Agenda Constructiilor
Luni, 25 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Germania va pierde 4,2 milioane din angajatii calificati (12%), pana in anul 2040
Germania va pierde 4,2 milioane din angajatii calificati (12%), pana in anul 2040 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 25 Aug 2021 09:12
Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de imigranti calificati pe an, pentru a atenua deficitul de forta de munca calificata, a afirmat marti Detlef Scheele, seful Oficiului Federal pentru Munca (BA), intr-un interviu acordat publicatiei Sueddeutsche Zeitung, transmite DPA.
"Pentru mine nu este vorba de azil, ci de imigratie controlata pentru reducerea deficitului de pe piata fortei de munca. De la ingrijitori la angajati care se ocupa de aerul conditionat si de sectorul logistic, dar si din mediul universitar, in toate domeniile va fi un deficit de forta de munca calificata", a avertizat Scheele.
El a refuzat sa ia in calcul posibila rezistenta la migratie ca o solutie la problemele de pe piata fortei de munca. "Nu poti sa te ridici si sa spui: "Nu vrem straini". Asta nu functioneaza, a spus seful BA, adaugand: "Cert este ca Germania nu are angajati".
Din cauza evolutiilor demografice, numarul angajatilor calificati va scadea cu aproape 150.000 anul acesta, iar declinul va fi mult mai dramatic in urmatorii ani. Germania poate rezolva problema doar calificandu-i pe cei necalificati si pe cei care si-au pierdut locurile de munca din cauza schimbarilor tehnologice, lasand femeile care lucreaza involuntar part-time sa aiba o activitate mai indelungata si, dincolo de toate acestea, aducand imigranti in tara", a declarat Scheele.
Cei care lucreaza involuntar part-time sunt cei care ar prefera sa aiba program complet dar nu gasesc locuri de munca cu norma intreaga.
Scheele a apreciat ca deficitul de forta de munca va fi o problema cheie pe care trebuie sa rezolve viitorul Guvern dupa alegerile federale din Germania de luna viitoare.
Si Institutul economic german (IW) a avertizat recent ca Germania se va confrunta in urmatoarele decenii cu un deficit de forta de munca calificata.
Daca se va mentine nemodificata varsta de pensionare si nu va exista o crestere a imigratiei controlate, afacerile germane ar putea pierde unul din opt angajati calificati, fara a tine cont si de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19) in cea mai mare economie europeana, avertizeaza IW.
Studiul analizeaza perspectivele pietei muncii din Germania dupa ce generatia nascuta dupa al Doilea Razboi Mondial (baby-boom) se pensioneaza.
Daca reglementarile privind pensionarea nu se modifica si imigratia este la un nivel scazut, cel mai rau scenariu, atunci 4,2 milioane de angajati calificati (12%) vor iesi de pe piata fortei de munca pana in 2040. In scenariul de mijloc, cel mai probabil, numarul angajatilor calificati scade cu 3,1 milioane sau 8,8%.
Totusi, daca reglementarile privind imigrarea sunt schimbate si varsta de pensionare creste, numarul angajatilor calificati cu varsta intre 20 si 69 de ani ramane aproape stabila in urmatorii ani, arata studiul IW.
Cercetatorii IW apreciaza ca economia germana ar trebui sa se pregateasca pentru schimbari structurale deoarece din ce in ce mai multi oameni aleg educatia academica in locul formarii profesionale, astfel incat in viitor compozitia fortei de munca calificate va fi diferita.
 
Sursa: Agerpres
 
ALLBIMjungheinrichVideoConfAC-iulgamma_2021AUTODESKTERAPLAST
ROCKWOOL 196
In curand editia
OCTOMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
Acvatot 2019
hidroplasto
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Ubitech
leviatan
hilti
strabag nivel 1
cv water 2021

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
bienala
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere