Agenda Constructiilor
Joi, 20 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - FORTIM TRUSTED ADVISORS SA
PAGINA PERSONALIZATA


FORTIM TRUSTED ADVISORS SA

FORTIM TRUSTED ADVISORS SA

Adresa: Bdul Nicolae Titulescu nr. 4-8, et. 2, Bucuresti, S1
Telefon: 021 312 7000
E-mail: office@fortim.ro
Web site: www.fortim.ro
Domenii: Consultanta si servicii imobiliare
Descriere activitate
Companie specializata in servicii de consultanta imobiliara.
Prezentare companie/institutie
FORTIM: Viitoarele cladiri comerciale: flexibile, sustenabile si tehnologizate
 
 
 
 
 
Nicolae Ciobanu (36 de ani)
Functia/Firma: Managing Partner - Head of Advisory, Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate;
Experienta profesionala: 15 ani pe piata de consultanta imobiliara.
 
In 2023, piata dezvoltarilor imobiliare pentru birouri, retail si hoteluri se afla sub influenta unui set complex de factori, care influenteaza cererea si investitiile din domeniu. Daca pe piata office volumul tranzactiilor se mentine, in continuare, scazut, pe fondul orientarii pietei muncii catre sistemul hibrid, segmentul de retail consemneaza livrari record de spatii comerciale noi, respectiv peste 370.000 mp, in 2023, iar cel hotelier inregistreaza o crestere continua a numarului de tranzactii, incepand din 2022. Potrivit lui Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory, Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate, companie de consultanta imobiliara fondata in anul 2002, piata imobiliara comerciala va continua sa se adapteze la schimbarile economice si tehnologice. Succesul in aceste sectoare depinde de capacitatea de a raspunde la provocari si de a exploata oportunitatile in functie de evolutia pe termen scurt, mediu si lung. Fortim Paribas ofera servicii de consultanta imobiliara pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistica, evaluari, capital markets, research, dar si servicii de Property Management si Project Management. Pe zona de Property Management, compania are in administrare peste 115.000 mp de spatii de birouri, retail si industriale.
 
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata dezvoltarilor de cladiri de birouri/ retail/ hoteliere, pe termen scurt, mediu si lung?
- La capitolul provocari, pe termen scurt si mediu, pandemia continua sa aiba un impact semnificativ asupra acestor sectoare, cu incertitudine legata de cerere si nevoia de adaptare la noi modalitati de lucru si cumparare. Totodata, reglementarile tot mai stricte privind eficienta energetica si sustenabilitatea pot aduce costuri mai mari de constructie si de mentenanta. In mod particular, retailul se confrunta cu o concurenta tot mai puternica din partea comertului online, ceea ce necesita o adaptare constanta pentru a mentine prezenta mare a clientilor in magazinele fizice. Nu in ultimul rand, fluctuatiile economice isi vor pune amprenta pe noile dezvoltari, schimbarile ciclice din economie putand afecta cererea de birouri, hoteluri si spatii comerciale, in special pe termen scurt. Ca oportunitati, inovatia tehnologica, sustenabilitatea, lucrul hibrid, experienta personalizata si cresterea urbanizarii vor influenta piata dezvoltarilor imobiliare pentru birouri, retail si hoteluri. Succesul in aceste sectoare depinde de capacitatea de a raspunde la provocari si de a exploata oportunitatile in functie de evolutia pe termen scurt, mediu si lung.
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra pietei si cum sunt primite noile proiecte de piata?
- Dezvoltarile de cladiri cu Consum Net de Energie Zero (NZEB) au un impact semnificativ asupra pietei imobiliare si sunt din ce in ce mai bine primite de catre chiriasi si cumparatori. Dezvoltarile NZEB reflecta angajamentul pentru sustenabilitate si reducerea amprentei de carbon, ceea ce atrage investitori, chiriasi si cumparatori interesati de cladiri verzi. Acestea sunt proiectate sa aiba costuri de operare mai mici, datorita eficientei energetice sporite, ceea ce le face atractive pentru chiriasi si proprietari. Multe tari au introdus reglementari care incurajeaza sau cer dezvoltarea de cladiri NZEB, oferind stimulente fiscale sau alte avantaje pentru proprietari si dezvoltatori. Certificarile de sustenabilitate si eficienta energetica sunt foarte importante in acest domeniu, cele de tip LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sau BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) atestand angajamentul pentru sustenabilitate si eficienta energetica, ceea ce sporeste increderea clientilor. Aceste certificari ofera insa si o diferentiere pe piata. Cladirile certificate pot obtine un avantaj competitiv, deoarece atrag chiriasi si cumparatori care cauta proprietati durabile si eficiente din punct de vedere energetic si atesta eficienta si costuri mai mici de operare. Investitorii care cauta sa cumpere proprietati, intreaba tot mai des daca ele respecta normele ESG. Astfel, investitorii interesati de aspectele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) pot fi mai dispusi sa investeasca in proprietati certificate NZEB din cauza impactului lor pozitiv asupra mediului. In concluzie, dezvoltarile NZEB au un impact semnificativ pozitiv asupra pietei imobiliare, atragand investitori, chiriasi si cumparatori interesati de sustenabilitate si eficienta energetica. Certificarile de sustenabilitate si eficienta energetica joaca un rol esential in validarea acestor proiecte si in atragerea clientilor, contribuind la cresterea increderii si la diferentierea pe piata.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampina dezvoltatorii de cladiri comerciale in aceasta perioada?
- Principalele dificultati si provocari pe care le intampina dezvoltatorii de cladiri de birouri, retail si hoteluri sunt generate, in principal, de efectele pandemiei Covid-19, care a redus cererea pentru spatii de birouri si hoteluri si a provocat incertitudine in ceea ce priveste comportamentul consumatorilor in retail. Cresterea preturilor materialelor de constructie si cu forta de munca poate duce la costuri de constructie mai mari si poate afecta rentabilitatea proiectelor. Dezvoltatorii se confrunta, totodata, cu o complexitate sporita a reglementarilor si a cerintelor de aprobare, ceea ce poate intarzia proiectele si poate creste cheltuielile administrative. In special in Bucuresti, competitia pentru achizitionarea terenurilor potrivite si atragerea chiriasilor sau clientilor este intensa. In contextul avansului rapid al tehnologiei, dezvoltatorii trebuie sa fie la curent cu tendintele tehnologice pentru a se asigura ca noile constructii sunt in pas cu nevoile si preferintele utilizatorilor. Per ansamblu, dezvoltatorii de cladiri de birouri, retail si hoteliere trebuie sa navigheze intr-un mediu complex si sa se adapteze la schimbarile economice, tehnologice si sociale pentru a reusi in acest sector. A face fata acestor provocari implica planificare strategica, inovare si adaptabilitate.
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania, la nivel de companie?
- Fiind alianta BNP Paribas Real Estate in Romania, echipa noastra de profesionisti are ca scop consolidarea si extinderea pozitiei noastre ca lider recunoscut in industria imobiliara din tara. Compania noastra este intr-o continua dezvoltare. In acest an, am deschis o noua linie de business, pe segmentul rezidential. Cifra de afaceri a companiei Fortim Trusted Advisors a crescut cu 30% in 2021, 25% in 2022 si estimam ca va creste cu 30% in 2023. Obiectivele stabilite pentru piata din Romania includ dezvoltarea unei game complete de servicii si asigurarea unui serviciu 360 de grade, un one-stop shop, pentru a deveni partenerul de incredere al clientilor nostri, oferindu-le o experienta completa si eficienta in domeniul imobiliar, de la identificarea oportunitatilor si evaluarea proprietatilor pana la gestionarea lor si furnizarea de servicii de consultanta in proiecte. Totodata, suntem dedicati promovarii dezvoltarii sustenabile in industria imobiliara din Romania. Acest lucru se aliniaza cu valorile si angajamentele noastre ca alianta a BNP Paribas Real Estate. Nu in ultimul rand, pe masura ce crestem si ne dezvoltam, ne propunem sa exploram oportunitati pentru extinderea pe pietele regionale, inclusiv orasele din Romania, in afara municipiului Cluj-Napoca, unde avem deja o prezenta directa. Vom continua sa oferim servicii de inalta calitate si sa aducem experienta noastra in domeniul imobiliar pe noi piete. O alta directie este reprezentata de extinderea si dezvoltarea departamentului rezidential, prin atragerea mai multor proiecte si clienti in acest segment in crestere al pietei imobiliare. Aceste obiective reflecta viziunea noastra pe termen mediu si lung si angajamentul nostru pentru a oferi valoare adaugata clientilor nostri si pentru a contribui la dezvoltarea durabila a pietei imobiliare din Romania, cu sprijinul echipei noastre de profesionisti in cadrul conceptului de serviciu 360 de grade, un one-stop shop.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
siniat
leviatan
konsent
rigips
MAKITA
BogArt
quadratum
Ubitech
noark
CDS
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Acvatot 2019
EDIT-Structural
theda mar
strabag nivel 1
viarom
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander