Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - Rolul lemnului, ca resursa regenerabila, in noile strategii de dezvoltare climatica
Rolul lemnului, ca resursa regenerabila, in noile strategii de dezvoltare climatica
Expozitii & Conferinte Publicat de Stelian DINCA 19 Nov 2020 18:04
Ne face o deosebita placere sa va invitam in data de 26 noiembrie 2020, incepand cu ora 10.00, la cea de-a IV-a editie a Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Bioeconomiei, unul dintre cele mai importante evenimente din domeniu. Evenimentul se va desfasura anul acesta ONLINE si va permite accesul tuturor celor interesati de domeniul padurilor si al industriilor bazate pe lemn.
Tema principala a editiei din acest an a Forumului este legata de rolul lemnului, ca resursa regenerabila, in strategiile de recuperare economica si dezvoltare a unei economii neutrale climatic: putem avea dezvoltare economica si concomitent sa urmarim obiectivele Pactului Verde European, de combatere a schimbarilor climatice? Raspunsul este categoric „DA”, iar una dintre solutii este sa folosim lemnul provenit din paduri gestionate durabil. Provocarea este dubla, deci: sa gestionam durabil padurile si concomitent sa folosim cat mai eficient resursa de lemn rezultata din aceasta gospodarire durabila a padurilor.
In Europa capata contur viziunea ca, dupa epoca pietrei si a fierului, a betonului si a sticlei in timpurile moderne, urmeaza Epoca Lemnului - o resursa regenerabila, biodegradabila, cu amprenta de mediu redusa in etapele de productie, o resursa extrem de versatila, cu utilizari ca material de constructii si in bio-produse care sa inlocuiasca materialele nedegradabile bazate pe combustibili fosili. Obiectivele ambitioase, de transformare a Europei in primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050 si atingerea a 55% reduceri de emisii pana in 2030, determina Comisia Europeana sa adopte masuri prin care sa sporeasca eficienta energetica, sa creasca ponderea materialelor si produselor cu amprenta ecologica mai mica, sa creasca ponderea energiei din surse regenerabile.
Un exemplu de imbinare a obiectivelor de reconstructie economica, luand in calcul obiectivele Pactului Verde, este valul de renovare, “renovation wave”, care isi propune ca din resursele Planului de Recuperare si Rezilienta sa directioneze 37% catre masuri de neutralitate climatica, care sa finanteze renovarea pe principii de eficienta energetica a 35 milioane de cladiri din Europa, pana in 2030, prin crearea a 160.000 locuri de munca. Conceptul este simplu: cladirile in Europa sunt vechi, ineficiente energetic. Atingerea tintei de reducere a emisiilor de carbon cu 55% pana in 2030 nu se poate face pentru sectorul rezidential - care consuma aproximativ 40% din toata energia consumata in UE - fara un val de renovare a cladirilor.
Investitiile in renovare urmaresc eficienta energetica evaluata prin certificate energetice dar si printr-un concept nou: evaluarea amprentei de carbon a unei cladiri pe toata durata ei de viata. Lemnul si produsele din lemn, ca materiale regenerabile, cu amprenta mica de carbon in etapa de productie si recirculabile la sfarsitul perioadei de viata a cladirilor, vor fi in centrul acestor politici economice. Sunt concepte foarte inovative, mecanisme de piata noi care vor sustine dezvoltarea utilizarii lemnului ca material de constructie.
Alte teme de interes public dezbatute in cadrul Forumului:
- Domeniul padurilor - intre realitati, fapte si fake news. Ce ne spun rezultatele Inventarului Forestier National?
- Procedura de infringement pe domeniul padurilor deschisa de Comisia Europeana. Ce politici trebuie initiate de Romania ca raspuns la aceasta procedura, in special pe linie de combatere a taierilor ilegale?
- Evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice si conservarea biodiversitatii. Accent special: proiectul SUMAL 2.0, intre deziderat si aplicabilitate reala.
- Cum transformam consumul de lemn de foc din problema sociala in oportunitate prin cresterea eficientei energetice a utilizarii resursei?
- Rolul padurilor si al industriilor bazate pe lemn din paduri gestionate durabil in noua bioeconomie. Sectorul padure-industrii bazate pe lemn in contextul Pactului Verde.
- Principii pentru o noua strategie padure-lemn. Prioritati si oportunitati de finantare a sectorului padure-industrii bazate pe lemn in contextul Pactului Verde European.
Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Bioeconomiei este organizat de Comunitatea Forestierilor din Romania - Fordaq si este sustinut de principalele organizatii profesionale si patronale din sectorul forestier:
- Asociatia Industriei lemnului - Prolemn
- Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni - Nostra Silva
- Asociatia Administratorilor de Paduri - AAP
- Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania - APMR
Organizarea evenimentului este sustinuta si de organizatii patronale reprezentative la nivel national:
- Patronatul Investitorilor Autohtoni - PIAROM
- Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC)
In cadrul dezbaterii participa in calitate de speakeri contributorii, organizatorii si reprezentantii organizatiilor care sustin evenimentul. Audienta generala poate adresa intrebari speakerilor prin intermediul chat-ului pus la dispozitie pe timpul desfasurarii Forumului. Pentru jurnalisti vom organiza o sesiune exclusiva pentru intrebari si detalieri ale temelor discutate. Partenerii media ai evenimentului sunt: Agerpres, Ziarul Bursa, Economistul, Agro TV si Lumea Satului.
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ness project
SSAB
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CDS
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
strabag nivel 1
siniat
viarom
Arduro
EDIT-Structural
BogArt
rigips
concelex
leviatan
MAKITA
konsent
noark
theda mar

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander