Agenda Constructiilor
Luni, 06 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - ANAF: Veniturile din indemnizatiile de protectie sociala sunt de natura salariala
ANAF: Veniturile din indemnizatiile de protectie sociala sunt de natura salariala Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 14 Feb 2020 07:37
ANAF confirma, raspunzand unei solicitari de clarificari a Casei Sociale a Constructorilor (CSC), ca veniturile obtinute din insemnizatiile de protectie sociala acordate in baza Legii nr. 215/1997 sunt de natura salariala. Astfel, membrii CSC pot aplica facilitatile fiscale instituite prin Codul fiscal pentru sectorul de constructii si la aceasta categorie de venituri, cu conditia respectarii celorlalte criterii impuse prin art. 60 pct. 5 din Codul fiscal (codurile CAEN incluse) si prin actele normative subsecvente.
"Apreciem ca veniturile din indemnizatiile acordate in conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) din Legea nr. 215/1997 privind Casa Sociala a Constructorilor pentru protectia salariatilor pe perioada intreruperii activitatii datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, sunt de natura salariala si se incadreaza in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor. Pentru aceste venituri, angajatul datoreaza impozit pe venit, contributie de asigurari sociale si contributie de asigurari sociale de sanatate, iar angajatorul datoreaza contributia asiguratorie pentru munca", se arata in clarificarea ANAF.
In document se mai precizeaza, cu privire la acordarea facilitatilor fiscale pentru salariatii care activeaza in baza unui contract individual de munca, au un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/ zi de minimum 3.000 de lei lunar, si benecifiaza de insemnizatie de protectie sociala, ca este necesar ca angajatorii sa indeplineasca, cumulativ, conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, respectiv sa realizeze efectiv activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in legislatie.
Potrivit CSC, in perioada intreruperii activitatii de constructii in perioada sezonului rece, angajatii companiilor membre CSC primesc o indemnizatie lunara, reprezentand o suma impozabila al carei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de baza brut.
 
TeraSteelACADALLBIMCOVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere