Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BestJobs: Companiile si-au dublat oferta de locuri de munca in vara anului 2022
BestJobs: Companiile si-au dublat oferta de locuri de munca in vara anului 2022 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 07 Sep 2022 12:00
Companiile si-au dublat oferta de joburi comparativ cu vara anului 2021, iar candidatii au fost cu aproape 20% mai activi, chiar si in perioada concediilor
07 septembrie 2022. Piata muncii a fost extrem de dinamica in perioada iunie - august a acestui an. Desi restrictiile au fost ridicate si anumite sectoare ale economiei s-au reactivat, razboiul din Ucraina a creat instabilitate, iar masurile adoptate la nivel international au condus catre cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare a romanilor. Prin urmare, multi candidati s-au reorientat catre oportunitati mai bine platite sau au cautat modalitati de suplimentare a veniturilor, prin joburi cu jumatate de norma. Datele platformei de recrutare BestJobs arata ca, in lunile de vara, candidatii au devenit mai activi in cautarea de joburi, iar numarul de aplicari a crescut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Mai mult, se remarca o crestere a interesului candidatilor pentru domenii precum Inginerie, Productie/Logistica si HoReCa.
Sezonul estival a adus de asemenea cresteri semnificative si in activitatea companiilor, iar numarul total de joburi disponibile s-a dublat comparativ cu vara anului 2021.
„Piata muncii se adapteaza constant la contextul social si economic, astfel ca in lunile de vara atat activitatea angajatorilor, cat si a candidatilor s-a intensificat. De asemenea, angajatorii sunt mai atenti la nevoile candidatilor, care sunt in cautarea unui loc de munca ce le ofera flexibilitate si stabilitate, dovada fiind si faptul ca in perioada iunie - august, oferta de joburi ce pot fi facute de la distanta a crescut cu aproape un sfert comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
Modul de lucru hibrid care a prins contur in 2021, ca efect al pandemiei, a crescut in preferintele angajatilor si angajatorilor. Astfel, in perioada iunie - august a acestui an, 40% dintre ofertele de joburi de pe BestJobs au mentionat formatul hibrid, acest mod de lucru devenind o tendinta a anului 2022.
Lunile de vara au reprezentat un moment bun si pentru candidatii fara experienta, care isi doresc sa se orienteze in cariera si sa ia contact cu piata muncii. Companiile care au dorit sa atraga tinerii in echipe au publicat aproape 3.000 de joburi potrivite pentru entry-level.
Chiar si dupa cresteri, salariile din HoReCa si Turism se mentin sub salariul mediu net national. IT-ul ramane domeniul cu cele mai mari oferte
Ridicarea restrictiilor din primavara acestui an a redresat domeniul HoReCa, revitalizand Turismul. Salariile au crescut in prima jumatate a acestui an in aceste doua sectoare de activitate (cu 10%) si se afla pe o panta ascendenta, din dorinta de a atrage personal specializat dupa instabilitatea si sentimentul de neincredere fata de aceste domenii, generate de pandemie. In acest sens, printre joburile specifice sezonului estival se numara rolul de Receptionist, cu 500 - 700 de euro pe luna, in medie, Agent turism, cu o oferta salariala medie cuprinsa intre 600 - 800 de euro pe luna, Ospatar, care poate accesa un salariu mediu de 500 - 800 de euro/luna si Livrator, cu un salariu mediu lunar de 500 - 650 euro. Asadar, desi salariile au crescut in primele 6 luni ale anului 2022 in HoReCa si Turism, cele mai multe pozitii nu depasesc salariul mediu net, la nivel national.
Companiile au mai recrutat in aceasta vara pentru pozitii precum Merchandiser, cu o oferta salariala medie care porneste de la 450 de euro si poate ajunge pana la 600 de euro pe luna, Lucrator comercial, cu un castig mediu lunar de 450 - 600 de euro si Casier, cu un salariu net lunar de 450 - 600 de euro. Acestea au fost totodata si printre cele mai mici oferte salariale de pe piata, adresandu-se unor candidati necalificati sau fara experienta.
„In urma valului semnificativ de activitati specifice sezonului estival, observam ca densitatea ofertelor profesionale a fost mai mare in Constanta, Bucuresti, Brasov, Cluj si Timisoara, principalele orase cu potential turistic din Romania, care in acelasi timp sunt principalii poli demografici si economici la nivel national”, completeaza Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
Salariile din Transporturi, Productie/ Logistica, Vanzari si Financiar se situeaza la un nivel mediu, potrivit datelor BestJobs. Printre astfel de pozitii, se numara cea de Manager Transport, cu un salariu mediu net de 800 - 1.300 euro, Gestionar depozit, cu un salariu de 700 - 900 euro, Specialist achizitii, cu 800 - 1000 euro pe luna si cea de Contabil, cu 800 - 1000 euro.
In topul celor mai mari castiguri se incadreaza salariile nete ale specialistilor ce lucreaza in domeniul IT, care pot ajunge pana la 4.600 de euro. Un astfel de job este cel de Senior C++ Developer, precum si cel de DevOps Engineer, iar ambele pot fi realizate de la distanta, in timp ce un Country Manager poate atinge nivelul de 4.000 de euro. Un Senior Sales Executive poate accesa o oferta salariala medie de 3.600 de euro pe luna, in timp ce salariul lunar net al unui Automation engineer Siemens PLC este de 2.500 de euro.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
rigips
viarom
EDIT-Structural
theda mar
concelex
ness project
Ubitech
MAKITA
siniat
noark
Acvatot 2019
CDS
quadratum
leviatan
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander