Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Decembrie 2023
Liebher
PAGINA PERSONALIZATA


SRAC CERT SRL

SRAC CERT SRL

Adresa: Bucuresti, str. Vasile Parvan nr 14, Bucuresti, S1
Telefon: 031/405.51.06, 021/313.63.35
Fax: 021/313.23.80
E-mail: office@srac.ro
Web site: www.srac.ro
Persoana de contact: Georgeta Neagu, Sef Dep. Testare Ferestre
Domenii: Certificare: calitate, produse & cladiri verzi
Descriere activitate
Organism de certificare a sistemelor de management.
 
Prezentare companie/institutie
SRAC: Perfomanta europeana la un organism romanesc de certificare
SRAC CERT - organism de certificare a sistemelor de management si a produselor din domeniul reglementat - a comunicat, pentru 2012, o cifra de afaceri de aproximativ 4,5 milioane de euro, situandu-se la un nivel similar celui consemnat in exercitiul financiar precedent. Pentru anul in curs, expertii societatii mizeaza pe o mentinere a incasarilor, in pofida trendului descendent pe care se situeaza economia nationala. Una dintre activitatile cele mai importante derulate in ultima perioada - si care a contribuit, in mod semnificativ, la imbunatatirea rezultatelor grupului - a fost cea legata de realizarea certificarii conformitatii controlului productiei in fabrica (CPF) conform standardelor europene armonizate, pentru produse de constructii, in vederea aplicarii marcajului CE de catre producator. Tot in domeniul respectiv, SRAC desfasoara in cadrul unui laborator propriu, acreditat si notificat, incercari complete privind verificarea caracteristicilor de performanta a elementelor de tamplarie termoizolanta, conform standardului SR EN 14351-1.

Alexandru Stoichitoiu, director executiv al SRAC :
„ Prognozele noastre pe termen scurt sunt destul de precaute si nu indica o revigorare spectaculoasa a afacerilor. Cu toate acestea, consideram ca este posibila instalarea unei tendinte usor ascendente, care ar putea fi stimulata pe segmentul rezidential, de exemplu, de incurajarea unor programe de sustinere cum ar fi «Prima Casa». In ceea ce priveste sectorul de birouri, oferta este supradimensionata in acest moment, iar pana la epuizarea spatiilor disponibile este dificil de crezut ca se va inregistra o reluare a tendintei ascendente in domeniul respectiv. Institutul nostru demonstreaza insa, prin strategia de marketing recent implementata, ca intentioneaza sa se dezvolte in continuare, mizand inclusiv pe revigorarea bransei constructiilor intr-un orizont nu foarte indepartat ”.

Actiuni concertate de consolidare a imaginii pe piata de profil
Avand in vedere evolutia din ultima perioada a pietei internationale a constructiilor - unul dintre segmentele industriale pe care SRAC are o activitate intensa - si luand in considerare modificarile recente care au aparut la nivelul legislatiei europene, prin adoptarea Regulamentului (UE) nr. 305/2011 ce se refera la stabilirea unor conditii armonizate pentru comercializarea produselor pentru constructii si abrogarea Directivei 89/106/CEE, conducerea SRAC a considerat oportuna implementarea unor masuri speciale de marketing, concretizate, in principal, printr-o imbunatatire a imaginii pe piata. Alexandru Stoichitoiu, director executiv al companiei, a afirmat in legatura cu acest subiect ca "se impunea o actiune focalizata de «rebranding», justificata mai ales prin modificarea conditiilor concurentiale si prin necesitatea de accentuare a pozitiei pe care SRAC si-o asuma in raport cu partenerii si competitorii. Dorim sa subliniem calitatea serviciilor pe care avem capacitatea de a le pune la dispozitia clientilor si sa ne consolidam, astfel, cotele detinute pe diferitele segmente in care activam. Pentru a justifica aceasta pozitie, am reusit, de exemplu, sa fim printre primele organizatii europene care s-au notificat dupa noile cerinte ale Regulamentului (UE) 305/2011, pe plan national fiind, de fapt, singura institutie care are capacitatea tehnica si legala de a realiza testele initiale de tip (ITT) pentru ferestre si usi de exterior. Evident, in Romania asemenea aspecte nu sunt intotdeauna luate in considerare de beneficiari, al caror grad de informare in legatura cu normele comunitare din domeniul constructiilor este, uneori, deficitar. Cu toate acestea, realizarea documentatiei de certificare de catre un organism care nu indeplineste exigentele de notificare atrage, in mod automat, nulitatea acesteia. Astfel, in cazul unei licitatii publice, de exemplu, printr-o simpla semnalare a unei astfel de nereguli, firma in cauza isi compromite, in mod automat, eligibilitatea".
Concurenta neloiala si implementare redusa a cerintelor europene obligatorii
Din punct de vedere financiar, in prima jumatate a lui 2013 compania a inregistrat o corectie negativa de aproximativ 5% a incasarilor, in raport cu perioada precedenta. Obiectivul declarat pentru finele anului curent este de recuperare a decalajului respectiv, iar acesta poate fi atins inclusiv prin consolidarea pozitiei detinute in randul organismelor profesionale specializate in prestarea serviciilor de certificare. "Din pacate, domeniul constructiilor se afla inca in recesiune, acest lucru transpunandu-se, in mod direct, in rezultatele noastre. Cauzele principale sunt constituite de rezilierea anumitor contracte, intarzierile la plata sau insolventele declarate de anumiti colaboratori. Din fericire insa, cele mai multe companii ajunse in asemenea situatii prefera sa continue relatiile cu SRAC in momentul in care activitatea este reluata. Un impuls in sensul respectiv este dat de faptul ca o mare parte a lucrarilor care se deruleaza momentan in Romania sunt finantate din fonduri publice, iar in contextul dat certificarea companiilor reprezinta o conditie de eligibilitate. O situatie mai dificila este inregistrata in ceea ce priveste aplicarea marcajului CE. De exemplu, conform estimarilor noastre, mai putin de jumatate dintre firmele active pe piata tamplariei termoizolante respecta prevederile legale din acest punct de vedere (cu exceptia celor care au contracte de livrare pe pietele externe). De cele mai multe ori, producatorii de tamplarie termoizolanta aplica incorect procedeul ITT "in cascada" ce presupune preluarea rezultatelor initiale de tip de la furnizorul de sistem, fara a asigura mentinerea performantei produsului prin implementarea corecta a sistemului de control al productiei in fabrica. Astfel, apar diferente intre performanta produsului stabilit de furnizorul de sistem si cea a modelului promovat de un anumit fabricant, astfel incat declaratia de performanta data de acesta din urma este falsa. In cazul dat, rezultatele ITT preluate in cascada nu mai sunt valabile, iar producatorul trebuie sa refaca procedura ITT pentru sortimentul propriu. O alta problema este generata de aparitia pe piata a unor societati «de apartament», care asigura servicii de certificare avand acreditari furnizate de organisme-fantoma din diverse state membre ale Uniunii Europene. Aceasta creeaza o situatie de concurenta neloiala, mai ales pentru ca, de fapt, societatile respective nu ofera nici macar un nivel minim de implementare a standardelor ISO 9001 sau ISO 14001. Practic, contra unor sume modice, se elaboreaza un document fara nicio acoperire reala, folosit probabil doar pentru a se incerca accesul la anumite tipuri de lucrari, mizand pe necunoasterea organizatiei contractante", a subliniat oficialul institutului.
Contracte de colaborare cu peste 100 de companii din constructii
In prezent, circa 40% din cifra de afaceri a SRAC este realizata pe baza unor parteneriate cu firme active in domeniul constructiilor. In cazul certificarii produselor pentru constructii in domeniul reglementat pentru sistemul EVCP 2+, incercarile de tip sunt in sarcina producatorului si se efectueaza in cadrul unor laboratoare apartinand unor terte parti, cele mai frecvente produse supuse acestor procese fiind incadrate in categoriile mixturilor asfaltice, elementelor structurale din otel, prefabricatelor din beton, agregatelor, elementelor de zidarie, membranelor bituminoase etc. "Inspectia initiala a fabricii si CPF, precum si supravegherea regulata, evaluarea si verificarea CPF si a rezultatelor testelor periodice efectuate de producator (conform unui plan implementat de acesta) sunt in sarcina unui organism notificat la Bruxelles, in conditiile impuse de regulamentul 305/2011. SRAC, care este notificat sub codul NB 2003, parcurge toate aceste sarcini si emite, in numele producatorului, un certificat de conformitate a CPF, pe baza careia este elaborata declaratia de performanta, in conformitate cu Anexa 3 a noului regulament de comercializare a materialelor de constructii. In acest moment, derulam peste 100 de contracte cu furnizori de materiale de constructii si speram ca in viitor acest numar sa creasca, odata cu instalarea unei noi tendinte ascendente in domeniu", a mentionat oficialul SRAC. Conform analizelor curente, interesul tot mai pronuntat al producatorilor pentru respectarea legislatiei europene deriva din solicitarea marcajului CE ca o conditie de eligibilitate in cazul lucrarilor finantate din fonduri publice. Totodata, inasprirea controalelor efectuate de functionarii din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) a exercitat o presiune suplimentara asupra companiilor din domeniu. In fine, unul dintre elementele care s-a transformat, in ultimul timp, intr-un adevarat element de catalizare a cererii pe piata de certificare a fost constituit de cresterea activitatii la proiectele de infrastructura rutiera si energetica, in aceste situatii, ordonatorii de credite (cum ar fi, de exemplu, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - CNADR) fiind obligati sa solicite toata documentatia necesara in cazul achizitiilor de materiale specifice. Toate acestea, in opinia echipei manageriale a SRAC, vor genera o sporire semnificativa a solicitarilor de realizare a unor certificate de conformitate si a unor incercari care sa respecte toate cerintele legale.
Marcaj CE pentru producatorii locali, disponibil la preturi competitive
Laboratorul SRAC, avand o experienta de 5 ani in efectuarea verificarilor pentru ansamblurile de ferestre/usi in vederea aplicarii marcajului CE, este dotat exclusiv cu echipamente de incercari furnizate si etalonate periodic de IFT Rosenheim, iar personalul care realizeaza testele a fost instruit de acelasi institut. Centrul a fost recent notificat la Comisia Europeana, iar acest lucru este publicat pe site-ul Nando, ce cuprinde entitatile comunitare care au capacitatea de a efectua astfel de teste. Pentru domeniul analizat, laboratorul a fost acreditat initial de catre RENAR, in conformitate cu standardul SR EN ISO 17025, fiind apoi desemnat de ministerul de resort (MDRAP) prin Ordinul nr. 2357/30 august 2013 pentru notificare, conform regulamentului (UE) nr. 305/2011 (CPR). "Avem capacitatea de a realiza, cu ajutorul instalatiilor proprii, toate verificarile prevazute in standardul SR EN 14351-1, respectiv: permeabilitate la aer, etanseitate la apa, rezistenta la incarcari din vant, anduranta a dispozitivelor de siguranta, rezistenta la impact, inchidere/deschidere repetata (testul de durabilitate) si determinare a fortelor de actionare. In plus, putem efectua teste periodice in cadrul CPF, in vederea demonstrarii mentinerii nivelului si claselor de performanta pentru toate caracteristicile obligatorii. De asemenea, la solicitarea expresa a partenerilor, se deruleaza incercari specifice in colaborare cu IFT Rosenheim, in aceste situatii SRAC desfasurand activitatile de organizare a relatiilor cu clientii, testare si elaborare a protocoalelor, iar expertii germani evaluand aceste date si emitand raportul final. Tot in cadrul parteneriatului incheiat cu IFT Rosenheim, promovam servicii de certificare a calitatii (marca CE+) elementelor de tamplarie ce presupun, in mod suplimentar, fata de marcajul de conformitate CE, un audit in unitatea de productie si elaborarea asa-numitului "pasaport de produs", de catre institutul german. In ceea ce priveste marcajul CE realizat in conditiile aplicarii standardului SR EN 14351-1 si a regulamentului 305/2011/EC, incepand din anul urmator ne propunem ca oferta noastra sa devina mult mai competitiva in planul preturilor, adaptandu-se in mod dinamic specificului cererii firmelor din bransa. Aceasta nu inseamna aplicarea vreunui rabat la calitate, ci numai posibilitatea ajustarii directe a costurilor si personalizarea serviciilor, in functie de cerintele fiecarui client. Speram ca, astfel, sa putem pune la dispozitia firmelor din Romania rapoarte de testare de maxima acuratete, similare celor oferite de IFT, insa in conditii mult mai bune de pret. Trebuie subliniat faptul ca parteneriatul cu institutul german reprezinta un element important pentru organizatia noastra, inclusiv in planul imaginii. Colaborarea respectiva constituie o garantie suplimentara a modului in care SRAC deruleaza toate operatiunile specifice de certificare si control al productiei fabricii. Intentionam sa consolidam acest parteneriat si sa facilitam, astfel, accesul producatorilor locali de ferestre la serviciile suplimentare asigurate de prestigiosul laborator din Germania", a mai declarat directorul executiv al SRAC.
***
SRAC deruleaza un parteneriat cu IQNet - o vasta retea globala care include organisme prestigioase de certificare, active pe plan mondial, ce detin o cota de piata cumulata de 30%. In plus fata de recunoasterea si promovarea certificatelor emise de parteneri, IQNet asigura servicii de evaluare a clientilor globali, acreditarea sistemelor de management al responsabilitatii sociale (in conformitate cu SA8000), precum si implementarea unor produse cu o valoare adaugata mare, cum ar fi: IQNet 9004, IBEC, QWeb, Good Priv@cy, Best Board Practice. SRAC ofera, in acest moment, setul complet de certificari de calitate/mediu/securitate ocupationala (OHSAS), la care se adauga o gama extinsa de evaluari de produse si materiale pentru care exista un standard european armonizat (agregate, betoane, caramizi, prefabricate, ferestre etc.).
SRAC: European performance for a Romanian certification company
SRAC CERT - certification body for management systems and related products governed by product standards - announced for 2012 a turnover around 4.5 million EUR that stands at a similar level with the one recorded in the previous year. For the current year, the management hopes to maintain revenues at the same value, despite the downward trend which characterizes the Romanian economy. One of the most important activities undertaken in the recent years that has significantly contributed to the improvement of the results of the group, was related to the certification of the factory production control (FPC) according to the European harmonized standards for construction products, in order to affix the CE marking by the manufacturer. Furthermore, it must be mentioned that SRAC equipped its own testing laboratory, being accredited and notified for carrying all the necessary performance tests for thermal insulating joinery, according to SR EN 14351-1 standard. Given the late changes in the international building market - one of the industry segments where SRAC has an intense activity - and considering the recent changes that have occurred in the European legislation (the adoption of Regulation (EU) no. 305/2011 which refers to the establishment of harmonized conditions for the marketing of construction products) SRAC management considered appropriate to implement special marketing measures in order to improve the image of the company. Alexandru Stoichitoiu, CEO of the certification body, emphasized that the rebranding action is justified mainly by the changing competitive conditions and by the need of enhancing the position which SRAC has in the relations with the partners and competitors. The main goals are to improve the quality of services for the traditional customers and to strengthen the company market quota on the various segments where it operates. One big advantage is that SRAC is placed among the few European organization that were notified by the new requirements of Regulation (EU) 305/2011. Furthermore, on the national level, SRAC is, in fact, the only institution with the technical and legal ability to achieve initial type testing (ITT) for windows and exterior doors.
(articol aparut in Agenda Constructiilor, editia noiembrie/decembrie 2013 )

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
noark
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
theda mar
grundfos
Ubitech
viarom
rigips
BALTIC
strabag nivel 1
FRONTALE
leviatan
leviatan
CDS
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
BA 2023
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu