Agenda Constructiilor
Luni, 05 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - PNRR, instrumentul de strategie si suport pentru atingerea obiectivelor 2030
PNRR, instrumentul de strategie si suport pentru atingerea obiectivelor 2030
Izolatii & Finisaje Publicat de Stelian DINCA 20 Mar 2023 15:06
Parlamentul European, in colaborare cu Comisia Europena si grupurile de lucru desemnate, au adoptat norme noi, care redefinesc termenii procesului de reducere graduala a consumului anual de energie de catre statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit acordului provizoriu incheiat intre negociatorii celor doua institutii europene, statele membre ar trebui sa asigure, in mod colectiv, o reducere a consumului de energie cu cel putin 11,7% la nivelul UE, pana in 2030 (comparativ cu proiectiile Scenariului de referinta din anul 2020).
Noile tinte trebuie atinse prin masuri la nivel local, regional si national, in diferite sectoare - cum ar fi administratie publica, cladiri, intreprinderi, centre de date, etc.. Deputatii europeni au insistat ca schema ar trebui sa acopere in special sectorul public, care va trebui sa reduca consumul final de energie cu 1,9% in fiecare an. Statele membre ar trebui, de asemenea, sa se asigure ca minim 3% din facilitatile publice sunt reconvertite, in fiecare an, in cladiri cu energie aproape zero sau cladiri cu emisii zero.
In acest context, Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei devine instrumentul principal de strategie si suport, care sa stabileasca, implementeze si sa urmareasca alinierea tarii noastre la obiectivele europene asumate. Componentele 5 si 6 ale PNRR, care analizeaza si includ masurile necesare de implementat in domeniul eficientizarii energetice a cladirilor si normele consumului sustenabil de energie au importanta strategica in atingerea tintelor asumate. Din punct de vedere tehnic si tehnologic, Romania detine capabilitatile necesare pentru a indeplini toate cerintele standardelor nZEB, pentru a intalni o eventuala crestere a ritmului de eficientizare a fondului construit. Insa, aceasta termoizolare
trebuie sa fie facuta responsabil, cu un material care sa indeplineasca normele de eficientizare energetica si de consum responsabil al energiei.
ROMEPS - Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania semnaleaza insa, pe acesta cale, faptul ca un consum responsabil atat de materiale sau resurse, cat si de energie, presupune o abordare desavarsita a tuturor elementelor care constituie eficientizarea energetica la nivel national. Economia circulara, de la materie prima la produs finit, presupune inca un intreg lant logistic, de la preluarea si prelucrarea deseurilor, pasi esentiali Planului National de Redresare si Rezilienta, care nu mai trebuie neglijati. De asemenea, BIM sau modelarea informatica a cladirilor, este un alt punct cheie care ne permite rationalizarea resurselor materiale si economice inca din faza de proiect, insa Romania are mult prea putine initiative in acest sens.
Credem cu tarie ca orientarea pietei catre sustenabilitate nu trebuie asumata doar la nivel declarativ, ci este necesar un efort colectiv pentru a raspunde nevoilor de eficienta energetica, fie ele incluse in PNRR sau in orice alta initiativa la nivel national, un dialog constant, eficient si autentic intre toate autoritatile si factorii implicati.
 
ALLBIMvailantman and machinehiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Acvatot 2019
viarom
leviatan
FRONTALE
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT
grundfos
leviatan
Ubitech
rigips
CDS
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023