Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BCG: Angajatii sunt dornici sa se recalifice in contextul progreselor GenAI
BCG: Angajatii sunt dornici sa se recalifice in contextul progreselor GenAI Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 25 Iun 2024 12:33
Trei sferturi dintre angajati din intreaga lume cred ca GenAI va aduce un anumit nivel de schimbare la locul de munca. In ciuda vremurilor incerte, acestia raman increzatori in pozitia lor pe piata muncii: 57% dintre ei sunt pregatiti sa se recalifice in noi pozitii pentru a avansa in cariera.
In Romania, datele arata tendinte asemanatoare: 73% dintre respondentii romani considera ca GenAI va avea un anumit impact asupra locului de munca. 55% dintre cei chestionati doresc sa se recalifice pentru a se adapta noului context, in timp ce 40% doar daca este necesar, iar 5% nu-si propun deloc acest lucru. 
Din perspectiva pozitiei de negociere, 60% dintre respondentii romani considera ca detin avantajul atunci cand negociaza pentru un nou loc de munca: 65% declara ca sunt abordati de catre potentiali angajatori cel putin odata pe an, 12% odata la cativa ani si doar 23% spun ca nu au fost contactati niciodata.
In ce priveste gradul de adoptie al AI, doar 23% dintre romani spun ca folosesc aceasta tehnologe in mod regulat, fata de 29% dintre francezi sau 39% dintre americani. 23% dintre romani nu au auzit niciodata despre AI, comparativ cu 14% dintre respondentii la nivel global. 
Acestea sunt cateva dintre concluziile principale ale unui nou raport intitulat „Cum se schimba preferintele de munca in era GenAI”, publicat de catre Boston Consulting Group (BCG), The Network si The Stepstone Group. Studiul se bazeaza pe datele unui sondaj realizat pe 150.000 de angajati din 188 de tari si este a doua parte a editiei 2024 din seria Decoding Global Talent. Sondajul din Romania a fost efectuat pe un esantion de 1074 de respondenti.
Concluziile studiului subliniaza abordarea proactiva pe care angajatii o adopta ca raspuns la impactul GenAI. Prioritizand recalificarea si dezvoltarea, acestia nu doar ca se pregatesc sa se adapteze la schimbarile tehnologice, dar isi exprima si increderea in capacitatea lor de a prospera pe o piata a muncii in evolutie. Aceasta adaptabilitate este esentiala pentru mentinerea unei forte de munca robuste si reziliente in fata progreselor tehnologice continue.
"Vedem o evolutie rapida si maturizare a opiniilor angajatilor fata de AI si o recunoastere cruciala a faptului ca un angajament pentru recalificare continua este benefic pentru angajati pe termen lung,” a spus Jens Baier, Director General si Partener Senior la BCG, lider in zona resurselor umane.
Din perspectiva factorilor importanti pentru alegerea locului de munca, aspectele de ordin financiar sunt prioritare pentru angajatii romani, fiind urmate de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, precum si de relatia cu superiorii. La nivel global, factorul cel mai apreciat este securitatea locului de munca.
Angajatii romani sunt siguri si cu privire la ceea ce nu-si doresc—69% ar refuza o oferta de munca atractiva daca ar avea o experienta negativa in timpul procesului de interviu. In plus, 35% dintre angajati spun ca nu vor lucra pentru companii care nu ofera optiunea lucrului de acasa sau de la distanta, iar 41% apreciaza diversitatea si incluziunea la locul de munca.
"In ultimii ani, i-am vazut pe candidatii romani mult mai interesati decat in trecut de subiecte precum echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, posibilitatea de a lucra remote, relatia cu managerul si cu echipa sau oportunitatile de dezvoltare personala. Nu vor ajunge niciodata sa depaseasca importanta salariului, dar intra pe lista elementelor obligatorii pe care trebuie sa le bifeze un viitor job. Mai mult, in cazul candidatilor tineri si foarte tineri, lista de asteptari pe care le au de la un angajator este foarte bine conturata. Stiu clar ce isi doresc si, in unele cazuri, sunt mult mai hotarati, decat candidati din alte categorii de varsta, sa nu accepte un job care nu le indeplineste toate standardele", spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
noark
SIGM
concelex
CDS
leviatan
Ubitech
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
siniat
EDIT-Structural
Arduro
MAKITA
viarom
konsent
BogArt
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
ness project
rigips
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander