu pare sa incetineasca. Dimpotriva, cresterea incidentei atacurilor cibernetice din toate colturile lumii arata ca mobilitatea lor ii ajuta sa fie cu un pas inaintea victimelor care incearca sa se protejeze si sa-si pastreze datele in siguranta”, avertizeaza el.
Dar cum ne asiguram ca elementul uman ramane in centrul acestui proces? „Trebuie sa avem curajul sa ne gandim la impactul pe care tehnologia il are asupra societatii noastre. Din pacate, oamenii nu accepta niciodata o schimbare cu usurinta, iar de cele mai multe ori alegem sa ne prefacem ca nu vedem ceva pana cand acel ceva nu ne afecteaza direct viata de zi cu zi. Am putea sa comparam acest exemplu cu modul in care folosim backup-ul. Inca de la inceput a existat intelegerea faptului ca backup-ul este important, dar nimeni nu voia sa dea bani pentru el. Ulterior, atacurile ransomware au devenit tot mai dese, iar organizatiile au inteles ca un backup bun ar trebui sa fie activ in orice strategie de securitate. Tehnologia AI ar putea urma o cale asemanatoare”, adauga Cornel Popescu.
 
Pregateste, raspunde, recupereaza
Asadar, cum ar trebui sa abordam evolutiile tehnologice care au potentialul de a schimba complet modul in care lucram? „De fapt, stim raspunsul deja, pentru ca am mai trait aceasta experienta si inainte”, spune Edwin Weijdema. „Am putea chiar sa vorbim despre o anume ciclicitate legata de momentele in care o noua mare inventie sau tehnologie devine disponibila. Aproape totul este dezvoltat cu intentia de a face bine, dar constatam mereu ca vine acel moment in care cineva incepe sa abuzeze de o solutie. Praful de pusca a fost inventat cu cele mai bune intentii pana cand oamenii au descoperit ca-l pot folosi pentru a arunca in aer lucruri. Tot asa, aplicatiile IT avansate permit companiilor sa-si sustina mai bine business-ul, pana cand hackerii vad aceste canale ca pe o oportunitate de a raspandi si conduce atacuri ransomware. Sistemele AI fac lucruri revolutionare, pana cand lucrurile ajung sa mearga prost din cauza unor greseli care s-au strecurat in solutie”.
„Dupa cum ne-au invatat schimbarile revolutionare din trecut, atunci cand introducem o noua tehnologie trecem de fiecare data prin acelasi proces din trei etape”, spune Cornel Popescu. „In primul rand, incercam sa ne pregatim cat mai bine pentru a anticipa problemele care pot aparea. In pasul urmator, reactionam la aceste probleme care apar pentru a le limita impactul. Si, in final, remediem ceea ce a mers prost pentru a invata din greselile noastre. De exemplu, nu poti opri complet un hacker cu niciun instrument de securitate, dar poti limita daunele prin faptul ca incetinesti atacul si il deviezi. De fapt, ceea ce trebuie sa facem este sa recunoastem ca noile tehnologii pot fi folosite si in dezavantajul nostru si sa gasim modalitati inovatoare de a le folosi in avantajul nostru. Cu cat mai repede trecem prin aceste etape, cu atat mai curand vom putea profita de impactul pozitiv pe care tehnologia il are asupra vietilor noastre”.
 
Cum sa evitam o pandemie digitala
O pregatire adecvata este esentiala. Iar pentru aceasta, subliniaza Edwin Weijdema, transparenta este esentiala. „Daca stim ce se intampla pe piata si ce schimbari sunt pe cale sa apara, le putem anticipa mai bine si putem elabora diverse politici sau legislatii. Transparenta este cea mai buna aparare pentru a construi ceva intr-un mod sustenabil. De obicei, piesele puzzle-ului sunt raspandite intre diverse parti, iar noi trebuie sa adunam cat mai multe perspective posibile. Este esential sa punem oameni cu pregatire tehnica adecvata in zonele in care se iau decizii, deoarece liderii si factorii de decizie politica trebuie sa fie inconjurati de oameni cu expertiza adecvata. Nu intamplator, gigantii din domeniul tehnologiei sunt cele mai de succes companii din lume astazi. Ele sunt conduse de oameni cu o viziune de viitor”.
„Expertii in protectia datelor avetizeaza de ani de zile ca instrumentele infractorilor cibernetici devin din ce in ce mai avansate, iar acum ne aflam la o rascruce. Avem de ales: fie recunoastem pericolele si invatam sa folosim moduri noi si integrate de a le contracara, fie abandonam lupta de a descoperi cai eficiente de iesire din viitoarea epidemie sau pandemie de atacuri cibernetice. Potrivit raportului Veeam 2023 Ransomware Trends Report, 60% din organizatiile care au suferit atacuri cibernetice in ultimul an considera ca este necesara o revizuire semnificativa a sistemelor de backup si securitate. Acest lucru sugereaza ca lumea pentru care se pregateau companiile pana de curand, s-a schimbat”, spune Cornel Popescu.
„La fel cum, in perioada COVID-19, expertii in sanatate au aparut brusc in studiourile de stiri in fiecare zi, umpland ziarele si influentand deciziile privind pandemia, expertii in tehnologie digitala trebuie acum sa-si asume rolul de a pregati societatea si companiile. Doar o pregatire adecvata poate preveni aparitia unei pandemii digitale in societatea noastra. La urma urmei, ne confruntam cu cel mai rapid progres tehnologic de la Revolutia Industriala incoace”, potrivit lui Edwin Weijdema.
„In fata fiecarei evolutii tehnologice pe care omul a cunoscut-o, la inceput, nimeni nu a stiut cum sa procedeze. Dar de fiecare data am reusit sa gasim o cale de iesire. Acum avem avantajul de a fi mai bine pregatiti pentru ca deja cunoastem o parte din proces. Iar restul il putem descoperi impreuna, cu putina previziune si vigilenta.”, conchide Cornel Popescu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
konsent
EDIT-Structural
SSAB
quadratum
CDS
leviatan
DRS
MAKITA
ness project
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
SIGM
viarom
Arduro
BogArt
ELECTROGRUP
rigips
concelex
theda mar
Ubitech
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander