Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - MENATWORK: Pardoseli din sulfat de calciu, “raspuns” la criza materiilor prime
MENATWORK: Pardoseli din sulfat de calciu, “raspuns” la criza materiilor prime
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 24 Feb 2022 06:45
Intr-un mod neasteptat, pandemia a generat o crestere a cererii de materiale de constructii, care a dus la majorarea preturilor, dar si o lipsa acuta a materiei prime din piata, pentru toate categoriile de produse. Pe piata de pardoseli, in acest context, tendinta pietei a fost de migrare dinspre panourile realizate din conglomerat lemnos, spre cele din sulfat de calciu, sau dinspre produsele traditionale, spre solutii noi, moderne, realizate cu un consum redus de materie prima, dar cu comportament foarte bun in exploatare, potrivit lui Dan Berechet, manager de produs la Quattro Pavimente Tehnice, divizia de pardoseli a grupului Menatwork.
"Concret, a crescut cererea pe panourile incapsulate STW23 (panoul cu miez din conglomerat lemnos) si STS23 (panoul cu miez din sulfat de calciu), unde am putut asigura mai usor disponibilitatea produselor, dar si un pret competitiv, fiind realizate in fabrica Quattro Pavimente Tehnice de pe Soseaua de Centura a municipiului Bucuresti. Pentru anul acesta, in care tentinta este aceeasi ca in 2021 atat din perspectiva preturilor, cat si din cea a disponibilitatii materiei prime, noi am reusit sa realizam un plan de achizitii cu furnizorii, astfel incat sa avem disponibilitate pentru toate produsele din portofoliu, pe tot parcursul anului, punand accent pe produsele noi, moderne, realizate in fabrica proprie, pe care le putem livra din stoc, sau in termene de timp rezonabile", a precizat reprezentantul Menatwork.
Dan Berechet mai spune ca noi majorari de preturi sunt deja o certitudine in 2022, pentru ca majoritatea furnizorilor au anuntat scumpiri inca din luna ianuarie, iar tendinta se va mentine pentru tot semestrul intai al acestui an. "In ansamblu, majorarile estimate in domeniul pardoselilor suprainaltate sunt intre 10% si 15%, dar piata este dinamica si destul de imprevizibila. In ceea ce priveste disponibilitatea produselor, avem furnizori importanti, pentru care anul 2022 este deja inchis, pentru ca si-au ocupat toata capacitatea de productie si facem deja rezervari pentru anul urmator. In conditiile date, este clar ca lipsa materialelor va persista in urmatoarea perioada, dar am reusit sa ne punem la adapost cu ajutorul furnizorilor istorici si al parteneriatelor strategice realizate in timp", a explicat Dan Berechet.
 
 
Solutii ingenioase pentru adaptarea la noile proiecte din piata
Quattro Pavimente Tehnice este primul si unicul producator de pardoseli tehnice suprainaltate din sud-estul Europei si distribuitor de pardoseli pentru orice suprafata pedonabila. In ultimii ani, compania a livrat o mare parte din pardoselile montate in noile cladiri moderne de birouri, sector care a fost afectat major de pandemia de coronavirus. Potrivit estiimarilor lui Dan Berechet, in ultimii ani, piata de office din Romania s-a situat la un nivel de circa 230.000 mp/an, dar situatia generata de pandemie, in care a crescut numarul angajatilor care au lucrat de acasa pentru a se adapta masurilor anti-Covid, a generat o scadere de 15% a noilor livrari programate pentru anul 2022. Anul trecut, Quattro Pavimente Tehnice a furnizat in Romania si in Sud-Estul Europei aproximativ 100.000 mp de sisteme de pardoseli pentru cladiri de birouri mari, precum cea de la Miro Offices, care a insemnat circa 20.000 mp, dar a participat si la realizarea unor proiecte medii sau chiar mici, dar pe care specialistii companiei le-au gasit la fel de provocatoare si interesante, datorita particularitatilor specifice, care au necesitat solutii personalizate.
"Dintre acestea, cel mai interesant proiect a fost reconversia unei piscine acoperite, care a fost transformata in gradinita, fara a afecta structura acesteia, pentru a-i oferi beneficiarului optiunea sa revina la utilitatea initiala de piscina, in conditiile in care, ulterior, se doreste acest lucru. Am obtinut rezultatul dorit, realizand, practic, o structura metalica rigida si independenta, dar care sa asigure un suport robust pentru tot sistemul. Au mai fost camere tehnice pentru echipamente electrice, in care s-a montat pardoseala suprainaltata cu structura metalica de 2.500 mm, sau a trebuit sa montam direct pe pardoseala un echipament de circa 4 tone, in conditiile in care inaltimea structurii metalice era de aproximativ 1.500 mm. Nu in ultimul rand, a crescut cererea pentru reconversia cladirilor vechi in spatii de birouri, situatii in care trebuie sa identificam solutii pentru a putea beneficia de avantajele pardoselii suprainaltate, intr-un spatiu care nu a fost astfel prevazut in momentul constructiei cladirii", a adaugat Dan Berechet.
 
 
Crestere de business
Cifra de afaceri a companiei de comert Arca Studio Construct, denumire sub care functioneaza in acest moment grupul Menatwork, a crescut cu 10% in 2021. Pentru anul in curs, obiectivele declarate sunt de revenire la titulatura comerciala consacrata, precum si de extindere a prezentei grupului pe piata investitiilor imobiliare.
"In primul rand, pe termen foarte scurt, mai exact incepand cu luna martie, Arca Studio Construct, principala societate comerciala din Grup, va reveni la vechea denumire - Menatwork, care pentru noi inseamna o identitate, un spirit, un mod de lucru. Pe termen scurt, incercam sa identificam solutii de eficientizare a productiei si de reducere a timpului de livrare, in conditiile in care atat materia prima, cat si costul utilitatilor, cresc in mod alert si necontrolat, motiv pentru care incercam sa facem mai bine ceea ce tine de noi. Pe termen mediu si lung, incercam sa facem ceea ce am facut de aproape 30 de ani de activitate in Romania, si anume, sa ne pozitionam in piata cu o oferta prin care sa sustinem si sa promovam calitatea, eficienta, produsele inovatoare, sustenabilitatea, toate acestea raportate la siguranta, costuri pe toata perioada de exploatare a produselor, dar si la impactul pentru mediul inconjurator", a subliniat Dan Berechet.
***
Grupul de firme Menatwork include, in prezent, 9 societati, cu un portofoliu complex de produse si servicii pentru constructii si instalatii, amenajari si finisaje pentru interior si exterior. Parcul administrativ si industrial din Bucuresti, pe care isi desfasoara activitatea firmele grupului, se intinde pe o suprafata de 90.000 mp. In fabricile si reteaua de distributie ale Grupului Menatwork activeaza peste 350 de angajati. Menatwork detine si propria retea comerciala in Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova si Constanta.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
siniat
CDS
ERBASU CONSTRUCT
noark
MAKITA
strabag nivel 1
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
rigips
ness project
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Ubitech
concelex
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander